Ute Walter
Ute Walter Befattning: Universitetslektor Organisation: Restaurang- och hotellhögskolanE-post: dXRlLndhbHRlcjtvcnUuc2U=
Telefon: 019 302036
Rum: K1109
Om Ute Walter
Ute Walter är docent och lektor i måltidskunskap vid Restaurang- och hotellhögskolan, Örebro universitet, Campus Grythyttan. Hon är associate editor för Scandinavian Journal of Hospitality and Tourism. Ute har gedigen erfarenhet från olika ledningsuppdrag som chef på universitet.
Forskning
Ute Walter bedriver sin forskning inom det interdisciplinära ämnet måltidskunskap eller på engelska Culinary Arts and Meal Science, i vardagsspråk även kallad gastronomisk forskning. Hon har, som PI, lett två Formas finansierade projekt och ett BFUF-finansierat projekt även det. I ett INTERREG-projekt utvecklade hon ansökan tillsammans med finska projektkollegor och ansvarade som PI för genomförandet av den svenska delen av projektet i Region Västerbotten. Hon har nyligen medverkat i ett Vinnova finansierat projekt och i ett projekt som finansierats av SLU båda med fokus på lokal mat och självförsörjning. Ute Walters forskning berör följande områden relaterad till den kulinariska och/eller gastronomiska kontexten.
Konsumenters/gästers måltidsupplevelser och måltider i olika kontexter samt vad dessa betyder för dem. Det kan handla om måltidsupplevelser (bra och dåliga) och drivkrafter bakom dessa, hur måltidsupplevelser bidrar till kundens värdeskapande, tjänsteresenärers måltider, vilka måltidsmönster vi kan se när vi reser och äter i tjänst och hur tjänsteresenärer gör för att uppnå de måltider de vill ha men som inte alltid erbjuds där de vistas.
Gastronomins betydelse för regional utveckling i perifera områden i Sverige. Inom detta område undersöks hur ”fine dining”-restauranger sprider sig från centralort till landsbygd över tid. Den svenska restaurangguiden White Guide’s böcker 2004–2016 har legat till grund för en studie. Även intressant att undersöka är restaurangers och livsmedelsproducenters syn på sina verksamheter och vad de betyder för varandra ur ett gastronomiskt perspektiv. Culinary tourism och/eller gastronomisk turism kopplad till lokal kultur och regional utveckling är viktiga områden som berörs, där även krisberedskap, lokala samhällens självförsörjning och offentlig styrning blir aktuella forskningsfrågor.
Ute Walters forskning grundar sig i ett intresse för gastronomi, restauranger och kulinariskt hantverk i kök och matsal där goda måltider för många är målet. Hon har gedigen professionell erfarenhet från arbete på restauranger i olika positioner i matsal och kök. Detta bidrar till att hennes forskningsintresse både berör det gastronomiska hantverket och dess komplexitet samt hur det förhåller sig till utövandet av exempelvis värdskapet/hospitality genom matsals- och kökshantverket. I samarbetet med en doktorand utforskades värdskapsarbete med utgångspunkt i matsalsmedarbetares perspektiv men även hur matsalsarbete speglas i jobbannonser för serveringspersonal. I samarbete med en post-doc vid Köpenhamns Professionshögskola och Roskilde universitet i Danmark undersöks det dynamiska värdskapet mellan aktörer, värdskapets ömsesidighet och hur det positivt kan bidra till individens välmående i kontexten på äldreboenden. Här utgör etnografisk metod med en mång-metod ansats grunden till det empiriska arbetet. Ett annat forskningsområde handlar om och hur gastronomisk universitetsutbildning kan bidra till kunskapsbaserad samhällsutveckling. Detta arbete pågår och sker i samverkan med en doktorand och seniora forskare. Utgångspunkten är att gastronomisk kunskap kännetecknas av att praktisk kunskap, teori och konstnärlighet samspelar i frågor som berör måltider, ett bildningsperspektiv ligger till grund för detta arbete.
Ute ingår i forskargruppen: Måltiden ur sociala och kulturella perspektiv.
