Mihaela Mihnea
Befattning: Forskare Organisation: Restaurang- och hotellhögskolanE-post: bWloYWVsYS5taWhuZWE7b3J1LnNl
Telefon: Telefonnummer saknas
Rum: -
Om Mihaela Mihnea
Mihaela Mihnea är forskare vid Restaurang och Hotellhögskolan. Hon är utbildad ingenjör inom livsmedelskemi vid universitetet i Dunarea de Jos i Rumänien. Hon har en masterexamen i livsmedelssäkerhet och bioteknik. Hennes doktorsexamen är i livsmedelsbioteknologi från University of Burgos, Spanien 2015. Mihaela hade under två år en postdoktoranställning vid Stellenbosch Universitet i Sydafrika där hon genomförde olika forskningsprojekt i samarbete med vinindustrin. År 2017 flyttade hon till Sverige där hon som forskare arbetade tillsammans med branschpartners både i forsknings- och / eller innovationsprojekt. Hon har stor erfarenhet av att anordna workshops, seminarier och kurser för medarbetare inom industri och inom forskning.
Mihaela är sekreterare för European Sensory Network och aktiv medlem i Nordic Sensory Network, samt Spaniens och Sveriges sensoriska nätverk.
Forskning
Mihaela Mihnea har erfarenhet av forskning inom sensorisk vetenskap med fokus på fysikalisk och kemisk sammansättning av livsmedel och hur det relaterar till sensorisk perception av mat. Att integrera sensorik och konsumentvetenskap med produktutveckling och marknadsföring i multidisciplinära-projekt är hennes främsta intresse.
Mihaela har varit involverad i både nationella och internationella multidisciplinära projekt. Exempel är mat för äldre med sväljstörningar. Utveckling av innovativa produkter baserade på nya råvaror som alger. Texturförbättringar av livsmedel vilket innefattar utveckling av vokabulär för upplevelse av munkänsla. Utveckling av sensoriska metoder. , Att definiera svensk smak i produkter som öl och vin samt utveckling av köttersättningsprodukter..
Publikationer
Mihaela Mihnea har publicerat artiklar, bokkapitel och konferensbidrag inom området sensorisk vetenskap, panelkompetens, livsmedelssammansättning och sensorisk perception, kemi för vin / vinframställning, bioteknik och saltreduktion. Publikationerna som Mihnea har publicerat finns under fliken publikationer och på https://www.researchgate.net/profile/Mihaela_Mihnea
Forskningsprojekt
Pågående projekt
Forskargrupper
Publikationer
Artiklar i tidskrifter
- Kim, A. , Öström, Å. , Mihnea, M. & Niimi, J. (2024). Consumers' attachment to meat: Association between sensory properties and preferences for plant-based meat alternatives. Food Quality and Preference, 116. [BibTeX]
- Ribeiro, L. , Mihnea, M. , Skjöldebrand, C. & Lareke, A. (2024). Food Passports and Intelligent Food Recipes: The Data-Oriented Way of Producing Food. Applied Sciences, 14 (6). [BibTeX]
- Forghani, B. , Mihnea, M. , Svendsen, T. C. & Undeland, I. (2023). Protein and Long-Chain n-3 Polyunsaturated Fatty Acids Recovered from Herring Brines upon Flocculation and Flotation: A Case Study. ACS Sustainable Chemistry and Engineering, 11 (17), 6523-6534. [BibTeX]
- Garrido-Banuelos, G. , Lopez-Sanchez, P. & Mihnea, M. (2023). Role of continuous phase and particle properties on the sensory perception of root vegetable purees evaluated by an expert panel and naive consumers. Journal of texture studies, 54 (4), 532-540. [BibTeX]
- Garrido-Bañuelos, G. , Miljkovic, A. , Morange, C. , Mihnea, M. & Lopez-Sanchez, P. (2022). Assessing the volatile composition of seaweed (Laminaria digitata) suspensions as function of thermal and mechanical treatments. Lebensmittel-Wissenschaft + Technologie, 162. [BibTeX]
- Andersson, J. , Garrido-Bañuelos, G. , Bergdoll, M. , Vilaplana, F. , Menzel, C. , Mihnea, M. & Lopez-Sanchez, P. (2022). Comparison of steaming and boiling of root vegetables for enhancing carbohydrate content and sensory profile. Journal of Food Engineering, 312. [BibTeX]
- Niimi, J. , Sörensen, V. , Mihnea, M. , Valentin, D. , Bergman, P. & Collier, E. S. (2022). Does cooking ability affect consumer perception and appreciation of plant-based protein in Bolognese sauces?. Food Quality and Preference, 99. [BibTeX]
- Mihnea, M. , Tobin, A. B. , Lopez-Sanchez, P. & Garrido-Banuelos, G. (2022). Impact of panelist's age on the ease of swallow and sensory perception of texture-modified broccoli purees. Journal of sensory studies. [BibTeX]
