Projektbanken för Läkarprogrammet
Här presenteras studentprojekt för studenterna på Läkarprogrammet. I projektbanken kan du antingen söka på ämnesområden eller genom att skriva in sökord i sökrutan. Du kan också välja en bokstav och får då upp de projekt som börjar på den bokstaven i rubriken.
Projekt inom Kirurgi
-
Gastrointestinala komplikationer och spinalischemi efter avancerad endovaskulär aortakirurgi
Avancerad endovaskulär aortakirurgi innebär inläggande av stentgraft p.g.a. aortaaneurysm i bröstkorgs- till buknivå. Postoperativt finns en risk för påverkad cirkulation i stentgraftets avgångar eller att graftet täcker kärl till ryggmärg eller andra organsystem, vilket kan orsaka allvarlig syrebrist i t.ex. ryggmärgen, njurarna och magtarmkanalen. Inom projektet undersöker vi postoperativ mortalitet och komplikationer så som spinalischemi, gastrointestinala komplikationer (tarmischemi, blödningar m.m.).
Vi undersöker även riskfaktorer för mortalitet, och riskfaktorer för uppkomst av komplikationer. Exempel på projektområden: Journalgenomgång med begränsad frågeställning, t.ex.: Incidens och utfall av GI komplikation Incidens och utfall av spinalischemi Riskfaktorer för tarmischemi och andra GI komplikationer Riskfaktorer för spinalischemi
-
Ledbroskskador: Försök med ny teknik för att förbättra läkningsprocessen
Skador på ledbrosk som leder till artros är ett folkhälsoproblem som medför avsevärt lidande och för vilket det idag finns begränsade behandlingsmöjligheter. De alternativ som erbjuds inkluderar olika operationsmetoder varav de mest använda är så kallad mikrofrakturering, eller autolog kondrocyt-implantation, tekniker som inte har önskvärd effektivitet.
Läs mer om Ledbroskskador: Försök med ny teknik för att förbättra läkningsprocessen
-
Levothyroxine replacement therapy post hemithyroidectomy
Hypothyroidism is easily diagnosed after thyroid surgery due to improved testing methods. Hemithyroidectomy is commonly performed in Sweden for diagnostic purposes and has the potential advantage of less surgical morbity including postoperative hypothyroidism, as well as hypoparathyroidism and recurrent laryngeal nerve palsy. In terms of postoperative hypothyroidism, there is a need to review conventional replacement therapy with levothyroxine after hemithyroidectomy to assess the safety of this surgical approach. In addition, the time to hypothyroidism post hemithyroidectomy is variable, as there are multiple risk factors for developing hypothyroidism.
We aim to investigate the need for thyroid hormone replacement therapy after three-, six- and twelve- months post hemithyroidectomy in the past five years at Örebro University Hospital using an upper reference limit of thyrotropin (TSH) of 4.6 mU/b and also to identify the time of hypothyroidism and other predictors of hypothyroidism in euthyroid patients following hemithyroidectomy.
Läs mer om Levothyroxine replacement therapy post hemithyroidectomy
-
Riskfaktorer för infektion vid extern ventrikulär dränage och intraparenkymala neuromonitorer
Användning av extern ventrikulär dränage (EVD) är en viktig del av TBI-protokoll. Många tillstånd, såsom intrakraniell blödning, intrakraniell tumör och hydrocefalus, föranleder användning av EVD. EVD-användning kompliceras ofta av felplacering, blödning, dislokation, blockering och, viktigast av allt, infektion. EVD-infektionsfrekvensen varierar från 0 till 22 %, vilket resulterar i en betydande ökning av kostnader, sjukhusvistelse, sjuklighet och dödlighet.
Andra invasiva metoder för att övervaka intrakraniellt tryck inkluderar användning av intraparenkymala tryckmonitorer. Syftet med denna retrospektiva databasanalys är att identifiera riskfaktorer som potentiellt kan påverka förekomsten av EVD-infektion och skapa en modell som kan användas i framtida studier samt för att vägleda uppdatering av lokala protokoll för vård av patienter med svåra hjärnskador av olika ursprung.
