Nyheter
-
Testa Center ser potential för samarbeten inom Mat och hälsa och AI och robotik
Smartare och bättre läkemedelsproduktion. Det är ett exempel på konkreta resultat som Testa Center hoppas ska mynna ut ur samarbetet med Örebro universitet. – Jag kan absolut se överlapp i de forskningsområden som sker här, säger Jesper Hedberg, vd för...
-
Ute Walter gästade Food & Health@ORU: ”Bra dialog med tänkvärda inspel”
Nyligen gästade forskaren Ute Walter Food & Health@ORU för att berätta om måltidens sociala dimension som en resurs i omställningen mot mer hållbara måltider.
-
Ny forskning visar hur fibrer påverkar immunförsvaret
Örebroforskaren Victor Castro-Alves har tagit reda på varför fibrer är bra för immunförsvaret – på cellnivå. Hans resultat kan bidra till att på sikt göra det möjligt att använda mat som medicin mot IBS och IBD. I nästa studie får deltagare äta blå...
-
Mer egenodlad mat och digital rehab för cancerpatienter – här är Social Impact Lab
Digital rehab som förbättrar återhämtningen för cancerpatienter. Egenodling som bidrar till ett mer hållbart matsystem. Ett bättre digitalt liv på landsbygden och större möjligheter för unga kvinnor att bli framtidens innovatörer.
-
Varje kopp te blir en stund av eftertanke
Forskaren Henrik Scander har följt hela produktionskedjan för te i Sri Lanka, från skörd till färdig produkt. I sin krönika skriver han om varför valet av te spelar roll för både smak och rättvisa.
-
Medvetna kostvanor – din vän i mörka vintertider
Visste du att vårt psykiska mående påverkas av magen och tarmarna? I sin krönika skriver Julia Rode om hur kost och probiotika kan påverka hjärnan och hjälpa oss att hantera stress och negativa känslor.
-
Diego Montiel gästade Food & Health@ORU: ”Jag uppskattade att diskutera olika perspektiv”
I fredags gästade forskaren Diego Montiel Rojas frukosten för att berätta om vikten att balansera förändringar i fysisk aktivitet med rätt kost för bästa resultat – både på kort och lång sikt.
-
”Hållbara mat- och dryckeskombinationer kan främja både ekologisk och ekonomisk hållbarhet”
Testcase med Bryggerikrogen, januari 2025. Pilotprojektet som ska utforska mat- och dryckeskombinationer för hälsosammare val drog i gång i höstas. Henrik Scander, forskare inom måltidskunskap på Restaurang- och hotellhögskolan vid Örebro universitet,...
-
Bakterierna som bokstavligen ger dig ett gott nytt år
Utan bakterier skulle våra kroppar inte fungera och vi skulle ha mycket, mycket tråkigare mat. I sin senaste krönika skriver Johan Schnürer om bakterierna som bokstavligen ger dig ett gott nytt år.
-
Så kan du skåla lika mycket för planeten som för dig själv
Nu stundar julen och under glöggmingel, julmiddagar och när vi slår in julklappar ökar konsumtionen av både drycker och förpackningar. I sin senaste krönika lyfter forskaren Henrik Scander vikten av att välja alternativ som är bättre för miljön.