Henrik Scander
Henrik Scander Befattning: Universitetslektor Organisation: Restaurang- och hotellhögskolanE-post: aGVucmlrLnNjYW5kZXI7b3J1LnNl
Telefon: 019 302008
Rum: K1116
Om Henrik Scander
Henrik Scander är disputerad i Måltidskunskap inom fältet för mat och dryck i kombination. Han skrev sin avhandling om mat och dryck i kombination utifrån kulturella vanor och nutritionell påverkan. Fokus var på att kombinera kvalitativ och kvantitativ metodik för att se hur och varför mat och dryckeskombinationer konsumeras och vad det leder till. Henrik belyser således den "goda" kombinationen ur ett hälsoperspektiv och ett njutningsperspektiv.
Under år 2011 tog Henrik ut magisterexamen inom Måltidskunskap och värdskap, där han i sin uppsats fokuserade på hantverkarens tysta kunskap och problematiserade hantverket att sabrera champagne. Henrik har varit anställd sedan 2008 adjunkt på Campus Grythyttan i ämnet måltidskunskap, Örebro universitet. Henrik har främst arbetat med utveckling av hantverket inom sommellerie samt hur det kan kopplas till vetenskapliga perspektiv, samt dryckesprovning med specialitet inriktad mot vin, te och kaffe.
Innan anställningen vid restaurang och hotellhögskolan har han själv genomgått dess grundutbildning med matsalsinriktning samt arbetat inom restaurangbranschen sedan 1990-talet. Henrik har haft anställningar som sommelier både i Sverige och i Frankrike, samt suttit i styrelsen för Svenska Sommelierförening.
Forskningsprojekt
Pågående projekt
- Det föreställda värdskapet och dess praktiker i en restaurangkontext
- Rewine The World - Ett projekt för att utveckla nya multidisciplinära metoder för minskat matsvinn och ökad resursanvändning av komplexa livsmedel
- Sommelier Training & Critical Attribute Techniques (CAT) for Future Meal contexts
- Tävlingspraktikers påverkan för branschutveckling hos matsalsarbetande sommelierer
Avslutade projekt
Forskargrupper
Publikationer
Artiklar i tidskrifter
- Hult, K. & Scander, H. (2024). Hipster Hospitality: Blurred Boundaries in Restaurants. Journal of Gastronomy and Tourism, 8 (2), 65-82. [BibTeX]
- Öberg, C. , Larson, M. & Scander, H. (2024). In the interest of the nation: Swedish fika. International Journal of Gastronomy and Food Science, 37. [BibTeX]
- Hult, K. , Scander, H. & Walter, U. (2023). Contemporary dining room professionals: towards a “hip” style of hospitality identity. Research in Hospitality Management, 13 (1), 11-21. [BibTeX]
- Scander, H. (2023). Sommelier craft: Aesthetic judgements in the performance of decanting. FORMakademisk, 16 (4). [BibTeX]
- Yngve, A. , Scander, H. & Almroth, S. (2023). Taking a closer look at the Swedish coffee break, “fika”. International Journal of Gastronomy and Food Science, 33. [BibTeX]
- Scander, H. & Jakobsson, B. M. (2022). Gastronomy competition and restaurant practice: Sommeliers’ understanding of the game of social craft. International Journal of Gastronomy and Food Science, 29. [BibTeX]
- Yngve, A. , Neuman, N. , Haapala, I. & Scander, H. (2021). The Project Collection Food, Nutrition and Health, with a Focus on Eating Together. International Journal of Environmental Research and Public Health, 18 (4). [BibTeX]
- Scander, H. , Neuman, N. , Tellström, R. & Yngve, A. (2020). Acquiring competence: Sommeliers on ‘good’ food and beverage combinations. International Journal of Gastronomy and Food Science, 20. [BibTeX]
- Scander, H. , Neuman, N. & Tellström, R. (2019). Sommeliers' Food and Beverage Combinations: Social Conventions and Professional Identity. Journal of Gastronomy and Tourism, 4 (1), 29-39. [BibTeX]
