Projektbanken för Läkarprogrammet
Här presenteras studentprojekt för studenterna på Läkarprogrammet. I projektbanken kan du antingen söka på ämnesområden eller genom att skriva in sökord i sökrutan. Du kan också välja en bokstav och får då upp de projekt som börjar på den bokstaven i rubriken.
Projekt inom Gastroenterologi
-
Bäckenbottendyssynergi
Förstoppning är ett vanlig problem. En av orsakerna till förstoppning är något som kallas dyssynergisk defekation eller bäckenbottendyssynergi. I detta tillstånd kan patienten inte slappna av den yttre sfinktern under krystning. Som ett resultat kan en rectocele uppstå. För att diagnostisera denna åkomma kan en speciell röntgenundersökning användas; en defekografi, men den kan också diagnostiseras med anorektal manometri. För att få en komplett bild av bäckenbottenfunktionen kombineras dessa metoder ofta.
Vi letar efter en student på nivå T10 för VT2024 som kan sammanställa en databas där den viktigaste frågan är hur väl dessa två metoder överensstämmer med varandra. För närvarande har vi data från cirka 300-350 patienter, vilket gör detta projekt lämpligt för en T10-student.
-
Immunologiska studier av tarmslemhinnan hos patienter med mikroskopisk kolit
Vi använder olika immuntekniker för att karakterisera olika aspekter av mikroskopisk kolit. Specifika projekt kommer att diskuteras beroende på tidpunkten (vilka delprojekt som då är igång.) Projekt kan inte garanteras varje termin. För kandidatuppsats kan jag handleda olika systematiska litteraturöversiker inom ämnesområdet förvärvad immunitet.
Läs mer om Immunologiska studier av tarmslemhinnan hos patienter med mikroskopisk kolit
-
Kartlägga och modellera tarm-hjärna axeln
Tarm-hjärna axeln är ett dubbelriktat kommunikationssystem mellan vår tarm med dess mikrobiota och vår hjärna. Modulationer på vardera sidan av denna axeln kan påverka utfall på den andra sidan. Till exempel kan vissa kostaspekter påverka vår hjärnhälsa, mätbara som förändringar i humör eller kognition.
Även om betydelsen av tarm-hjärna axeln i olika sjukdomar utforskas mer och mer, har vi ändå inte en tydlig helhetsbild av tarm-hjärna signalering. I detta projektet kommer du att kartlägga signaleringen baserat på tillgänglig litteratur, följt av att formellt modellera relevanta interaktioner.
-
Kvalitetsarbete inom endoskopi
Allt fler endoskopier genomförs på USÖ, både gastroskopier och koloskopier. Det är resurskrävande och dyrt. För att öka effektiviteten är det viktig att vi endoskopiera rätt patient vid rätt indikation.
-
Parkinsons sjukdom och inflammation: Det molekylära nätverket runt alpha-synuklein
Parkinsons sjukdom är den näst största neurodegenerativa sjukdomen i världen. Den karaktäriseras av kraftigt försämrad motorik samt av extramotoriska symptom så som magproblem (förstoppning). Studier har visat att proteinet alpha-synuklein har en central roll i utvecklingen av Parkinsons. Dess exakta funktion är dock fortfarande oklar men proteinet har föreslagits spela en roll i cellförsvaret mot virus samt skydda signalsubstanser vid överföringen mellan nervändar.
Alpha-synuklein kan spridas mellan neuron, exempelvis från tarmen till hjärnan, vilket skulle kunna förklara hur skador och inflammation i det enteriska nervsystemet kan spridas till det centrala nervsystemet. Målet med det här projektet är att kartlägga det molekylära nätverket runt alpha-synuklein för att förstå hur det kontrolleras och hur avvikelser i dess funktion kan leda till sjukdom.
