This page in English

Walk & Talk

Bild över promenadslingornas längd och tid

Örebro universitet vill uppmuntra till rörelse för att vara en hälsofrämjande studie- och arbetsplats. Här finner du ”Walk & Talk” slingor i olika längder som tar ca 10-45 minuter. Dessa promenadslingor kan du använda för gå-möten eller vid en pauspromenad för återhämtning. Ta på dig sköna skor och kläder efter väder och ge dig ut på en promenad - ensam eller tillsammans med någon.

TIPS! Eftersom det inte finns några skyltar längs promenadslingorna så föreslår vi att du tar med dig en papperskarta eller använder din mobil för att hitta rätt slinga. Se PDF-kartan nedan, den går både att skriva ut eller visa direkt i mobilen.

Långhuset 800 meter (LÄTT)

Denna slinga tar ca 10 minuter att gå. Den går runt Långhuset och har ingen nivåskillnad. Underlaget är stenplattor. Mer information om slingan hittar du längre ner på sidan.

Östra Mark 1700 meter (MEDEL)

Denna slinga tar ca 20 minuter att gå. Den går runt Östra Mark och innehåller några lätta uppförs- och nerförsbackar. Underlaget är asfalt, stenplattor, grusväg och stig. Mer information om slingan hittar du längre ner på sidan.

Campus 2000 meter (MEDEL)

Denna slinga tar ca 25 minuter att gå. Den går runt Campus och innehåller två trappor (en trappa med 22 trappsteg och en trappa med fem trappsteg). Underlaget är asfalt, stenplattor, marksten och stig. Mer information om slingan hittar du längre ner på sidan.

Koloniområdet 3000 meter (MEDEL)

Denna slinga tar ca 35 minuter att gå. Den går runt Koloniområdet och innehåller några lätta uppförs- och nerförsbackar. Underlaget är asfalt, stenplattor, grusväg och stig. Mer information om slingan hittar du längre ner på sidan.

Markaskogen 3600 meter (SVÅR)

Denna slinga tar ca 45 minuter att gå. Den går runt Koloniområdet och inkluderar en bit av Markaspåret som innehåller några branta uppförs- och nerförsbackar. Underlaget är asfalt, stenplattor, grusväg, stig och motionsspår. Mer information om slingan hittar du längre ner på sidan.

Långhuset 800 meter (LÄTT)

Denna slinga tar ca 10 minuter att gå. Den går runt Långhuset och har ingen nivåskillnad. Underlaget är stenplattor.  


Gå runt Långhuset och upptäck de fina halvslutna innergårdarna som ligger på den södra sidan av huset. Innergårdarna är alla olika och charmiga på sitt egna sätt. Det finns träd med ljuvliga blommor på våren och på hösten finns mysiga kryp-in mellan klängväxter och lummiga träd.

På den norra sidan av Långhuset kan du passa på att uppmärksamma våra nya cykelparkeringar under tak och med servicestation. En cykelparkering är färdig och en är under uppbyggnad just nu.


Träd med rosa och vita blommor framför teknikhuset

 

Östra Mark 1700 meter (MEDEL)

Denna slinga tar ca 20 minuter att gå. Den går runt Östra Mark och innehåller några lätta uppförs- och nerförsbackar. Underlaget är asfalt, stenplattor, grusväg och stig.


Missa inte den fina stenmuren framför Östra Mark där den ljusgröna stensötan väller fram mellan stenarna. Längre in på tomten finns stora mäktiga lövträd och även några fruktträd som blommar vackert på våren och bär frukt på sensommaren (äpplen och päron).


Ljusgrön stensöta växer i stenmuren framför Östra mark

Campus 2000 meter (MEDEL)

Denna slinga tar ca 25 minuter att gå. Den går runt Campus och innehåller två trappor (en trappa med 22 trappsteg och en trappa med fem trappsteg). Underlaget är asfalt, stenplattor, marksten och stig.


Om du går denna slinga så kan du få en glimt av alla hus på campus Örebro. Notera husens olika arkitektur och tidstypiska utformning. Allt från 1800-tals huset i Östra mark till 70-tals utformningen av Långhuset eller Prismahuset i 90-tals tappning. Vilket hus är ditt favorithus?

Bakom Universitetsbiblioteket kan du även se vår helt nya odlingsträdgård där studenterna på miljövetenskapligt program ska utforska hållbar matproduktion och hållbara livsmedelssystem i praktiken.

Förutom de vackra hus som finns längs den blå Campus-slingan så finns även rester av spännande historia. Under vikingatid och medeltid låg byarna tätt i området runt campus. Och historien sträcker sig ännu längre tillbaka. Precis söder om universitetet ligger Enbuskabacken, ett av Närkes största gravfält. Där begravdes rika och mäktiga under perioden vendeltid - vikingatid (år 550-1050). Vid utgrävningar 1890 hittades brandgravar, där de avlidna bränts med dyrbarheter som vapen och ryttarutrustning. Du kan läsa mera om Enbuskabacken på denna länk.


Blå blommor framför Novahuset och blå himmel bakom

Koloniområdet 3000 meter (MEDEL)

Denna slinga tar ca 35 minuter att gå. Den går runt Koloniområdet och innehåller några lätta uppförs- och nerförsbackar. Underlaget är asfalt, stenplattor, grusväg och stig.


Slingan som går runt koloniområdet med sina små söta stugor och prunkande trädgårdar leder dig runt en liten sjö med kringliggande betesmarker. Här finns ett aktivt fågelliv och en del av slingan genom skogen går på den gamla banvallen där det under första halvan av 1900-talet gick en smalspårig järnväg mellan Örebro och Norrköping. Läs mer om sjöns historia här.


Betesdjur framför en sjö. Blå himmel och grönt gräs.

Markaskogen 3600 meter (SVÅR)

Denna slinga tar ca 45 minuter att gå. Den går runt Koloniområdet och inkluderar en bit av Markaspåret som innehåller några branta uppförs- och nerförsbackar. Underlaget är asfalt, stenplattor, grusväg, stig och motionsspår.


Visste du att man hoppat backhoppning i skogen bakom universitetet? Om du tittar noga när du går på stigen mellan markaspåret och universitetsområdet så finns en skylt med texten ”Hoppbacken”. Här finns lite information om hoppbacken och de backtävlingar som anordnades där i början av 1900-talet. Själva träkonstruktionen för överbacken blåste omkull på 30-talet och finns inte kvar, men man kan tydligt se den naturliga svacka med tillhörande backe som utgjorde nederdelen och ”landningsbanan” för hopparna. Till hoppbacken kunde man ta den smalspåriga järnvägen, som gick mellan Örebro och Norrköping. Rester av banvallen syns än idag och väljer du den gröna slingan: Koloniområdet, så går du på banvallen när du går längs Markaskogens kant. Läs mer om Markaskogen här.


En stig i skogen uppför en brant backe. En skylt nedanför backen.