- Scander, H. , Monteagudo, C. , Nilsen, B. B. , Tellström, R. & Yngve, A. (2018). Beverage consumption patterns and energy contribution from beverages per meal type: results from a national dietary survey in Sweden. Public Health Nutrition, 21 (18), 3318-3327. [BibTeX]
- Scander, H. , Monteagudo, C. , Nilsen, B. B. , Tellström, R. & Yngve, A. (2018). Food and beverage dinner combinations, patterns among Swedish adults. International Journal of Gastronomy and Food Science, 14, 20-26. [BibTeX]
- Monteagudo, C. , Scander, H. , Nilsen, B. & Yngve, A. (2017). Folate intake in a Swedish adult population: Food sources and predictive factors. Food & Nutrition Research, 61. [BibTeX]
- Nilsen, B. B. , Yngve, A. , Monteagudo, C. , Tellström, R. , Scander, H. & Werner, B. (2017). Reported habitual intake of breakfast and selected foods in relation to overweight status among seven-to nine-year-old Swedish children. Scandinavian Journal of Public Health, 45 (8), 886-894. [BibTeX]
Artiklar, forskningsöversikter
- Scander, H. , Yngve, A. & Lennernäs Wiklund, M. (2021). Assessing Commensality in Research. International Journal of Environmental Research and Public Health, 18 (5). [BibTeX]
- Scander, H. , Lennernäs Wiklund, M. & Yngve, A. (2021). Assessing Time of Eating in Commensality Research. International Journal of Environmental Research and Public Health, 18 (6). [BibTeX]
Böcker
- Scander, H. , Dahlberg, V. & Bäckman, A. (2023). Öl: Upplevelser och kunskap genom teori, provningar och matkombinationer. Kalmar: Grenadine Bokförlag AB. [BibTeX]
Doktorsavhandlingar, sammanläggningar
- Scander, H. (2019). Food and beverage combinations: Sommeliers' perspectives and consumer patterns in Sweden. (Doctoral dissertation). (Sammanläggning) Örebro: Örebro University. [BibTeX]
Kapitel i böcker, del av antologier
- Scander, H. , Larson, M. , Öberg, C. , Yngve, A. & Almroth, S. (2024). Fika: An Unexplored Swedish Meal Practice. I: Lotte Wellton; Lars Eriksson; Åsa Öström; Ute Walter; Jonatan Leer, Revealing Meals (ss. 240-251). Örebro: Örebro universitet. [BibTeX]
- Crichton-Fock, A. P. F. & Scander, H. (2024). Sommelierens estetiska hantverk: Vinprovning som aristotelisk kunskap i handling. I: Charlotte Birnbaum; Martin Lind; Christina Möller; Niklas Rådström; Stephan Rössner; Karsten Thurfjell, Måltiden i framtiden: Gastronomiska Akademiens årsbok utgiven för sextiofjärde året i följd (ss. 116-126). . Carlsson Bokförlag. [BibTeX]
- Klauss, N. & Scander, H. (2024). Tea as a sophisticated food companion. I: Hartwig Bohne, Tea cultures of Europe: Heritage and hospitality (ss. 81-96). . Walter de Gruyter. [BibTeX]
- Mauris, G. & Scander, H. (2024). Tea in Sweden: Tradition and consumtion. I: Hartwig Bohne, Tea cultures of Europe: Heritage and hospitality (ss. 407-413). . Walter de Gruyter. [BibTeX]
- Scander, H. , Larsson, M. & Öberg, C. (2023). Swedish Fika: Much more than a cup of coffee. I: X. Matteucci; M. Katelieva, Changing Realities - New Opportunities: Proceedings of the EuroCHRIE Conference 2023, 3-6 October, in Vienna, Austria (ss. 263-266). . EuroCHRIE. [BibTeX]
- Scander, H. (2020). Sommelierens tävling och matsalspraktik: Spelet om det sociala hantverket. I: Charlotte Birnbaum; Martin Lind; Christina Möller; Niklas Rådström; Stephan Rössner; Karsten Thurfjell, Nya svenska matvanor: Gastronomiska Akademiens årsbok utgiven för sextioförsta året i följd (ss. 122-127). Stockholm: Carlsson Bokförlag. [BibTeX]
- Scander, H. (2010). Ah...du underbara Bordeaux. I: Barbro Henning, Vinkällaren Grappe: matrikel 2010 (ss. 24-25). Stockholm: Vinkällaren Grappe. [BibTeX]