I projektet kommer du att kartlägga kunskapen runt alpha-synuklein och formalisera denna för att kunna dra nytta av datorbaserade analysmetoder. Målet är att skapa en förståelse för hur de molekylära mekanismerna runt alpha-synuklein skyddar cellerna från infektion och hur samma mekanismer kan orsaka neurodegeneration. [Inflammation] [neurobiologi] [Gastroenterologi] [systembiologi] [AI]
Läs mer om Parkinsons sjukdom och inflammation: Det molekylära nätverket runt alpha-synuklein
-
Phenotyping and treatment of primary health care IBS patients: a randomized controlled trial (ROLIBS)
Irritabel tarmsyndrom (IBS) är ett vanligt funktionellt mag-tarmsjukdom som är starkt förknippat med kost och psykosociala faktorer. Behandlingen av IBS är fortfarande en utmaning för sjukvården. Målsättning/hypotes Syftet med projektet är att utföra en omfattande symtomkartläggning (fenotyp) av patienter med IBS inom primärvården i Region Örebro län (RÖL).
Efter denna kartläggning kommer vi att utföra en randomiserad kontrollerad studie och prova två olika behandlingar och jämföra dem mot en kontrollgrupp som beskrivs nedan. Behandlingsresultatet utvärderas därefter för att se om förekomsten av en viss fenotyp kan förutsäga hur effektiv behandlingen är för varje enskild person.
Vi förväntar oss att resultaten av denna studie kommer att implementeras i primärvården i RÖL som rekommendation för allmänläkare som därmed får ett verktyg för symtomkartläggning av en person med IBS samt en enkel behandlingsalgoritm. Vår hypotes är att förekomsten av vissa symptomkriterier hos patienter med IBS kan förutspå hur effektiv internetbaserad kognitiv beteendeterapi (iKBT) och låg FODMAP (fermenterbara mono-, di- och oligosackarider samt polyoler) -dietbehandling kommer att vara för varje patient. Arbetsplan 200 patienter med IBS i åldern 18-65 år kommer att rekryteras från primärvården i RÖL.
-
Prebiotiska och anti-inflammatoriska effekter av pektin-derivat polysackarider
Kostfibrer har positiva hälsoeffekter hos människor. De gynnar till exempel tarmuttömmingen och skyddar mot tjocktarmscancer. Dessutom har dem hälsoeffekter relaterade till tarmfloran som prebiotika.
De mest studerade kostfibrerna är bland annat fructo-oligosackarider. Dock finns det ett stort intresse för utveckling och forskning av nya prebiotika. Bland de mest relevanta kandidater finns pektin-derivat polysackarider såsom ”rhamnogalacturonan-I” (RG-I) som kan extraheras från grönsaker som morot.
Detta projekt har som syfte: Att undersöka förmågan av rhamnogalacturonan-I att stärka tjocktarmens barriärfunktion och antiinflammatoriska effekter i Ussing-kammare med monterade vävnadsprover som är tagna från distala tjocktarmen.
Läs mer om Prebiotiska och anti-inflammatoriska effekter av pektin-derivat polysackarider
-
Studier av tarmens barriärfunktion hos patienter med Parkinsons
Parkinsons sjukdom (PD) är idag den näst största neurodegenerativa sjukdomen i världen och drabbar främst äldre människor med en degeneration av motorikstyrande nervkomponenter i hjärnan. De flesta patienter med PD lider även av magbesvär i form av förstoppning och otillräcklig tarmtömning, ibland flera år innan PD upptäcks.
Studier på PD gällande en eventuell rubbning i kommunikation mellan tarmen och hjärnan (tarm-hjärna axeln) är få men det tycks som att både tarmens immunceller och nervceller kan spela en viktig roll i sjukdomsutvecklingen. Vi vill studera om en ökad tarmpermeabilitet (minskad barriärfunktion), ibland kallad läckande tarm, kan i sin tur vara orsaken till ökad immunaktivering samt de karaktäristiska magsymptom som finns hos PD patienter.
Läs mer om Studier av tarmens barriärfunktion hos patienter med Parkinsons