Måltiden ur sociala och kulturella perspektiv
Om gruppen
Gruppuppgifter
Måltidens betydelse för människor igår och idag utgör kärnan för denna forskargrupp. Fokus är relationer mellan människan och maten, från produktion till konsumtion vilket inkluderar hantverket, dvs den praktiska kunskapen och utövandet av kulinariska praktiker. Således eftersträvas en sammanlänkning av forskningsområdena food studies och culinary arts/gastronomi.
Gruppens pågående forskning berör exempelvis framtidens måltider, hållbara måltider, måltidskultur och restaurangkultur.
Utöver regelbundna seminarier, ämnar forskargruppen att samarbeta och nätverka med nationella och internationella forskare inom måltidsfältet för framtida forskningsprojekt.
Forskare
- Mischa Billing
- Kajsa Hult
- Matilda Marshall
- Jon Thor Petursson
- Henrik Scander
- Ute Walter
- Lotte Wellton
- Ansung Kim, Doktorand
- Daniel Östergren, Doktorand
Forskningsprojekt
Pågående projekt
- Det föreställda värdskapet och dess praktiker i en restaurangkontext
- Från hemleverans av is till elberoende kylskåp - matförvaring och hållbarhetsföreställningar från 1920-tal till 2020
- Gastronomin som bildningsrörelse för kunskapsbaserad samhällsutveckling
- Lokal mat - för bättre klimat
- Nya kulinariska rum i Sverige
- Rewine The World - Ett projekt för att utveckla nya multidisciplinära metoder för minskat matsvinn och ökad resursanvändning av komplexa livsmedel
- Tävlingspraktikers påverkan för branschutveckling hos matsalsarbetande sommelierer