Kajsa Hult
Befattning: Doktorand Organisation: Restaurang- och hotellhögskolanE-post: a2Fqc2EuaHVsdDtvcnUuc2U=
Telefon: 019 302042
Rum: K1108
Om Kajsa Hult
Kajsa Hult är doktorand i måltidskunskap på Restaurang- och hotellhögskolan, Campus Grythyttan sedan hösten 2019. Hennes forskningsprojekt handlar om att synliggöra yrket som matsalsarbetare på restaurang samt att fördjupa kunskapen kring värdskap utifrån ett restaurangarbetares perspektiv. Avhandlingsarbetet har som ambition att belysa lusten för arbetet, förutsättningar för social hållbarhet samt att bidra med att höja statusen för yrket som serveringspersonal. Projektet gränsar över till forskningsfältet hospitality där sociala och kulturella aspekter har betydelse i förståelsen för värdskap.
Kajsa har en fil. mag i måltids- och restaurangvetenskap från Umeå Universitet och har tidigare arbetat som adjunkt med undervisningsområden inom värdskap och dryckeskunskap. Utöver det akademiska intresset för restaurangforskning arbetar hon till och från praktiskt som matsalsarbetare på restauranger.
Forskningsprojekt
Pågående projekt
Forskargrupper
Publikationer
Artiklar i tidskrifter
- Hult, K. & Scander, H. (2024). Hipster Hospitality: Blurred Boundaries in Restaurants. Journal of Gastronomy and Tourism, 8 (2), 65-82. [BibTeX]
- Hult, K. , Lainpelto, J. , Walter, U. & Jonsson, I. M. (2023). Constructing the hospitality superstar in restaurant dining rooms. Scandinavian Journal of Hospitality and Tourism, 23 (2-3), 264-281. [BibTeX]
- Hult, K. , Scander, H. & Walter, U. (2023). Contemporary dining room professionals: towards a “hip” style of hospitality identity. Research in Hospitality Management, 13 (1), 11-21. [BibTeX]
- Hult, K. (2023). Forskning: Dåliga jobbannonser sänker restaurangyrkets status. Hotellrevyn (21 november). [BibTeX]
Doktorsavhandlingar, sammanläggningar
- Hult, K. (2024). Hipster Hospitality and Beyond: Exploring dining room professionals in contemporary restaurants. (Doctoral dissertation). (Sammanläggning) Örebro: Örebro University. [BibTeX]
Konferensbidrag
- Hult, K. (2023). Changing the idealization of hospitality?. Konferensbidrag vid Stockholm Gastronomy Conference, Stockholm, Sweden, November 23-25, 2023. [BibTeX]
- Hult, K. & Scander, H. (2023). Contemporary restaurant structure and representation of Self. Konferensbidrag vid EuroCHRIE, Changing Realities, New Opportunities, Vienna, Austria, October 3-6, 2023. [BibTeX]
- Hult, K. , Lainpelto, J. , Walter, U. & Jonsson, I. M. (2022). Constructing the hospitality superstar: A document analysis of job advertisements in Sweden. I: M. Michaud; A. Giboreau; A. Perez-Cueto, Menu Volume 10 - Special issue. Report of ICCAS Proceedings. Twelfth International Conference on Culinary Arts and Sciences. Konferensbidrag vid 12th International Conference on Culinary Arts and Sciences (ICCAS 2022), Sustainable meal systems worldwide: Challenges for Culinary Arts and Sciences, Lyon, France, June 2-3, 2022. (ss. 92-92). Institut Paul Bocuse. [BibTeX]
- Hult, K. (2022). The contemporary culinary hospitality identity in restaurant dining rooms. Konferensbidrag vid Tore Wretman Symposium 2022, Stockholm, Sweden, November 1-2, 2022. [BibTeX]