Konferensbidrag
- Scander, H. , Larsson, M. & Öberg, C. (2024). Exploring the narratives of Tea, Swedish Fika, and sustainable beverage culture. Konferensbidrag vid 1st European Tea Culture Conference, The fascination of European tea culture: diversity, tradition and innovation, Dresden, Germany, May 22-24, 2024. [BibTeX]
- Scander, H. , Forsberg, S. & Wendin, K. (2024). Pilot study on applicable recommendations for restaurant professionals: Exploring Swedish wines paired with Swedish sturgeon caviar. Konferensbidrag vid EuroCHRIE, Hospitality & Tourism in a New Era: Building Bridges & Overcoming Challenges (EuroCHRIE 2024), Doha, Qatar, November 4-7, 2024. [BibTeX]
- Hult, K. & Scander, H. (2023). Contemporary restaurant structure and representation of Self. Konferensbidrag vid EuroCHRIE, Changing Realities, New Opportunities, Vienna, Austria, October 3-6, 2023. [BibTeX]
- Scander, H. , Larson, M. , Öberg, C. , Yngve, A. & Almroth, S. (2023). Fika a new turn in food studies: an unexplored Swedish meal practice. I: Food & Communication: Communicating 'good' foods Book of abstracts. Konferensbidrag vid 3rd Conference on Food & Communication - Communicating 'good' foods, Örebro University, Örebro, Sweden, September 13-15, 2023. (ss. 97-98). Örebro: Örebro University. [BibTeX]
- Scander, H. , Monteagudo, C. & Pattersen, E. (2023). Food and beverage combinations, patterns among Swedish Adolescents. I: Annals of Nutrition and Metabolism. Konferensbidrag vid 22nd IUNS-International Congress of Nutrition, Tokyo, Japan, December 6-11, 2022. (ss. 797-797). S. Karger. [BibTeX]
- Scander, H. & Herdenstam, A. P. F. (2023). Kaffekonsumtion kärnan i svensk fikakultur. I: Kajsa Hult; Henrik Scander; Joachim Sundqvist; Lotte Wellton, Tore Wretman Symposiet Svensk måltidsforskning i ett internationellt perspektiv. Konferensbidrag vid Tore Wretman Symposium, Stockholm, Sweden, November 1-2, 2022. (ss. 106-106). Örebro: Örebro universitet. [BibTeX]
- Herdenstam, A. P. F. , Scander, H. & Billing, M. (2023). Sommelierens estetiska hantverk: Vinprovning som aristotelisk kunskap i handling. I: Kajsa Hult; Henrik Scander; Joachim Sundqvist; Lotte Wellton, Tore Wretman Symposiet Svensk måltidsforskning i ett internationellt perspektiv. Konferensbidrag vid Tore Wretman Symposium, Stockholm, Sweden, November 1-2, 2022. (ss. 82-82). Örebro: Örebro universitet. [BibTeX]
- Scander, H. (2023). Sommeliers’ judgments in craft practices: Decanting a performance of taste. Konferensbidrag vid Biennial International Conference for the Craft Sciences (BICCS), Mariestad, Sweden, September 20-22, 2023. [BibTeX]
- Scander, H. , Larson, M. & Öberg, C. (2023). Swedish Fika: Much more than a cup of coffee. Konferensbidrag vid EuroCHRIE, Changing Realities, New Opportunities, Vienna, Austria, October 3-6, 2023. [BibTeX]
- Scander, H. , Monteagudo, C. & Pattersen, E. (2022). Food and beverage combinations, patterns among Swedish Adolescents. Konferensbidrag vid 22nd IUNS-International Congress of Nutrition, Tokyo, Japan, December 6-11, 2022. [BibTeX]
- Hult, K. & Scander, H. (2021). A deconstruction of the restaurant industry: from the perspective of dining room professionals. Konferensbidrag vid Tore Wretman-dagen, Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien, (KSLA), Stockholm, Sweden, October 20, 2021. [BibTeX]
- Scander, H. (2021). Att utvecklas som sommelier och måltidskreatör. Konferensbidrag vid Tore Wretman-dagen, Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien, (KSLA), Stockholm, Sweden, October 20, 2021. [BibTeX]
