Mischa Billing
Mischa Billing Befattning: Universitetslektor Organisation: Kommunikation och samverkansstödE-post: -
Telefon: Telefonnummer saknas
Rum: K1116
Forskningsämne
Forskningsprojekt
Pågående projekt
- Förbättrad sensorisk upplevelse för äldre
- Rewine The World - Ett projekt för att utveckla nya multidisciplinära metoder för minskat matsvinn och ökad resursanvändning av komplexa livsmedel
- Sommelier Training & Critical Attribute Techniques (CAT) for Future Meal contexts
- Sound and Taste; how does sound affect the way we perceive taste?
Avslutade projekt
Forskargrupper
Publikationer
Artiklar i tidskrifter |
Böcker |
Dagstidningar |
Kapitel i böcker, del av antologier |
Konferensbidrag |
Samlingsverk (redaktör) |
Övrigt |
Artiklar i tidskrifter
- Billing, M. (2012). Det blir en match made in heaven. Aftonbladet (10-11 juni), 60 Söndag-60. [BibTeX]
- Billing, M. (2012). Har allt som skall finnas i ett rött vin. Aftonbladet (15-16 juli). [BibTeX]
- Billing, M. (2012). Smaken av bensinmack gör vinet gott. Aftonbladet (24-25 juli), 76-76. [BibTeX]
- Billing, M. (2012). Vinet smakar som sommaren just nu. Aftonbladet (5-6 aug), 56-56. [BibTeX]
- Billing, M. (2011). Drycken för en vildsint Hedenhös. Aftonbladet Söndag (29 maj), 62-62. [BibTeX]
- Billing, M. (2010). Dryck. Damernas värld (12), 200-200. [BibTeX]
- Billing, M. (2010). Dryck. Damernas värld (13), 160-160. [BibTeX]
- Billing, M. , Holmström, J. , Hultgren, G. & Waern, M. (2010). Nya viner. Allt om Mat (17), 79-168. [BibTeX]
- Billing, M. , Holmström, J. , Hultgren, G. & Waern, M. (2010). Vinspecial Stora Vinkatalogen. Allt om Mat (17), 79-168. [BibTeX]
- Billing, M. (2009). Dryck. Allt om Mat (12), 144-144. [BibTeX]
- Billing, M. (2009). Dryck. Allt om Mat (14), 158-158. [BibTeX]
- Billing, M. , Holmström, J. , Hultgren, G. & Waern, M. (2009). Nya viner. Allt om Mat (1), 86-95. [BibTeX]
- Billing, M. , Holmström, J. , Hultgren, G. & Waern, M. (2009). Nya viner. Allt om Mat (15), 89-93. [BibTeX]
- Billing, M. , Holmström, J. , Hultgren, G. & Waern, M. (2009). Nya viner. Allt om Mat (17), 55-112. [BibTeX]
- Billing, M. , Öström, Å. & Lagerbielke, E. (2008). The importance of wine glasses for enhancing the meal experience from the perspectives of craft, design and science. Journal of Foodservice, 19 (1), 69-73. [BibTeX]
Böcker
- Billing, M. (2017). Rosens doft: doftanteckningar 25 juni 2000 - 9 juli 2016. Stockholm: Mischa Billing. [BibTeX]
- Billing, M. (2011). Näsan i Haptiken: Akademisk avhandling inom Nasologiska fakulteten vid Lunds universitet. Lund universitet: Lunds Universitet. [BibTeX]
- Bengtsson, H. & Billing, M. (2000). Kring flaskor och fysik (1ed.).. Studentlitteratur. [BibTeX]
Dagstidningar
- Billing, M. (2013). Alla tjänar på lite dyrare vin. Restaurangvärlden (2), 30-30. [BibTeX]
- Billing, M. (2013). Brakfynd: bättre smak till samma pris. Aftonbladet, Söndag 17-23 februari (7), 60-60. [BibTeX]
- Billing, M. (2013). En pigg kick till kryddstark mat. Aftonbladet, 13-14 januari (2), 60-60. [BibTeX]
- Billing, M. (2013). Ett glas vitt som fick mig på fall.... Aftonbladet, 27-28 januari (4). [BibTeX]
- Billing, M. (2013). Klassiskt tyskt med läcker smak. Aftonbladet, Söndag 10-16 februari (6), 62-63. [BibTeX]
- Billing, M. (2013). Låt maten och vinet ha samma ursprung. Aftonbladet, 24febr-2 mars. [BibTeX]
- Billing, M. (2013). Maffigt, rejält med sammetslen finess. Aftonbladet, 20-21 januari (3). [BibTeX]