- Hult, K. & Scander, H. (2021). A deconstruction of the restaurant industry: from the perspective of dining room professionals. Konferensbidrag vid Tore Wretman-dagen, Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien, (KSLA), Stockholm, Sweden, October 20, 2021. [BibTeX]
- Hult, K. (2021). Front of the house professionals’ identity creations: Symbols and underlying motivations of hospitality as performance in small-scale restaurant establishments. I: Julia Carrillo; Kajsa Hult; Inger M. Jonsson; Henrik Scander; Lotte Wellton, Nordic Association for Food Studies Workshop 2020 Foodways at a crossroads: Sustainability, Gastronomy and Rethinking the traditions of how to Eat. Konferensbidrag vid Nordic association for food studies Conference (NAFS 2020) Grythyttan, Sweden, November 14, 2020. (ss. 30-32). Örebro: Örebro University. [BibTeX]
Manuskript
- Hult, K. & Leer, J. Autoethnography from the restaurant floor : Exploring the embodied experience of dining room professionals. [BibTeX]
Rapporter
- Carrillo, J. (ed.) , Hult, K. (ed.) , Scander, H. (ed.) & Sundqvist, J. (ed.) (2024). STOCKHOLM GASTRONOMY CONFERENCE: Gastronomy Research and Policy Studies – The State of The Art – Stockholm 23-26 November 2023. Örebro: Örebro universitet (Måltidskunskap 10). [BibTeX]
Samlingsverk (redaktör)
- Hult, K. (ed.) , Scander, H. (ed.) , Sundqvist, J. (ed.) & Wellton, L. (ed.) (2023). Tore Wretman Symposiet: Svensk måltidsforskning i ett internationellt perspektiv. Örebro: Örebro universitet (Måltidskunskap 9). [BibTeX]
- Hult, K. (ed.) , Jonsson, I. M. (ed.) , Scander, H. (ed.) & Wellton, L. (ed.) (2022). Nordic Association for Food Studies Workshop 2021: Communicating and presenting food from the past to the future: Historical, contemporary and evolving perspectives: NAFS Workshop 2021: Grythyttan, November 25th. Örebro: Örebro University (Måltidskunskap 6). [BibTeX]
- Carrillo, J. (ed.) , Hult, K. (ed.) , Jonsson, I. M. (ed.) , Scander, H. (ed.) & Wellton, L. (ed.) (2021). Nordic Association for Food Studies Workshop 2020: Foodways at a crossroads: Sustainability, Gastronomy and Rethinking the traditions of how to Eat. Örebro: Örebro University (Måltidskunskap 5). [BibTeX]
Övrigt
- Hult, K. & Scander, H. (2024). Hipster Hospitality Blurred Boundaries in Restaurants in GAT. Journal of Gastronomy and Tourism. [BibTeX]
- Hult, K. (2024). Personlighet viktigast när Sofia anställde Tilda. Örebro: Sveriges radio.(Sveriges radio P4 Örebro Arbetsmarknad) [BibTeX]
- Hult, K. (2024). Ultimata budgetviner för snåljåpen: Det bästa fyndet under hundringen är.... Stockholm: Aftonbladet Hierta AB.(Aftonbladet) [BibTeX]
- Hult, K. (2024). Vinälskarnas guide bortom Systembolaget gränser: Sommelier Kajsa Hult tipsar – så får du hem nya viner. Stockholm: Aftonbladet Hierta AB.(Aftonbladet) [BibTeX]
- Hult, K. (2023). ”Kombon ger himmelriket en helt ny innebörd”: Sött till sött - matcha vinet till julens sötsaker. Stockholm: Aftonbladet Hierta AB.(Aftonbladet) [BibTeX]
- Hult, K. (2023). Skål! Bästa bubblet för ett pampigt avslut: Expertens tips på champagne, Pet nat och andra goda bubbel. Stockholm: Aftonbladet Hierta AB.(Aftonbladet) [BibTeX]
- Hult, K. (2023). Så matchar du vin till chips. Stockholm: Aftonbladet Hierta AB.(Aftonbladet) [BibTeX]