Projektbanken för Läkarprogrammet
Här presenteras studentprojekt för studenterna på Läkarprogrammet. I projektbanken kan du antingen söka på ämnesområden eller genom att skriva in sökord i sökrutan. Du kan också välja en bokstav och får då upp de projekt som börjar på den bokstaven i rubriken.
Projekt inom Psykiatri
-
Fysisk träning för psykisk ohälsa - FYPO
Vi söker en student som har starkt intresse för fysisk träning OCH psykiatri med fokus på stress i en större klinisk studie FYPO. Medicinsk student termin 10 kan få arbeta med klinisk forskning och patientarbete samtidigt som hen får arbeta med att skriva sin uppsats parallellt. Vi vill att hen ska påbörja sin introduktion redan nu innan sommaren enstaka timmar för att kunna gå dubbelt med nuvarande bemanning.
Arbetet innebär kunskap om psykiatriska skattningsskalor, analys av dessa resultat, delta i en forskargrupp med regelbundna möten varje vecka. Du kommer att träffa några deltagare inom studien för uppföljning för somatiska kontroller, psykiatriska skattningar inklusive MADRS, självskattningar och tester för kognitiva funktioner med handledning. Uppsatsarbetet kommer att fokusera förslagsvis på stress mätt med PSS-14 (Perceived Stress Scale) att se över förändring från baslinje över 12 veckors uppföljning. Det finns andra skalor att arbeta med i stället om du önskar. Arbetet innebär att hen arbetar kliniskt vissa dagar i veckan för att erhålla kunskap om skattningsskalor samt värdering av patienters utfall på dessa samt uppsats och poster skrivande resterande dagar.
Kontakt kan tas med Qiwei Zhai och Yvonne Freund för ytterligare information.
-
Kartlägga och modellera tarm-hjärna axeln
Tarm-hjärna axeln är ett dubbelriktat kommunikationssystem mellan vår tarm med dess mikrobiota och vår hjärna. Modulationer på vardera sidan av denna axeln kan påverka utfall på den andra sidan. Till exempel kan vissa kostaspekter påverka vår hjärnhälsa, mätbara som förändringar i humör eller kognition.
Även om betydelsen av tarm-hjärna axeln i olika sjukdomar utforskas mer och mer, har vi ändå inte en tydlig helhetsbild av tarm-hjärna signalering. I detta projektet kommer du att kartlägga signaleringen baserat på tillgänglig litteratur, följt av att formellt modellera relevanta interaktioner.
-
Kostens betydelse för vuxna med ADHD
Tarm-hjärna axeln är ett dubbelriktat kommunikationssystem mellan vår tarm med dess mikrobiota och vår hjärna. Modulationer på vardera sidan av denna axeln kan påverka utfallet på den andra sidan. Till exempel kan vissa kostaspekter påverka vår hjärnhälsa, mätbara som förändringar i humör eller kognition.
Kostens roll ses ofta som en förebyggande åtgärd och studeras därför ofta hos friska individer. Ändå kan nutrition också hjälpa patienter med olika diagnoser, även om den sällan ersätter mediciner. I det här projektet kommer du att sammanfatta den kumulativa kunskapen om kostens betydelse för vuxna med ADHD (en understuderad persongrupp), tillgänglig från litteraturen.
-
Registerstudier vid depression
Genomför kontinuerligt olika registerstudier som handlar om effekter av behandlingar vid depression och samband mellan olika faktorer och depression, i synnerhet effekter av ECT inom ramen för ett större pågående forskningsprojekt. Kontakta mig så kan vi se vilket arbete som aktuellt just nu.
-
Safewards – att förebygga hot och våld i psykiatrisk heldygnsvård
Alltför många patienter utsätts för tvångsåtgärder i svensk heldygnsvård. Skötare och sjuksköterskor i psykiatrin är två av de yrkesgrupper som är mest utsatta för hot och våld. Ett införande och utvärdering av Safewards, ett brittiskt program för reducering av tvångsåtgärder och våldsincidenter, kan bidra till att göra avdelningsmiljön tryggare för både anställda och patienter.
Projektet ska införa och utvärdera programmet Safewards på psykiatriska heldygnsavdelningar i Västra Götalandsregionen, Region Örebro län och Region Stockholm och beräknas innefatta många delstudier. Både kvantitativa och kvalitativa studier av resultat och process runt utvecklingsarbetet. I den kvantitativa delen undersöks t ex om införandet av programmet kan påverka statistiken för tvångsåtgärder och våldsincidenter. I den kvalitativa delen undersöks implementeringsprocess, ledarskap, medskapande och återhämtning genom intervjuer med vårdpersonal, chefer och patienter.
Projektet har redan resulterat i en svensk version av Safewards och vis stödjer införandet av programmet i svensk vård. Detta väntas kunna bidra till att minska förekomsten av hot och våld i psykiatrins heldygnsvård.
Hittills har två studenter deltagit i kvalitativa analyser av intervjuer.
Läs mer om Safewards – att förebygga hot och våld i psykiatrisk heldygnsvård