- Billing, M. (2013). Partyfjärilar och bubblande glamour. Aftonbladet, 3-9 februari (5). [BibTeX]
- Billing, M. (2013). Perfekt att smutta på till pepparkakshuset. Aftonbladet (49), 62-62. [BibTeX]
- Billing, M. (2013). Perfekt till ett rosastekt lamm. Aftonbladet (11), 58-58. [BibTeX]
- Billing, M. (2013). Som att dricka friskt knallpulver. Aftonbladet (10), 62-62. [BibTeX]
- Billing, M. (2012). Bollinger – inte bara för James Bond. Aftonbladet (28-29 oktober), 60 Söndag-60. [BibTeX]
- Billing, M. (2012). Briljant gyllene och drypande söt. Aftonbladet (1-2 januari). [BibTeX]
- Billing, M. (2012). Bästa vinet till grillfesten. Aftonbladet (8-9 juli), 60-60. [BibTeX]
- Billing, M. (2012). Bättre & billigare blir det inte. Aftonbladet (23-24 december), 54 Söndag-54. [BibTeX]
- Billing, M. (2012). Det ultimata grillvinet. Aftonbladet (29-30 april), Söndag 65-65. [BibTeX]
- Billing, M. (2012). Dricks på studs till späda lamm. Aftonbladet (3-4 juni), 58 Söndag-58. [BibTeX]
- Billing, M. (2012). En fejk – som rester av Kiss. Aftonbladet (20-21 maj), 60 Söndag-63. [BibTeX]
- Billing, M. (2012). En friskhet som ger ett gratis ansiktslyft. Aftonbladet (23-24 september), 62 Söndag-62. [BibTeX]
- Billing, M. (2012). Ett makalöst vin. Aftonbladet (19-20 augusti). [BibTeX]
- Billing, M. (2012). Ett vin som är oemotståndligt. Aftonbladet (19-20 februari), Söndag 60-60. [BibTeX]
- Billing, M. (2012). Hela jag fylls av sommarvarm frukt. Aftonbladet (16-17 december). [BibTeX]
- Billing, M. (2012). Härlig wow-känsla till skaldjursfrossan. Aftonbladet (11-12 november), 56 Söndag-56. [BibTeX]
- Billing, M. (2012). Jag får ett våldsamt sug efter Madeiravin. Aftonbladet (14-15 oktober), 58 Söndag 58. [BibTeX]
- Billing, M. (2012). Kaxig spanjor lyfter både korv och kalops. Aftonbladet (9-10 december), 56 Söndag-56. [BibTeX]
- Billing, M. (2012). Komplex smak av mörka mogna bär. Aftonbladet (30 sept-1 okt), Söndag 59-59. [BibTeX]
- Billing, M. (2012). Läckra smaker av vinbär och tobak. Aftonbladet (21-22 oktober), 62 Söndag-62. [BibTeX]
- Billing, M. (2012). Perfekt till nybakad lussekatt och kakdeg. Aftonbladet (2-3 december). [BibTeX]
- Billing, M. (2012). Sammetsmjukt vin utmärkt till pastan. Aftonbladet (26-27 augusti), 62 Söndag-62. [BibTeX]
- Billing, M. (2012). Smakar som hösten luktar och känns. Aftonbladet (4-5 november), 74 Söndag-74. [BibTeX]
- Billing, M. (2012). Snacka om mycket vin för pengarna. Aftonbladet (18-19 november), 56 Söndag-56. [BibTeX]
- Billing, M. (2012). Som att dricka en geografisk plats. Aftonbladet (6-7 maj), 62 Söndag-62. [BibTeX]
- Billing, M. (2012). Som en god vän: men poppigare. Aftonbladet (12-13 februari), 62 Söndag-62. [BibTeX]
- Billing, M. (2012). Sommarens bästa rosé. Aftonbladet (1-2 juli). [BibTeX]
- Billing, M. (2012). Spanska bubblor med smak av sommar. Aftonbladet (22-23 juli), 62-62. [BibTeX]
- Hanzon, M. , Billing, M. & Torstensson, L. (2012). Systembolaget förflackar utbudet. Svenska Dagbladet (22 sept), 3-3. [BibTeX]
- Billing, M. (2012). VECKANS VIN: Bourgognevin för finsmakare. Aftonbladet (25-26 april). [BibTeX]
- Billing, M. (2012). VECKANS VIN: En klunk och du är i himlen, jag lovar. Aftonbladet (5-6 febr), 58-58. [BibTeX]
- Billing, M. (2012). VECKANS VIN: En käftsmäll, för typer som Crocodile Dundee. Aftonbladet (29-30 jan), 60-60. [BibTeX]
