Nutrition-tarm-hjärna axel
Om gruppen
Gruppuppgifter
Kontaktperson
Forskningsämne
Forskningsmiljöer
- Nutrition-Gut-Brain Interactions Research Centre (NGBI)
-
Responsive Nutrition Research Centre
Forskningsområde
Det övergripande syftet med vår forskning är att förbättra tarm, metabol och mental hälsa utifrån ett perspektiv att nutrition, tarmflora, tarmslemhinna, det metabola systemet och hjärna intensivt interagerar med varandra. Gruppen arbetar främst med humanforskning, och har en tydlig klinisk förankring som bäddar för en translationell forskningsprocess.
Kliniska och experimentella modeller
Inom forskargruppen så prioriterar vi humana modeller och arbetar således med både patienter och friska personer. Vi främsta forskningsmaterial är vävnadsprover (biopsier) tagna från mag-tarmkanalen samt avföring, saliv och blod. De tekniker som vi tillämpar är:
- analyser av tarmens mikrobiota ur både ett deskriptivt och funktionellt perspektiv
- ex vivo mätning av barriärfunktion av tarmepiteliet i sk. Ussing-kammare
- olika typer av perfusionstekniker för att på ett standardiserat sätt kunna exponera valda delar av mag-tarmkanalen för specifika mikrobiota eller substanser
- med barrostatmetod mäta visceral perception
- med fMRI mäta påverkan på hjärnaktivitet i kombination med olika stimuleringar av mag- tarmkanalen
- mäta effekter av stress och ångest genom både biologiska och psykologiska analysmetoder
Kort introduktionsfilm till hur vi utför Ussing-kammarexperiment i labb
Forskargruppen har ett omfattande nationellt- och internationellt samarbete med t.ex. Linköping universitet, KI, Wageningen universitet (Nederländerna), Helsingfors universitet (Finland), UCLA (USA), samt flera företag framför allt inom nutritions- och livsmedelsindustrin.
Forskare
- Robert Jan Brummer
- Richard Forsgård
- John-Peter Ganda-Mall
- Ashley Hutchinson
- Johnny Karlsson
- Julia König
- Marleen Lentjes
- Tatiana Marques
- Samira Prado
- Ignacio Rangel
- Julia Rode
- Lina Tingö
- Rebecca Wall
- Myrto Chatzopoulou, Doktorand
- Annalena Kamm, Doktorand
- Evangelia Kerezoudi, Doktorand
- Mathias Scharf, Doktorand
Forskningsprojekt
Pågående projekt
- Comparing the efficacy of encapsulated and non-encapsulated probiotics to affect brain function
- Compositional analysis of the human gut microbiota along the entire large intestine
- Effect of serotonergic stimulation on the gut-brain axis in irritable bowel syndrome patients compared with healthy subjects applying functional brain imaging
- Effekter av kostfibertillskott på tarmbarriärens funktion och inflammation hos patienter med mikroskopisk kolit
- Establishing a novel gut-brain axis model
- Identification of dietary fibres that promotes butyrate production
- ImprUV+ - An analytical framework to explore the effects of UV during plant growth on human health
- Interaction between dietary protein and fibre fermentation - its functional consequences
- Microbes inside
- Mode of action of butyrate in the human colon
- PAN Protein - plant-based proteins contributing to a healthy and sustainable diet
- POPgut - The impact of persistent organic pollutants exposure on gut health
- Studier av den probiotiska och postbiotiska effekten av Akkermansia mucuiniphila på tarmens barriärfunktion hos patienter med Parkinsons
- To determine the butyrate transport capacity in vitro and in tissue samples from healthy individuals and from patients with digestive disorders
- Unpuzzle - Unravelling molecular motifs from dietary fibers responsible for interaction with recognition receptors in human cells
Avslutade projekt
- Antifobisk behandling med stresshormon som ny terapi mot Irritable Bowel Syndrome
- Betydelsen av metabolisk stress på det åldrande immunsystemet
- Dietary Fibers supporting Gut and Immune Function - from polysaccharide compound to health claim (FibeBiotics)
- Effekten av Ah-receptor ligander på intraepiteliala lymfocyter i tjocktarmen hos människa
- Effekten av enzymet AN-PEP på nedbrytning av gluten hos gluten-känsliga individer
- Effekten av probiotisk produkt på maghälsan hos äldre (ELROY)
- Effekten av probiotiskt tillskott på SARS-CoV-2-antikroppssvar hos friska vuxna
- Faecal microbiota transfer in microscopic colitis
- Fekal mikrobiell transplantation (FMT) hos IBS patienter
- Gluten reaction in children and young adults with cerebral palsy (CP)
- Identifying mechanisms for development of novel therapeutic strategies to treat age-associated constipation and diarrhoea
- Intervention med kognitiv beteendeterapi vid IBS avseende visceral perception, magbesvär, psykologisk funktion samt biomarkörer
- Mikrob-värd interaktioner i post infektiös irritable bowel syndome (PI-IBS)
- Psycho(bio)logical effects of a probiotic mixture - an fMRI study
- Tarm-mikrobiomet och åldrande: effekter på immunologiska- och kognitiva funktioner
- To evaluate anti-oxidative and anti-inflammatory effects of butyrate on the transport of large neutral amino acids such as tryptophan, a precursor of the neurotransmitter serotonin, in in vitro models
- Utveckling av en in vivo butyrat sensor
Finansiärer
- The European Society for Clinical Nutrition and Metabolism
- Wageningen universitet
- Örebro PanSweden
- Örebro Universitys focus area Food and Health