Att sluta cirkeln från jord till bord - digitala verktyg för hållbarhet och krisberedskap
Om projektet
Projektuppgifter
Syftet med projektet är att identifiera behov för att stödja processer som knyter ihop lokal livsmedelsförsörjning från jord till bord, genom att utveckla digitalt baserade beslutsstödsystem och bidra till att policy och regelverk stödjer infrastruktur och produktionssystem i samma anda. Målet är att vidareutveckla och etablera en pilot-plattform och presentera analyser av identifierade hinder och potentiella möjligheter för beslutsfattare i form av policy-briefs och att skapa fortsatt finansiering för hållbara cirkulära affärsmodeller.
Projektet kommer att identifiera hinder och begränsningar för att på bästa sätt nyttja digitala verktyg för att skapa ett mer hållbart livsmedelssystem med hög krisberedskap. Vi kommer att kunna peka på hur man kan förändra policys och regelverk, kring tex offentlig upphandling, och öppna för mer av cirkulär delningsekonomi i lokala sammanhang. Projektet kommer att ta fram och pröva ett digitalt beslutsstödsystem, vilket i dialoger anpassas till kommunala förutsättningar, särskilt mindre kommuner på landsbygden.
Projektet leds av forskare som arbetar nära måltider och livsmedelsförsörjning vid Restaurang- och hotellhögskolan (RHS) Grythyttan, Örebro universitet, i ett tydligt trippel helix samarbete. I projektet arbetar nyckelpersoner som tar in olika kompetenser och erfarenheter, som i projektet sammanfogas till ny tvärvetenskaplig kunskap för att utveckla innovationen, peka på policy och systemproblem som andra kan/bör lösa samt entreprenöriellt bidra till att skapa nya möjligheter för kunskapsutveckling, företagande och lokal livskraft.
Forskare
Samarbetspartners
- Albin Algotson, Linköpings universitet, Avdelningen för Statsvetenskap
- Elin Wihlborg, Linköpings universitet, Avdelningen för Statsvetenskap
- Mathias Lindberg, Grythyttan System Development AB