- Billing, M. (2012). VECKANS VIN: Ett förföriskt vin – bäst till lammkött. Aftonbladet (11-12 mars). [BibTeX]
- Billing, M. (2012). VECKANS VIN: Ett riktigt höjdarvin. Aftonbladet (1-2 april). [BibTeX]
- Billing, M. (2012). VECKANS VIN: Ett vin som är oemotståndligt. Aftonbladet (19-20 april). [BibTeX]
- Billing, M. (2012). VECKANS VIN: Här finns en mörk och ekivok arom. Aftonbladet (18-19 mars), 64-64. [BibTeX]
- Billing, M. (2012). VECKANS VIN: Perfekt för vågade levnadsglada vildar. Aftonbladet (4-5 mars). [BibTeX]
- Billing, M. (2012). VECKANS VIN: Perfekt till Indisk mat. Aftonbladet (15-16 april). [BibTeX]
- Billing, M. (2012). VECKANS VIN: Rustikt med en twist. Aftonbladet (8-9 april). [BibTeX]
- Billing, M. (2012). VECKANS VIN: Som att dricka januari – frostigt och krispigt. Aftonbladet (8-9 jan), 62-62. [BibTeX]
- Billing, M. (2012). VECKANS VIN: Som att smaka på vårsolens första strålar. Aftonbladet (26-27 febr), 59-59. [BibTeX]
- Billing, M. (2012). VECKANS VIN: Som en god vän – men poppigare. Aftonbladet (12-13 febr). [BibTeX]
- Billing, M. (2012). VECKANS VIN: Som musikens dur och moll i en klunk. Aftonbladet (15-16 jan), 60-60. [BibTeX]
- Billing, M. (2012). VECKANS VIN: Spännande med personlighet. Aftonbladet (22-23 april), 64-64. [BibTeX]
- Billing, M. (2012). Vin med friskhet som är sky high. Aftonbladet (2-3 september), Söndag 63-63. [BibTeX]
- Billing, M. (2012). You had me at hello. Aftonbladet (27-28 maj), 58 Söndag-58. [BibTeX]
- Billing, M. (2012). Äpplen, päron och pigga bubblor. Aftonbladet (9-10 sept), 62-62. [BibTeX]
- Billing, M. (2011). En distinkt, snärtig lusning i gomseglet. Aftonbladet Söndag (4 sept), 60-60. [BibTeX]
- Billing, M. (2011). Ett självklart vin jag vill drunkna i. Aftonbladet Söndag (16 oktober), 58-58. [BibTeX]
- Billing, M. (2011). Ett vin som får aptiten att blomma. Aftonbladet Söndag (7 aug), 58-58. [BibTeX]
- Billing, M. (2011). Får mig att tänka på rultigt bebishull. Aftonbladet Söndag (21 augusti), 60-60. [BibTeX]
- Billing, M. (2011). Som att dricka mörkröd sammet. Aftonbladet Söndag (11 sept), 62-62. [BibTeX]
- Billing, M. (2011). Våga lägre alkoholhalt!. Aftonbladet Söndag (15 maj), 61-61. [BibTeX]
Kapitel i böcker, del av antologier
- Billing, M. (2010). Perssons Taffel. I: Monica Hanefors, Värdskap inom turism och resande (ss. 82-85). Lund: Studentlitteratur AB. [BibTeX]
- Billing, M. (2009). Sommelier: en tvärvetenskaplig disciplin. I: Carl Jan Granqvist, Birgit Hemberg, Christina Möller, Dick Norberg, Barbro Stanley, Karsten Thurfjell, Ann Häppich, Guide till årets svenska måltidslitteratur 2009 (ss. 70-71). Grythyttan: Måltidens hus i Norden. [BibTeX]
- Billing, M. (2007). En god middag. I: Richard Tellström, Lena Mossberg, Inger M. Jonsson, Tid för måltidskunskap: en vänbok till Inga-Briutt Gustafsson (ss. 31-32). Örebro: Örebro universitet. [BibTeX]
- Billing, M. & Wahlström, Å. (2004). Samtal mellan Birgitta Ulmander och två sommeliérer. I: Inga-Britt Gustafsson, Ulla-Britt Strömberg, Tid för måltidskunskap: En vänbok till Birgitta Ulmander (ss. 159-161). Örebro: Örebro universitet. [BibTeX]
- Billing, M. (2003). Vinprovning i doftens tecken. I: Öppna doftsinnet!: Dokumentation av seminarium om människans doftsinne. januari 2003 (ss. 36-38). Örebro: Örebro universitet. [BibTeX]
Konferensbidrag
