Stefan Wennström
Befattning: Universitetslektor Organisation: Restaurang- och hotellhögskolanE-post: c3RlZmFuLndlbm5zdHJvbTtvcnUuc2U=
Telefon: 019 302015
Rum: K1106
Om Stefan Wennström
Stefan Wennström är universitetslektor inom huvudområdet Måltidskunskap och värdskap, och tjänstgör vid Restaurang- och hotellhögskolan (RHS), Campus Grythyttan. Stefans grundutbildning är inom biologi (molekylärbiologi och biokemi) och hans forskarutbildning genomfördes inom ämnet medicinsk vetenskap. Stefan är även utbildad kock vid RHS och han har på så sätt en fot inom två olika ämnesområden.
Undervisning och handledning
Stefans undervisning sker delvis inom generella akademiska områden, som akademiskt skrivande, vetenskapsteori m.m., dels inom Måltidskunskap och värdskap där betoningen ligger på områden med naturvetenskaplig anknytning, som livsmedelskemi, näring och hälsa samt mat, miljö och klimat. Utöver kurs- och examinatorsansvar ingår även handledning i uppsats- och examensarbeten på grund och avancerad nivå.
Forskning
Stefan deltar i ett forskningsprojekt med inriktning hållbar gastronomi, där så väl sensoriska egenskaper som attityder och uppfattningar kring växtbaserade måltidsprodukter undersöks.
Samarbeten
Har samarbetat kring olika måltidsprojekt med såväl företag som organisationer.
Forskningsprojekt
Pågående projekt
Avslutade projekt
Publikationer
Artiklar i tidskrifter
- Westling, M. , Wiking Leino, M. , Wennström, S. & Öström, Å. (2024). Sensory variation of landrace peas (Pisum sativum L.): Impacts of variety, location, and harvest year. Food Science & Nutrition, 12 (9), 6498-6508. [BibTeX]
- Westling, M. , Wennström, S. & Öström, Å. (2022). Public meals as a platform for culinary action? Tweens’ and teens’ acceptance of a new plant-based food. International Journal of Gastronomy and Food Science, 27. [BibTeX]
- Westling, M. , Wennström, S. & Öström, Å. (2021). A recipe development process model designed to support a crop’s sensory qualities. The International Journal of Food Design, 6 (1), 3-26. [BibTeX]
- Westling, M. , Leino, M. W. , Nilsen, A. , Wennström, S. & Öström, Å. (2019). Crop and Livestock Diversity Cultivating Gastronomic Potential, Illustrated by Sensory Profiles of Landraces. Journal of Food Science, 84 (5), 1162-1169. [BibTeX]
- Tham, W. , Lopez-Valladares, G. , Helmersson, S. , Wennström, S. , Österlund, A. & Danielsson-Tham, M. (2013). Occurrence of Genetic Variants of Listeria monocytogenes Strains. Foodborne pathogens and disease, 10 (9), 825-826. [BibTeX]
Kapitel i böcker, del av antologier
- Wennström, S. (2013). Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan. I: Carl Jan Granqvist, Birgit Hemberg, Christina Möller, Dick Norberg, Barbro Stanley, Karsten Thurfjell, Ann Häppich, GUIDE till Årets Svenska Måltidslitteratur 2013 (ss. 34-34). Grythyttan: Måltidsakademiens förlag i Grythyttan AB. [BibTeX]
- Hermansson, I. & Wennström, S. (2009). Projekt - mat och idrott. I: Carl Jan Granqvist, Birgit Hemberg, Christina Möller, Dick Norberg, Barbro Stanley, Karsten Thurfjell, Ann Häppich, Guide till årets svenska måltidslitteratur 2009 (ss. 75-77). Grythyttan: Måltidens hus i Norden. [BibTeX]
- Wennström, S. (2008). Mat och idrott. I: Carl Jan Granqvist, Birgit Hemberg, Christina Möller, Dick Norberg, Barbro Stanley, Karsten Thurfjell, Ann Häppich, Guide till årets svenska måltidslitteratur 2008 (ss. 90-90). Grythyttan: Måltidens hus i Norden. [BibTeX]
Konferensbidrag
- Tham, W. , Lopez-Valladares, G. , Wennström, S. , Österlund, A. & Danielsson-Tham, M. (2010). Appearance of two closely related variants of Listeria monocytogenes inblood from the same patient with invasive listeriosis. I: Wilhelm Tham & Marie-Louiuse Danielsson-Tham, Second Sympsoium on Food Associated Pathogens. Konferensbidrag vid Second Sympsoium on Food Associated Pathogens. (ss. Abstr 29- Grythyttan: Restaurang- och hotellhögskolan – Grythytte Akademi. [BibTeX]
Manuskript
- Westling, M. , Leino, M. W. , Wennström, S. & Öström, Å. Nordic Peas : Influence of Cultivar, Terroir and Harvest Year on Sensory Quality. [BibTeX]
Övrigt
- Wennström, S. (2012). Framtiden för framodlat kött är en fråga om kilopris: SVTse Debatt – Publicerad 26 februari, 2012 - 18:00. Stockholm: SVT. [BibTeX]