Örebro mTBI Registret (ÖmTBIR) – en prospektiv datasamling och multidisciplinär analys.
1. prospektiv datainsamling och uppföljning av mTBI-patienter (insamling av kliniska, neurokognitiva, bilddiagnostiska data och bioprover för analys och bankning) - Örebro mTBI Registry.
2. Registret utgör en plattform för det av Vetenskapsrådet finansierade projektet pathTBI, där 200 mTBI-patienter registreras.
3. Programmet innebär att utforska huruvida riktlinjer från Skandinaviska Neurotraumakommittén (SNC) genomförs i det akuta omhändertagandet av patienter med lindriga hjärnskador. Traumatisk hjärnskada (TBI) är ett stort och växande globalt folkhälso- och samhällsproblem. TBI leder till 1,5 miljoner sjukhusinläggningar och 57 000 dödsfall i EU varje år och orsakar inte bara funktionshinder och förlust av hälsa och livskvalitet för de drabbade personerna och deras familjer, utan utgör också en börda för sjukvårdssystemen och samhällsekonomin genom förlorad produktivitet och höga sjukvårdskostnader.
Två storskaliga internationella studier (TRACK-TBI och CENTER-TBI) visade att en betydande andel av de patienter som diagnostiseras på akutmottagningen med lindrig TBI inte kommer att kunna återgå till arbetet eller utföra normala dagliga aktiviteter ett år efter TBI. CENTER-TBI tillhandahöll också detaljerade epidemiologiska data som kontrasterade mot den tidigare okända betydelsen av denna patientgrupp, och påpekade att över 90% av dem som söker sjukvård efter TBI bör klassificeras till gruppen med lindrig skallskada, vilket motsvarar en incidens på 4-900/100.000. Om man räknar med ett dystert utfall för var femte patient närmar sig siffrorna 150/100.000, vilket motsvarar 15.000 patienter årligen enbart i Sverige.
En annan statistisk anomali som berör oss som arbetar med denna patientgrupp med relativt lindrig TBI, är att kvinnor tycks uppvisa en betydligt sämre utfallsprofil än män. Forskarna tycks vara eniga om att mild traumatisk hjärnskada är en felaktig benämning på denna typ av sjukdom. Ett stort problem för sjukvården härrör från det faktum att de nuvarande sjukvårdssystemen helt enkelt inte klarar av att hantera en så stor patientgrupp som lider av mTBI över hela världen. Samtidigt tar den medicinska terminologin knappast hänsyn till att patienter kan vara handikappade under långa perioder efter ett sådant trauma. Våra triageprotokoll för akutvård fokuserar på snabb identifiering av CT-positiva lesioner utan en djupare förståelse för sjukdomsprocessen och prognostiska faktorer.
De flesta av dessa protokoll saknar ett multimodalt tillvägagångssätt och inkluderar endast S100B i beslutsfattandet, vilket har sämre prestanda än nya biomarkörer som är specifika för hjärnskador och påverkas av bland annat extrakraniellt trauma, fysisk träning och patientens ålder. Därför kännetecknas akutvård för mTBI av överbehandling medan uppföljningen tenderar att vara grundläggande och bortser från köns- och premorbida välbefinnande-relaterade riskfaktorer. Detta är också ett resultat av bristen på korrekta data om incidens, prevalens och funktionsnedsättning på grund av mTBI och deras trender, vilket också kommer att vara grundläggande för evidensbaserad vårdplanering och resursfördelning.
Handledare: Andras Buki
E-post: andras.buki@oru.se
Telefon: 073-242 04 81
Diarienummer för etiktillståndet: 2023-07273-01
Termin 6 och 10
Typ av arbete: Kliniskt, Systematisk litteraturstudie
Geografiskt område: Inte geografiskt avgränsat