- Scander, H. , Herdenstam, A. P. F. & Billing, M. (2021). Food and beverage pairing: Scoping review to support professional Sommelier practices. I: Kajsa Hult; Inger M. Jonsson; Henrik Scander; Lotte Wellton, Nordic Association for Food Studies Workshop 2021 Communicating and presenting food from the past to the future: Historical, contemporary and evolving perspectives: NAFS Workshop 2021: Grythyttan, November 25th. Konferensbidrag vid Nordic association for food studies Conference (NAFS 2021) Grythyttan, Sweden, November 25, 2021. (ss. 21-24). Örebro: Örebro University. [BibTeX]
- Scander, H. (2020). Sommelier competition practices as competitive success factors. I: Julia Carrillo; Kajsa Hult; Inger M. Jonsson; Henrik Scander; Lotte Wellton, Nordic Association for Food Studies Workshop 2020 Foodways at a crossroads: Sustainability, Gastronomy and Rethinking the traditions of how to Eat. Konferensbidrag vid Nordic association for food studies Conference (NAFS 2020) Grythyttan, Sweden, November 14, 2020. (ss. 33-33). Örebro University. [BibTeX]
- Scander, H. , Neuman, N. , Tellström, R. & Yngve, A. (2019). Acquiring taste: Wine professionals on “good” combinations of food and beverages. I: Sne, Adriana; Haven-Tang, Claire; Gibbs, Darryl; Ritchie, Caroline, Food and society Proceedings. Konferensbidrag vid 11th International Conference on Culinary Arts and Sciences (ICCAS2019), Cardiff, Wales, June 27-28, 2019. (ss. 173-173). Cardiff Metropolitan University. [BibTeX]
- Scander, H. , Tellström, R. & Yngve, A. (2015). Energy contribution patterns from drink and food in Riksmaten. I: Annals of Nutrition and Metabolism. Konferensbidrag vid 12th European Nutrition Conference (FENS), Berlin, Germany, October 20-23, 2015. (ss. 200-200). Basel: S. Karger. [BibTeX]
- Scander, H. (2015). Food and drink combinations in Swedish meals. I: Annals of Nutrition and Metabolism. Konferensbidrag vid 12th European Nutrition Conference (FENS), Berlin, Germany, October 20-23, 2015. (ss. 13-13). Basel: S. Karger. [BibTeX]
- Scander, H. , Tellström, R. & Yngve, A. (2015). How do Swedes combine food and drink? Preliminary energy contribution pattern from drink and food in Swedish national survey. Konferensbidrag vid 9th International Conference on Culinary Arts and Sciences (ICCAS 2015), Montclair State University, Montclair, USA, June 6–9, 2015. [BibTeX]
- Mikkelsen, B. E. , Justesen, L. , Wendin, K. , Olsson, V. , Yngve, A. , Scander, H. , Tellström, R. , Junttila, M. & et al. (2015). Research based educations for future foodscapes: the New NordicFood4Many experience. I: Culinary Arts and Sciences IX. Konferensbidrag vid The International Conference on Culinary Aet and Sciences, At Montclair State University, New Jersey, USA, 3-5 June, 2015. (ss. 56-68). [BibTeX]
- Jennerholm, P. , Scander, H. & Lööb, C. (2011). Wine evaluation training of sommelier students is succesful. I: Andrew Mungall, BALANCING ART, INNOVATION & PERFORMANCE In Food and Beverage, Hotel Leisuyre Industries. Konferensbidrag vid ICHLAR, International Conference on Hospitality & Lesisure Applied Research. (ss. 221-224). [BibTeX]
- Pipping Ekström, M. , Scander, H. , Andersson Sandberg, Å. , Sandberg, E. & Jonsson, I. M. (2010). Gender Plays its Part: a study of the hospitality industry. Konferensbidrag vid Services markets & society, Helsingborg, Sweden, 2010. [BibTeX]
Manuskript
- Scander, H. , Neuman, N. , Tellström, R. & Yngve, A. Acquiring taste : Sommeliers on ‘good’ food and beverage combinations. [BibTeX]