- Herdenstam, A. P. F. , Scander, H. & Billing, M. (2023). Sommelierens estetiska hantverk: Vinprovning som aristotelisk kunskap i handling. I: Kajsa Hult; Henrik Scander; Joachim Sundqvist; Lotte Wellton, Tore Wretman Symposiet Svensk måltidsforskning i ett internationellt perspektiv. Konferensbidrag vid Tore Wretman Symposium, Stockholm, Sweden, November 1-2, 2022. (ss. 82-82). Örebro: Örebro universitet. [BibTeX]
- Scander, H. , Herdenstam, A. P. F. & Billing, M. (2021). Food and beverage pairing: Scoping review to support professional Sommelier practices. I: Kajsa Hult; Inger M. Jonsson; Henrik Scander; Lotte Wellton, Nordic Association for Food Studies Workshop 2021 Communicating and presenting food from the past to the future: Historical, contemporary and evolving perspectives: NAFS Workshop 2021: Grythyttan, November 25th. Konferensbidrag vid Nordic association for food studies Conference (NAFS 2021) Grythyttan, Sweden, November 25, 2021. (ss. 21-24). Örebro: Örebro University. [BibTeX]
- Akner-Koler, C. , Billing, M. & Göran-Rodell, A. (2020). Sharing Haptic Attributes: Model development of 4 haptic attribute models for hand, nose, mouth and, body. I: Working Together Symposium on artistic research 2020. Konferensbidrag vid Working together: Symposium on artistic research 2020, (Digital meeting), November 25-26, 2020. [BibTeX]
- Billing, M. (2012). The Michelangelo CCL Label International Wine Awards. Konferensbidrag vid The Michelangelo CCL Label International Wine Awards, 12 - 17 August, Stellenbosch, South Africa. [BibTeX]
- Billing, M. (2008). Smak som hantverk. I: Alsne Marianne och Gustafsson Inga-Britt, Smaksinnet och den goda smaken ett seminarium om människans smaksinne : [januari 2005]. Konferensbidrag vid Smaksinnet och den goda smaken: ett seminarium om människans smaksinne, januari 2005. (ss. 37-38). Örebro: Örebro universitet. [BibTeX]
- Billing, M. (2003). The profession of the sommelier: a description of an old profession and its development. I: John S. A. Edwards, Inga-Britt Gustafsson, Culinary arts and sciences IV global and national perspectives. Konferensbidrag vid Fourth international conference on culinary arts and sciences, global and national perspectives, ICCAS 03, Bournemouth University. (ss. 195-195). Bournemouth: Worshipful Company of Cooks Reserach Centre at Bournemouth University, UK. [BibTeX]
Samlingsverk (redaktör)
- Billing, M. (ed.) , Holmström, J. (ed.) , Hultgren, G. (ed.) & Waern, M. (ed.) (2008). Allt om Mat: Vinguide 2008. Stockholm: Prisma. [BibTeX]
- Billing, M. (ed.) , Holmström, J. (ed.) , Hultgren, G. (ed.) & Waern, M. (ed.) (2006). Allt om Mat: Vinguide 2007. Stockholm: Bonnier Tidskrifter. [BibTeX]
- Larsson, H. (ed.) , Hultgren-Karell, G. (ed.) , Billing, M. (ed.) & Kronstam, B. (ed.) (2005). Allt om Mat: Vinguide 2006. Stockholm: Bonnier. [BibTeX]
- Billing, M. (ed.) , Holmström, J. (ed.) , Larsson, H. (ed.) , Kronstam, B. (ed.) & Waern, M. (ed.) (2004). Allt om Mat: Vinguide 2005. Stockholm: Bonnier. [BibTeX]
- Holmström, J. (ed.) , Larsson, H. (ed.) , Waern, M. (ed.) , Billing, M. (ed.) & Kronstam, B. (ed.) (2003). Allt om Mat: Vinguide 2004. Stockholm: Bonnier. [BibTeX]
- Holmström, J. (ed.) , Larsson, H. (ed.) , Billing, M. (ed.) , Kronstam, B. (ed.) & Waern, M. (ed.) (2002). Allt om Mat: Vinguide 2003. Stockholm: Bonnier. [BibTeX]
Övrigt
- Lerttaweewit, P. & Billing, M. (2014). Approaching New Nordic Food's disciplinary boundary. Nordic co-operation. [BibTeX]