Utbildning
Ute Walter undervisar på grundnivå och avancerad nivå inom måltidskunskap och värdskap. Hon har gedigen erfarenhet av utbildnings- och programdesign inom området gastronomi och måltider med mångdisciplinär ansats. Hennes undervisning har berört samordning och ansvar för komplexa kurser. Även att skapa förutsättningar för progression i studenters akademiska träning inklusive handledning av examensarbeten samt kontinuerlig handledning av doktorander är delar av hennes pedagogiska erfarenhet.
Forskningsprojekt
Pågående projekt
- Att sluta cirkeln från jord till bord - digitala verktyg för hållbarhet och krisberedskap
- Det föreställda värdskapet och dess praktiker i en restaurangkontext
- Gastronomin som bildningsrörelse för kunskapsbaserad samhällsutveckling
- Lokal mat - för bättre klimat
- Nya kulinariska rum i Sverige
- Nya kulinariska rum i Sverige
Avslutade projekt
Forskargrupper
Publikationer
Artiklar i tidskrifter
- Östergren, D. , Walter, U. & Gustavsson, B. (2024). Unfolding humanistic wine tasting, based on wine professionals’ biographical expressions. International Journal of Gastronomy and Food Science, 38. [BibTeX]
- Hult, K. , Lainpelto, J. , Walter, U. & Jonsson, I. M. (2023). Constructing the hospitality superstar in restaurant dining rooms. Scandinavian Journal of Hospitality and Tourism, 23 (2-3), 264-281. [BibTeX]
- Hult, K. , Scander, H. & Walter, U. (2023). Contemporary dining room professionals: towards a “hip” style of hospitality identity. Research in Hospitality Management, 13 (1), 11-21. [BibTeX]
- Östergren, D. , Walter, U. , Gustavsson, B. & Jonsson, I. M. (2023). Gastronomy: An Overlooked Arena for the Cultivation of Sustainable Meaning?. Challenges, 14 (4), 1-20. [BibTeX]
- Walter, U. , Müller, D. K. & Långvall, A. (2022). The spatial distribution of gourmet restaurants. Scandinavian Journal of Hospitality and Tourism, 22 (4-5), 285-302. [BibTeX]
- Sundqvist, J. , Walter, U. & Hörnell, A. (2020). Eat, Sleep, Fly, Repeat: Meal Patterns Among Swedish Business Travelers. Journal of Gastronomy and Tourism, 4 (2), 53-66. [BibTeX]
- Sundqvist, J. , Walter, U. & Hörnell, A. (2020). Meal identity as practice: Towards an understanding of business travellers' meal practices. International Journal of Gastronomy and Food Science, 22. [BibTeX]
- Beck, A. , Heine Kristensen, N. , Justesen, L. & Walter, U. (2020). Meal practices and meal events in a nursing home. Ageing & Society. [BibTeX]
- Wellton, L. , Jonsson, I. M. & Walter, U. (2018). Making Meals in Small Seasonal Restaurants. Journal of Culinary Science & Technology, 16 (1), 1-17. [BibTeX]
- Sundqvist, J. & Walter, U. (2017). Deriving Value from Customer Based Meal Experiences: Introducing a Postmodern Perspective on the Value Emergence from the Experience of the Commercial Meal. Journal of Culinary Science & Technology, 15 (2), 171-185. [BibTeX]
- Wellton, L. , Jonsson, I. M. , Walter, U. & Svingstedt, A. (2017). Restaurant practices: time, planning, knowledge and dreams. Scandinavian Journal of Hospitality and Tourism, 17 (3), 297-311. [BibTeX]
- Walter, U. & Edvardsson, B. (2012). The physical environment as a driver of customers' service experiences at restaurants. International Journal of Quality and Service Sciences, 4 (2), 104-119. [BibTeX]
- Walter, U. , Edvardsson, B. & Öström, Å. (2010). Drivers of customers’ service experiences: a study in the restaurant industry. Managing Service Quality, 20 (3), 236-258. [BibTeX]
- Walter, U. (2008). The meeting aspect and the physical setting: are they important for the guests experience?. Journal of Foodservice, 19 (1), 87-95. [BibTeX]
Doktorsavhandlingar, sammanläggningar