- Garrido-Banuelos, G. , Alves, H. d. B. & Mihnea, M. (2021). Mapping the Sensory Fingerprint of Swedish Beer Market through Text and Data Mining and Multivariate Strategies. Beverages, 7 (4). [BibTeX]
- Ben Tobin, A. , Mihnea, M. , Hildenbrand, M. , Miljkovic, A. , Garrido-Banuelos, G. , Xanthakis, E. & Lopez-Sanchez, P. (2020). Bolus rheology and ease of swallowing of particulated semi-solid foods as evaluated by an elderly panel. Food & Function, 11 (10), 8648-8658. [BibTeX]
- Garrido-Bañuelos, G. , Ballester, J. , Buica, A. & Mihnea, M. (2020). Exploring the Typicality, Sensory Space, and Chemical Composition of Swedish Solaris Wines. Foods, 9 (8). [BibTeX]
- Nielsen, T. , Mihnea, M. , Båth, K. , Cunha, S. C. , Fereira, R. , Fernandes, J. O. , Goncalves, A. , Nunes, M. L. & et al. (2020). New formulation for producing salmon pate with reduced sodium content. Food and Chemical Toxicology, 143. [BibTeX]
- Fourie, E. , Aleixandre-Tudo, J. L. , Mihnea, M. & du Toit, W. (2020). Partial least squares calibrations and batch statistical process control to monitor phenolic extraction in red wine fermentations under different maceration conditions. Food Control, 115. [BibTeX]
- Mihnea, M. , Aleixandre-Tudo, J. L. , Kidd, M. & du Toit, W. (2019). Basic In-Mouth Attribute Evaluation: A Comparison of Two Panels. Foods, 8 (1). [BibTeX]
- Mihnea, M. , González-Sanjosé, M. L. , Velasco-López, M. T. , Rivero-Pérez, M. D. , Ortega-Heras, M. & Pérez-Magariño, S. (2016). Effect of Pre-Fermentative Strategieson the Composition of Prieto Picudo (Vitis vinífera) Red Wines. OALib Journal, 3. [BibTeX]
- Mihnea, M. , González-Sanjosé, M. L. , Ortega-Heras, M. & Pérez-Magariño, S. (2015). A comparative study of the volatile content of Mencía wines obtained using different pre-fermentative maceration techniques. Lebensmittel-Wissenschaft + Technologie, 64 (1), 32-41. [BibTeX]
- Ballester, J. , Mihnea, M. , Peyron, D. & Valentin, D. (2014). Perceived minerality in wine: a sensory reality?. Wine & Viticulture Journal, 29 (4), 30-33. [BibTeX]
- Ballester, J. , Mihnea, M. , Peyron, D. & Valentin, D. (2013). Exploring minerality of Burgundy Chardonnay wines: A sensory approach with wine experts and trained panellists. Australian journal of grape and wine research, 19 (2), 140-152. [BibTeX]
- Mihnea, M. , González-Sanjosé, M. L. , Ortega-Heras, M. , Pérez-Magariño, S. , García-Martin, N. , Palacio, L. , Prádanos, P. & Hernández, A. (2012). Impact of must sugar reduction by membrane applications on volatile composition of Verdejo wines. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 60 (28), 7050-7063. [BibTeX]
- Ballester, J. , Mihnea, M. , Peyron, D. & Valentin, D. (2011). Minéralité du vin: une réalité sensorielle?. Revue des oenologues et des techniques vitivinicoles et oenologiques (141), 43-44. [BibTeX]
- Garcia-Martin, N. , Perez-Magarino, S. , Ortega-Heras, M. , Gonzalez-Huerta, C. , Mihnea, M. , Luisa Gonzalez-Sanjose, M. , Palacio, L. , Pradanos, P. & et al. (2011). Sugar reduction in white and red musts with nanofiltration membranes. Desalination and Water Treatment, 27 (1-3), 167-174. [BibTeX]
- García-Martín, N. , Perez-Magarino, S. , Ortega-Heras, M. , González-Huerta, C. , Mihnea, M. , Luisa González-Sanjosé, M. , Palacio, L. , Prádanos, P. & et al. (2010). Sugar reduction in musts with nanofiltration membranes to obtain low alcohol-content wines. Separation and Purification Technology, 76 (2), 158-170. [BibTeX]
- Bleoju, M. M. & González Sanjosé, M. L. (2007). Study about the stability and some technological properties of the pigments synthesized by Epicoccum Nigrum. Innovative Romanian Food Biotechnology, 1. [BibTeX]
Artiklar, forskningsöversikter
- Archer, N. , Cochet-Broch, M. , Mihnea, M. , Garrido-Bañuelos, G. , Lopez-Sanchez, P. , Lundin, L. & Frank, D. (2022). Sodium Reduction in Bouillon: Targeting a Food Staple to Reduce Hypertension in Sub-saharan Africa. Frontiers in Nutrition, 9. [BibTeX]
Konferensbidrag
- Gonzáles-Sanjosé, L. , Mihnea, M. , Ortega-Heras, M. & Pérez-Magariño, S. (2013). Efecto de diversas técnicas de Maceración pre-fermentativas sobre los compuestos volátiles mayoritaros de vinos blancos de Albarín. Konferensbidrag vid Enoforum, Arezzo, Italia, May 7-9, 2013. [BibTeX]