- Scander, H. , Neuman, N. & Tellström, R. Sommeliers’ food and beverage combinations : social conventions and professional identity. [BibTeX]
Rapporter
- Carrillo, J. (ed.) , Hult, K. (ed.) , Scander, H. (ed.) & Sundqvist, J. (ed.) (2024). STOCKHOLM GASTRONOMY CONFERENCE: Gastronomy Research and Policy Studies – The State of The Art – Stockholm 23-26 November 2023. Örebro: Örebro universitet (Måltidskunskap 10). [BibTeX]
Samlingsverk (redaktör)
- Hult, K. (ed.) , Scander, H. (ed.) , Sundqvist, J. (ed.) & Wellton, L. (ed.) (2023). Tore Wretman Symposiet: Svensk måltidsforskning i ett internationellt perspektiv. Örebro: Örebro universitet (Måltidskunskap 9). [BibTeX]
- Hult, K. (ed.) , Jonsson, I. M. (ed.) , Scander, H. (ed.) & Wellton, L. (ed.) (2022). Nordic Association for Food Studies Workshop 2021: Communicating and presenting food from the past to the future: Historical, contemporary and evolving perspectives: NAFS Workshop 2021: Grythyttan, November 25th. Örebro: Örebro University (Måltidskunskap 6). [BibTeX]
- Carrillo, J. (ed.) , Hult, K. (ed.) , Jonsson, I. M. (ed.) , Scander, H. (ed.) & Wellton, L. (ed.) (2021). Nordic Association for Food Studies Workshop 2020: Foodways at a crossroads: Sustainability, Gastronomy and Rethinking the traditions of how to Eat. Örebro: Örebro University (Måltidskunskap 5). [BibTeX]
Övrigt
- Scander, H. (2024). Grythyttan är ett nav för restaurangindustrin. Örebro: Nerikes Allehanda AB.(Nerikes Allehanda) [BibTeX]
- Scander, H. (2024). Har du inte utforskat te är det dags att göra det. Örebro: Nerikes Allehanda AB.(Nerikes Allehanda) [BibTeX]
- Hult, K. & Scander, H. (2024). Hipster Hospitality Blurred Boundaries in Restaurants in GAT. Journal of Gastronomy and Tourism. [BibTeX]
- Scander, H. (2024). Nu ska te ta plats i forskningen: ”Vi är ett kaffedrickande land”. Sveriges Radio P4 Örebro. [BibTeX]
- Scander, H. (2024). Så kan du skåla lika mycket för planeten som för dig själv. Örebro: Nerikes Allehanda AB.(Nerikes Allehanda) [BibTeX]
- Scander, H. (2024). Tänk så här: när du väljer rosévin. Örebro: Nerikes Allehanda AB.(Nerikes Allehanda) [BibTeX]
- Scander, H. (2023). Jag är som Zlatan: med lägre lön. Örebro: Nerikes Allehanda AB.(Nerikes Allehanda) [BibTeX]
- Scander, H. (2023). Svenska fikan: en kulturskatt eller en hälsorisk?. Örebro: Nerikes Allehanda AB.(Nerikes Allehanda) [BibTeX]
- Scander, H. (2023). Så kan du smaksätta ditt liv: med egen snaps. Örebro: Nerikes Allehanda AB.(Nerikes Allehanda) [BibTeX]
- Scander, H. (2023). Universitetets cerenomi är inte helt olik studenten. Örebro: Nerikes Allehanda AB.(Nerikes Allehanda) [BibTeX]
- Scander, H. & Axelsson, M. (2023). Vinets historia i Sverige. Mattias Axelsson.(Kungar och krig. Alkoholspecial) [BibTeX]
- Scander, H. (2023). Är det du eller staten som ska ha koll på alkoholen?. Örebro: Nerikes Allehanda AB.(Nerikes Allehanda) [BibTeX]
- Scander, H. (2022). Konst och minnen gör dig till en bättre vinkännare. Örebro: Nerikes allehanda AB.(Nerikes Allehanda) [BibTeX]
- Scander, H. (2022). Ostron och champagne: är det verkligen gott?. Örebro: Nerikes allehanda AB. [BibTeX]
- Scander, H. (2022). Sju sorters blommors doft gynnar din kropp. Örebro: Nerikes allehanda AB. [BibTeX]
- Scander, H. (2022). Så kan matgäster och krogpersonal bli jämlika. Örebro: Nerikes allehanda AB. [BibTeX]
- Scander, H. (2022). Så tar du makten över din egen smak - och andras. Örebro: Nerikes allehanda AB. [BibTeX]
- Scander, H. (2008). Hovmästaren, någon att lita på?. Martin Olsson.(Martins Magasin) [BibTeX]