Kajsa Hult
Kajsa Hult Befattning: Universitetsadjunkt Organisation: Restaurang- och hotellhögskolanE-post: a2Fqc2EuaHVsdDtvcnUuc2U=
Telefon: 019 302042
Rum: K1108
Om Kajsa Hult
Kajsa är filosofidoktor i Måltidskunskap och disputerade hösten 2024 med avhandlingen ”Hipster Hospitality and Beyond”. Hennes forskningsintressen rör sig i gränslandet mellan gastronomisk kvalitet och enkelhet, hur måltidsupplevelser formas och kommuniceras utifrån producenternas perspektiv i en tid då individualisering och hipsterpraktiker blivit mer och mer etablerade i samhället. Utöver det akademiska intresset för matsalsarbete, restaurangkonceptualisering och smak har Kajsa flera års erfarenhet av att själv arbeta som sommelier och matsalspersonal. Detta i sin tur har gjort det viktigt för henne att fortsätta synliggöra ett yrke som tenderar får mindre uppmärksamhet i den mediala debatten om restauranger.
Forskningsprojekt
Pågående projekt
Forskargrupper
Publikationer
Artiklar i tidskrifter
- Hult, K. & Scander, H. (2024). Hipster Hospitality: Blurred Boundaries in Restaurants. Journal of Gastronomy and Tourism, 8 (2), 65-82. [BibTeX]
- Hult, K. , Lainpelto, J. , Walter, U. & Jonsson, I. M. (2023). Constructing the hospitality superstar in restaurant dining rooms. Scandinavian Journal of Hospitality and Tourism, 23 (2-3), 264-281. [BibTeX]
- Hult, K. , Scander, H. & Walter, U. (2023). Contemporary dining room professionals: towards a “hip” style of hospitality identity. Research in Hospitality Management, 13 (1), 11-21. [BibTeX]
- Hult, K. (2023). Forskning: Dåliga jobbannonser sänker restaurangyrkets status. Hotellrevyn (21 november). [BibTeX]
Doktorsavhandlingar, sammanläggningar
- Hult, K. (2024). Hipster Hospitality and Beyond: Exploring dining room professionals in contemporary restaurants. (Doctoral dissertation). (Sammanläggning) Örebro: Örebro University. [BibTeX]
Konferensbidrag
- Hult, K. (2023). Changing the idealization of hospitality?. Konferensbidrag vid Stockholm Gastronomy Conference, Stockholm, Sweden, November 23-25, 2023. [BibTeX]
- Hult, K. & Scander, H. (2023). Contemporary restaurant structure and representation of Self. Konferensbidrag vid EuroCHRIE, Changing Realities, New Opportunities, Vienna, Austria, October 3-6, 2023. [BibTeX]
- Hult, K. , Lainpelto, J. , Walter, U. & Jonsson, I. M. (2022). Constructing the hospitality superstar: A document analysis of job advertisements in Sweden. I: M. Michaud; A. Giboreau; A. Perez-Cueto, Menu Volume 10 - Special issue. Report of ICCAS Proceedings. Twelfth International Conference on Culinary Arts and Sciences. Konferensbidrag vid 12th International Conference on Culinary Arts and Sciences (ICCAS 2022), Sustainable meal systems worldwide: Challenges for Culinary Arts and Sciences, Lyon, France, June 2-3, 2022. (ss. 92-92). Institut Paul Bocuse. [BibTeX]
- Hult, K. (2022). The contemporary culinary hospitality identity in restaurant dining rooms. Konferensbidrag vid Tore Wretman Symposium 2022, Stockholm, Sweden, November 1-2, 2022. [BibTeX]
- Hult, K. & Scander, H. (2021). A deconstruction of the restaurant industry: from the perspective of dining room professionals. Konferensbidrag vid Tore Wretman-dagen, Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien, (KSLA), Stockholm, Sweden, October 20, 2021. [BibTeX]
- Hult, K. (2021). Front of the house professionals’ identity creations: Symbols and underlying motivations of hospitality as performance in small-scale restaurant establishments. I: Julia Carrillo; Kajsa Hult; Inger M. Jonsson; Henrik Scander; Lotte Wellton, Nordic Association for Food Studies Workshop 2020 Foodways at a crossroads: Sustainability, Gastronomy and Rethinking the traditions of how to Eat. Konferensbidrag vid Nordic association for food studies Conference (NAFS 2020) Grythyttan, Sweden, November 14, 2020. (ss. 30-32). Örebro: Örebro University. [BibTeX]
Manuskript
- Hult, K. & Leer, J. Autoethnography from the restaurant floor : Exploring the embodied experience of dining room professionals. [BibTeX]
Rapporter
- Carrillo, J. (ed.) , Hult, K. (ed.) , Scander, H. (ed.) & Sundqvist, J. (ed.) (2024). STOCKHOLM GASTRONOMY CONFERENCE: Gastronomy Research and Policy Studies – The State of The Art – Stockholm 23-26 November 2023. Örebro: Örebro universitet (Måltidskunskap 10). [BibTeX]
Samlingsverk (redaktör)
- Hult, K. (ed.) , Scander, H. (ed.) , Sundqvist, J. (ed.) & Wellton, L. (ed.) (2023). Tore Wretman Symposiet: Svensk måltidsforskning i ett internationellt perspektiv. Örebro: Örebro universitet (Måltidskunskap 9). [BibTeX]
- Hult, K. (ed.) , Jonsson, I. M. (ed.) , Scander, H. (ed.) & Wellton, L. (ed.) (2022). Nordic Association for Food Studies Workshop 2021: Communicating and presenting food from the past to the future: Historical, contemporary and evolving perspectives: NAFS Workshop 2021: Grythyttan, November 25th. Örebro: Örebro University (Måltidskunskap 6). [BibTeX]
- Carrillo, J. (ed.) , Hult, K. (ed.) , Jonsson, I. M. (ed.) , Scander, H. (ed.) & Wellton, L. (ed.) (2021). Nordic Association for Food Studies Workshop 2020: Foodways at a crossroads: Sustainability, Gastronomy and Rethinking the traditions of how to Eat. Örebro: Örebro University (Måltidskunskap 5). [BibTeX]
Övrigt
- Hult, K. & Scander, H. (2024). Hipster Hospitality Blurred Boundaries in Restaurants in GAT. Journal of Gastronomy and Tourism. [BibTeX]
- Hult, K. (2024). Personlighet viktigast när Sofia anställde Tilda. Örebro: Sveriges radio.(Sveriges radio P4 Örebro Arbetsmarknad) [BibTeX]
- Hult, K. (2024). Ultimata budgetviner för snåljåpen: Det bästa fyndet under hundringen är.... Stockholm: Aftonbladet Hierta AB.(Aftonbladet) [BibTeX]
- Hult, K. (2024). Vinälskarnas guide bortom Systembolaget gränser: Sommelier Kajsa Hult tipsar – så får du hem nya viner. Stockholm: Aftonbladet Hierta AB.(Aftonbladet) [BibTeX]
- Hult, K. (2023). ”Kombon ger himmelriket en helt ny innebörd”: Sött till sött - matcha vinet till julens sötsaker. Stockholm: Aftonbladet Hierta AB.(Aftonbladet) [BibTeX]
- Hult, K. (2023). Skål! Bästa bubblet för ett pampigt avslut: Expertens tips på champagne, Pet nat och andra goda bubbel. Stockholm: Aftonbladet Hierta AB.(Aftonbladet) [BibTeX]
- Hult, K. (2023). Så matchar du vin till chips. Stockholm: Aftonbladet Hierta AB.(Aftonbladet) [BibTeX]