- Walter, U. (2011). Drivers of customers' service experiences: a customer perspective on co-creation of restaurant services, focusing on interactions, processes and activities. (Doctoral dissertation). (Sammanläggning) Örebro: Örebro universitet. [BibTeX]
Kapitel i böcker, del av antologier
- Walter, U. & Hed, H. (2024). Gastronomy and Culinary Arts and Meal Science: Same, Same but Quite Divergent. I: Lotte Wellton; Lars Eriksson; Åsa Öström; Ute Walter; Jonatan Leer., Revealing Meals (ss. 32-49). Örebro: Örebro universitet. [BibTeX]
- Wellton, L. , Jonsson, I. M. & Walter, U. (2016). Culinary collisions: the vision of local food use collides with daily restaurant practice. I: C Michael Hall & Stefan Gössling, Food Tourism and Regional Development: Networks, products and trajectories (ss. 273-284). New York, NY: Routledge. [BibTeX]
- Walter, U. (2010). Case 9:1: Kockar som företagare. I: Monica Hanefors [författare], Värdskap: inom turism och resande (ss. 78-81). Lund: Studentlitteratur AB. [BibTeX]
- Walter, U. (2008). Bordsbeställning. I: Lena Mossberg, Inga-Britt Gustafsson, Service på restaurang (ss. 16-24). Lund: Studentlitteratur. [BibTeX]
- Walter, U. (2007). Konstnärer och "kokkonstnärer" som företagare. I: Richard Tellström, Lena Mossberg, Inger M. Jonsson, Den medvetna måltidskunskapen: en vänbok till Inga-Britt Gustafsson (ss. 217-223). Örebro: Örebro universitet. [BibTeX]
Konferensbidrag
- Öström, Å. , Bengs, C. , Olsson, V. , Sandvik, P. , Strandh Johansson, A. & Walter, U. (2023). Doctoral education in Gastronomy: Culinary Arts and Meal Science. Konferensbidrag vid Stockholm Gastronomy Conference, Stockholm, Sweden, November 23-25, 2023. [BibTeX]
- Östergren, D. , Walter, U. , Jonsson, I. M. & Gustavsson, B. (2023). Gastronomic Sustainability: Communication, Cultivation, and Commitment. I: Food & Communication: Communicating "good" foods Book of abstracts. Konferensbidrag vid 3rd Conference on Food & Communication, Örebro, Sweden, September 13-15, 2023. (ss. 109-110). Örebro University: [BibTeX]
- Walter, U. (2023). Social interactions as drivers of customers’ restaurant experiences. Konferensbidrag vid Stockholm Gastronomy Conference, Stockholm, Sweden, November 23-25, 2023. [BibTeX]
- Olsson, V. , Sandvik, P. , Bengs, C. , Öström, Å. , Walter, U. & Strandh Johansson, A. (2023). What does an academic education on food and meals bring to the table?. Konferensbidrag vid Stockholm Gastronomy Conference, Stockholm, Sweden, November 23-25, 2023. [BibTeX]
- Hult, K. , Lainpelto, J. , Walter, U. & Jonsson, I. M. (2022). Constructing the hospitality superstar: A document analysis of job advertisements in Sweden. I: M. Michaud; A. Giboreau; A. Perez-Cueto, Menu Volume 10 - Special issue. Report of ICCAS Proceedings. Twelfth International Conference on Culinary Arts and Sciences. Konferensbidrag vid 12th International Conference on Culinary Arts and Sciences (ICCAS 2022), Sustainable meal systems worldwide: Challenges for Culinary Arts and Sciences, Lyon, France, June 2-3, 2022. (ss. 92-92). Institut Paul Bocuse. [BibTeX]
- Walter, U. , Muller, D. & Långvall, A. (2021). The Creation of Culinary Spaces through the distribution of Gourmet Restaurants. I: Kajsa Hult; Inger M. Jonsson; Henrik Scander; Lotte Wellton, Nordic Association for Food Studies Workshop 2021 Communicating and presenting food from the past to the future: Historical, contemporary and evolving perspectives: NAFS Workshop 2021: Grythyttan, November 25th. Konferensbidrag vid Nordic association for food studies Conference (NAFS 2021) Grythyttan, Sweden, November 25, 2021. (ss. 28-28). Örebro: Örebro University. [BibTeX]