-
Örebro Databas för Svåra Hjärnskador (ÖrSBID) : en longitudinell kartläggning av allvarliga hjärnskador
Målsättning Allvarlig hjärnskada (sBI) orsakad av trauma, stroke eller hydrocefalus leder till medvetslöshet och initierar en rad patobiologiska processer. Integration av neuromonitoring (NM), röntgen, och biofluidbaserad information skulle vara avgörande för att övervaka sjukdomsförloppet. Vårt mål är att: (1) upprätta en databas för att tillhandahålla en plattform för pågående studier och storskaliga samarbeten; (2) testa hur inkludering av omiks i NM-processen kan ge ny information om tidig upptäckt av sekundär hjärnskada (SBI) som länge varit associerad med utfallet och (3) göra en långsiktig uppföljning.
Arbetsplan En kohort med djup fenotypning av patienter som behöver NM och intensivvård på grund av sBI kommer upprättas i en databas för longitudinella studier (1). Vi kommer att samla in data som omfattar: NM, bilddiagnostik, proteomisk, lipidomisk och metabolomisk analys av blod och cerebrospinalvätska (2). Vi kommer att testa klassiska uppföljningsmetoder och omiks på en relevant retrospektiv patientkohort som behandlats vid region Örebro under de senaste tio åren och som kallats för resultatanalys (3).Vi kommer att kartlägga omhändertagandet av patienter med allvarliga hjärnskador som vårdats på IVA och NIMA, orsakade av trauma och stroke, genom en retrospektiv databasanalys (4). Betydelse The Örebro Severe Brain Injury Database (ÖrSBID) blir basen för pågående storskaliga multicentriska kliniska studier; data kommer underlätta identifiering av sekundära BI till förmån för införande av precisionsmedicinbaserade behandlingsbeslut. Projektet syftar till att förstå metaboliska/immuna interaktioner; tarm-lever-hjärna-axel och neurodegenerationens långvariga patologiska processer långt efter hjärnskada.
-
Örebro mTBI Registret (ÖmTBIR) – en prospektiv datasamling och multidisciplinär analys.
1. prospektiv datainsamling och uppföljning av mTBI-patienter (insamling av kliniska, neurokognitiva, bilddiagnostiska data och bioprover för analys och bankning) - Örebro mTBI Registry.
2. Registret utgör en plattform för det av Vetenskapsrådet finansierade projektet pathTBI, där 200 mTBI-patienter registreras.
3. Programmet innebär att utforska huruvida riktlinjer från Skandinaviska Neurotraumakommittén (SNC) genomförs i det akuta omhändertagandet av patienter med lindriga hjärnskador. Traumatisk hjärnskada (TBI) är ett stort och växande globalt folkhälso- och samhällsproblem. TBI leder till 1,5 miljoner sjukhusinläggningar och 57 000 dödsfall i EU varje år och orsakar inte bara funktionshinder och förlust av hälsa och livskvalitet för de drabbade personerna och deras familjer, utan utgör också en börda för sjukvårdssystemen och samhällsekonomin genom förlorad produktivitet och höga sjukvårdskostnader.
Två storskaliga internationella studier (TRACK-TBI och CENTER-TBI) visade att en betydande andel av de patienter som diagnostiseras på akutmottagningen med lindrig TBI inte kommer att kunna återgå till arbetet eller utföra normala dagliga aktiviteter ett år efter TBI. CENTER-TBI tillhandahöll också detaljerade epidemiologiska data som kontrasterade mot den tidigare okända betydelsen av denna patientgrupp, och påpekade att över 90% av dem som söker sjukvård efter TBI bör klassificeras till gruppen med lindrig skallskada, vilket motsvarar en incidens på 4-900/100.000. Om man räknar med ett dystert utfall för var femte patient närmar sig siffrorna 150/100.000, vilket motsvarar 15.000 patienter årligen enbart i Sverige.
Läs mer om Örebro mTBI Registret (ÖmTBIR) – en prospektiv datasamling och multidisciplinär analys.