Aktuellt inom Mat och hälsa
-
Mischa Billing vinterpratar i P1 på nyårsafton: ”Fokus på doft och smak”
Har du tänkt på att melankoli kan vara ett viktigt inslag i upplevelsen av smak? Det har Mischa Billing och det är en av frågorna som hon kommer att utforska när hon är vintervärd i P1 på nyårsafton.
-
Julsmaker, forskning, hållbar mat och dryck i fokus på Mat och hälsas minijulmässa
Hur kan man bäst kombinera mat och dryck på julbordet? Och hur ska man tänka för att äta hälsosamt under julhelgen? Det var några av frågorna som diskuterades under Mat och hälsas minijulmässa på Örebro universitet.
-
Johanna Björklund och Ulf Hanell gästade Food & Health@ORU: ”Bra möjlighet att få inspel”
En chans att inspirera, sprida kunskap, nätverka och hitta samarbeten med andra parter. Det är tanken bakom seminarieserien Food & Health@ORU. I fredags gästade Johanna Björklund och Ulf Hanell seminariet och berättade om programmet Hållbara...
-
Glass- och ostproducenter pitchade nya idéer på Mat och hälsa-event
En möjlighet att bolla idéer, få input till verksamheten och eventuellt inspirera framtida samarbeten. Det var tanken med Samverkansplattformen Mat och hälsas pitchevent som gästades av Nora Glassfabrik och Bredsjö Mjölkfår.
-
Kost för en bättre tarmflora - och bättre mående?
Samspelet mellan tarm och hjärna påverkar inte bara vår fysiska hälsa, utan även vår psykiska. Betyder det att vi inte bara kan äta oss starka och friska, utan också glada, med rätt kost? Svensk hälsokost.se har intervjuat Robert Brummer, expert på den...
-
Studie visar för första gången att avföringsprover mäter tarmbakterier tillförlitligt
– Vi har för första gången visat att enklare avföringsprover är en bra spegel av hur det ser ut inne i tjocktarmen, säger Julia Rode, forskare i medicin vid Örebro universitet Studien visar också att topsning ger samma tillförlitliga resultat.
-
Julia Rode och Ines Trindade gästade Food & Health@ORU: ”Fantastisk plattform”
En chans att inspirera, sprida kunskap, nätverka och hitta samarbeten med andra parter. Det är tanken bakom seminarieserien Food & Health@ORU. I fredags gästade forskarna Julia Rode och Ines Trindade seminariet och berättade om samspelet mellan tarm och...
-
Ytterligare 40 miljoner till forskning om växtbaserade protein
Mer vegetariskt och mindre kött på tallrikarna är en förutsättning för att uppnå hållbarhetsmålen i Agenda 2030 – men det saknas mycket kunskap om växtbaserade protein, inte minst från ett hälsoperspektiv. Därför har det nationella forskningscentret...
-
Äntligen skördefest i studenternas odlingsträdgård
Från gräsmatta till lerig odlingsmark – och nu en prunkande trädgård med kål, solrosor och morötter. I veckan bjöd studenter vid Miljövetenskapligt program, hållbara livsmedelssystem in till sin första skördefest med rotfruktssoppa, pesto av morotsblast...
-
Humor, varumärkesmaskot och kändisar – så suddade Läkerol ut gränsen mellan mat och medicin under 1900-talet
Redan då använde det svenska halstablettmärket Läkerol moderna marknadsföringsstrategier för att sudda ut gränsen mellan mat och medicin – och lyckades skapa ett varumärke som vi svenskar konsumerar dagligen.