- Varela, P. , Sandell, M. , Hopia, A. , Galler, M. , Vazquez-Araujo, L. & Walter, U. (2020). Co-creative food development in SME’s boosted by gastronomic activities. Konferensbidrag vid 10th European Conference on Sensory and Consumer Research (Eurosense 2020), Rotterdam, Netherlands, (Online conference), December 13-16, 2020. [BibTeX]
- Justesen, L. , Walter, U. , Kristensen, N. H. & Beck, A. M. (2019). The Breakfast Club - co-creational meal practices as rehabilitation strategies in nursing homes. I: European Journal of Public Health. Oxford University Press. [BibTeX]
- Sundqvist, J. & Walter, U. (2017). Facilitating the value of the meal: a study of business travelers’ action prior to the eating context. Konferensbidrag vid 10th International Conference on Culinary Arts and Science (ICCAS 2017), Copenhagen, Denmark, July 5-7, 2017. [BibTeX]
- Långvall, A. , Müller, D. & Walter, U. (2017). Nya kulinariska rum i Sverige: gourmetrestaurangers betydelse för regional utveckling och skapandet av nätverk mellan landsbygdens matproducenter och konsumenterna. Konferensbidrag vid 10th International Conference on Culinary Arts and Science (ICCAS 2017), Copenhagen, July 5-7, 2017. [BibTeX]
- Walter, U. (2016). The Creation of Culinary Spaces in Sweden: On the Importance of Fine Dining Restaurants for Regional Development Platforms and the Establishment of Linkages between Rural Food Producers and Consumers. Konferensbidrag vid 1st Granqvist Culinary Arts & Meal Science Symposium, Campus Grythyttan, Örebro universitet, Grythyttan, Sweden, March 18, 2016. [BibTeX]
- Walter, U. , Jonsson, I. M. & Sundqvist, J. (2015). Eating out: a study of visitors’ value creating activities related to food and meals. Konferensbidrag vid The 24th Nordic Symposium in Tourism and Hospitality and Research, Reykjavik, Iceland, October 1‐3, 2015. [BibTeX]
- Walter, U. , Jonsson, I. M. & Sundqvist, J. (2015). Eating out: a study of visitors’ value creating activities related to food and meals. I: Juho Pesonen; Raija Komppula, Tourism engagement co-creating well-being: Proceedings of the 6th Advances in Tourism Marketing Conference, Joensuu, Finland, 8.-10.9.2015. Konferensbidrag vid 6th Advances in Tourism Marketing Conference (ATMC 2015), Joensuu, Finland, September 8-10, 2015. (ss. 327-329). Joensu: University of Eastern Finland. [BibTeX]
- Walter, U. & Edvardsson, B. (2012). The role of the physical Environment as a driver of restaurant customers’ service experiences. Konferensbidrag vid 21st Nordic Symposium in Tourism and Hospitality Research, Umeå University, Umeå, Sweden, November 8-10, 2012. [BibTeX]
- Walter, U. , Edvardsson, B. & Öström, Å. (2010). Social interactions as drivers of customers' service experiences. I: Pierre Eiglier, James Fitzsimmons, Katherine Lemon, Douglas Pugh, Marketing, strategy, economics, operations & human resources insights on service activities. Konferensbidrag vid 11th international research seminar in service management. (ss. 771-790). Aix-en-Provence: University Paul Cézanne Aix-Marseille III. [BibTeX]
- Walter, U. & Öström, Å. (2009). The role of the physical and social environment in customers’ restaurant experiences. I: Bernd Strauss, Stephen, Quis 11 Moving forward with service quality. Wolfsburg: Ingolstadt School of Management. [BibTeX]
Manuskript
Rapporter
- Walter, U. , Marshall, M. , Hörnell, A. , Niels Heine, K. & Hedh, H. (2020). Gastronomi som en länk mellan den svenska livsmedelsproduktionen och - konsumtionen: Hur kan gastronomisk forskning bidra till utveckling av den svenska livsmedelskedjan?. Umeå: Restauranghögskolan, Umeå universitet. [BibTeX]
Samlingsverk (redaktör)
- Wellton, L. (ed.) , Eriksson, L. (ed.) , Öström, Å. (ed.) , Walter, U. (ed.) & Leer, J. (ed.) (2024). Revealing meals. Örebro: Örebro universitet (Måltidskunskap 11). [BibTeX]