Katarina Hjortgren
Befattning: Universitetsadjunkt Organisation: Institutionen för beteende-, social- och rättsvetenskapE-post: a2F0YXJpbmEuaGpvcnRncmVuO29ydS5zZQ==
Telefon: 019 301376
Rum: L2349
Om Katarina Hjortgren
Bakgrund
Katarina är socionom och leg. Hälso- och sjukvårdskurator med en magisterexamen i Socialt arbete. Katarina har vidareutbildning i familjeterapi samt grundläggande psykoterapiutbildning, med mångårig erfarenhet av socialt arbete inom kommunal socialtjänst, både med utrednings- och behandlingsarbete inom området barn och familj samt som enhetschef för försörjningsstöd. Katarina har även arbetat inom företagshälsovården med bland annat stress- och utmattningsproblematik samt som konsult gällande psykosociala arbetsmiljöfrågor, ledarskap- och organisationsutveckling i syfte att förebygga ohälsa.
Undervisning
Katarina arbetar sedan hösten 2007 som adjunkt i socialt arbete och undervisar på Socionom- och Hälso- och sjukvårdskuratorsprogrammet framför allt om yrkesroll, samtalsmetodik och psykosocialt förändringsarbete samt om socialt arbete med barn-, familj och nätverksinriktat arbete.
Uppdrag
Katarina är sedan 2021 programansvarig för Hälso- och sjukvårdsprogrammet och har har tidigare (2012-2020) varit programansvarig för Socionomprogrammet.
Samarbeten
Katarina var engagerad vid bildandet av Förbundet för Sveriges Socionomutbildningar (FSSOC) och var med i styrelsen 2018-2020. katarina har mångårig erfarenhet av internationaliseringsfrågor i utbildning inom Socialt arbete och var under perioden 2019- 2023 ledamot i EASSW ( European Association of Schools of Social Work) Executive Committee.
Forskning
Katarinas forskningsintresse rör frågor om olika former av psykosocialt förändringsarbete och om förutsättningar för att skapa gynnsamma förändringsprocesser för människor i utsatta livssituationer.
Har arbetat som forskningsassistent i en nationell studie gällande behandlingsutfall för personer med alkoholproblem. Ansvarig för projektet var Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning (SoRAD) som genomfördes i samarbete med bl.a. Socialt arbete vid Örebro universitet. Projektet har utvärderat CDOI (Client Directed Oucome Informed Practice), ett arbetssätt där två skattningsskalor ORS/SRS använts för att under behandlingen kontinuerligt utvärdera dels om klientens situation förbättras i olika avseenden , dels klientens upplevda tillfredsställelse med behandlingen och relationen till behandlaren. Ett arbetssätt som kan antas förbättra utfallet genom att stärka den ”terapeutiska alliansen” och underlätta för behandlaren att anpassa behandlingen till klientens behov och önskemål.
Forskargrupper
Publikationer
Artiklar i tidskrifter
- Hjortgren, K. , Johansson, B. & Källström, Å. (2021). Strategier för en integrerad förståelse av våld i nära relationer för blivande socionomers framtida yrkesutövning. Socialmedicinsk Tidskrift, 98 (4), 596-603. [BibTeX]
Konferensbidrag
- Allard, K. , Hjortgren, K. & Pettersson, C. (2019). Ett pedagogiskt utvecklingsprojekt om programöverskridande samarbete mellan specialpedagog- och socionomprogrammet vid Örebro universitet kring samverkan, inkludering och elevhälsa. Konferensbidrag vid Nationell specialpedagogisk konferens. Samverkan för inkludering - som möjlighet och utmaning, Örebro University, Örebro, Sweden, November 13-14, 2019. [BibTeX]
Rapporter
- Pettersson, C. & Hjortgren, K. (2024). Att främja studenters samverkanskompetens: Erfarenheter av professionsöverskridande utbildningsmoment i högre utbildning. Örebro: Örebro universitet (Arbetsrapporter från Högskolepedagogiskt centrum 6). [BibTeX]