Projektbanken för Läkarprogrammet
Här presenteras studentprojekt för studenterna på Läkarprogrammet. I projektbanken kan du antingen söka på ämnesområden eller genom att skriva in sökord i sökrutan. Du kan också välja en bokstav och får då upp de projekt som börjar på den bokstaven i rubriken.
Projekt på Ö
-
Örebro Databas för Svåra Hjärnskador (ÖrSBID) : en longitudinell kartläggning av allvarliga hjärnskador
Målsättning Allvarlig hjärnskada (sBI) orsakad av trauma, stroke eller hydrocefalus leder till medvetslöshet och initierar en rad patobiologiska processer. Integration av neuromonitoring (NM), röntgen, och biofluidbaserad information skulle vara avgörande för att övervaka sjukdomsförloppet. Vårt mål är att: (1) upprätta en databas för att tillhandahålla en plattform för pågående studier och storskaliga samarbeten; (2) testa hur inkludering av omiks i NM-processen kan ge ny information om tidig upptäckt av sekundär hjärnskada (SBI) som länge varit associerad med utfallet och (3) göra en långsiktig uppföljning.
Arbetsplan En kohort med djup fenotypning av patienter som behöver NM och intensivvård på grund av sBI kommer upprättas i en databas för longitudinella studier (1). Vi kommer att samla in data som omfattar: NM, bilddiagnostik, proteomisk, lipidomisk och metabolomisk analys av blod och cerebrospinalvätska (2). Vi kommer att testa klassiska uppföljningsmetoder och omiks på en relevant retrospektiv patientkohort som behandlats vid region Örebro under de senaste tio åren och som kallats för resultatanalys (3).Vi kommer att kartlägga omhändertagandet av patienter med allvarliga hjärnskador som vårdats på IVA och NIMA, orsakade av trauma och stroke, genom en retrospektiv databasanalys (4). Betydelse The Örebro Severe Brain Injury Database (ÖrSBID) blir basen för pågående storskaliga multicentriska kliniska studier; data kommer underlätta identifiering av sekundära BI till förmån för införande av precisionsmedicinbaserade behandlingsbeslut. Projektet syftar till att förstå metaboliska/immuna interaktioner; tarm-lever-hjärna-axel och neurodegenerationens långvariga patologiska processer långt efter hjärnskada.
-
Örebro mTBI Registret (ÖmTBIR) – en prospektiv datasamling och multidisciplinär analys.
1. prospektiv datainsamling och uppföljning av mTBI-patienter (insamling av kliniska, neurokognitiva, bilddiagnostiska data och bioprover för analys och bankning) - Örebro mTBI Registry.
2. Registret utgör en plattform för det av Vetenskapsrådet finansierade projektet pathTBI, där 200 mTBI-patienter registreras.
3. Programmet innebär att utforska huruvida riktlinjer från Skandinaviska Neurotraumakommittén (SNC) genomförs i det akuta omhändertagandet av patienter med lindriga hjärnskador. Traumatisk hjärnskada (TBI) är ett stort och växande globalt folkhälso- och samhällsproblem. TBI leder till 1,5 miljoner sjukhusinläggningar och 57 000 dödsfall i EU varje år och orsakar inte bara funktionshinder och förlust av hälsa och livskvalitet för de drabbade personerna och deras familjer, utan utgör också en börda för sjukvårdssystemen och samhällsekonomin genom förlorad produktivitet och höga sjukvårdskostnader.
Två storskaliga internationella studier (TRACK-TBI och CENTER-TBI) visade att en betydande andel av de patienter som diagnostiseras på akutmottagningen med lindrig TBI inte kommer att kunna återgå till arbetet eller utföra normala dagliga aktiviteter ett år efter TBI. CENTER-TBI tillhandahöll också detaljerade epidemiologiska data som kontrasterade mot den tidigare okända betydelsen av denna patientgrupp, och påpekade att över 90% av dem som söker sjukvård efter TBI bör klassificeras till gruppen med lindrig skallskada, vilket motsvarar en incidens på 4-900/100.000. Om man räknar med ett dystert utfall för var femte patient närmar sig siffrorna 150/100.000, vilket motsvarar 15.000 patienter årligen enbart i Sverige.
Läs mer om Örebro mTBI Registret (ÖmTBIR) – en prospektiv datasamling och multidisciplinär analys.