Socialt arbete och omsorg i ett livslopp (SAOL)
Om gruppen
Gruppuppgifter
Socialt arbete och omsorg i ett livslopp är en forskargrupp som studerar sociala och individuella aspekter av äldre och åldrande, funktionsnedsättning och funktionshinder, psykisk ohälsa och återhämtningsprocesser i dagens samhälle. Detta innefattar frågor som rör formell omsorg inom ramen för biståndsbedömning, organisation, organisering samt civilsamhällets engagemang likväl frågor som rör informell omsorg, såsom familj- och anhörigomsorg. Detta studeras utifrån ett livslopp, vilket innebär barn, unga, vuxna och äldre.
Återhämtningsprocesser, rehabilitering och habilitering, på individ-, grupp- och samhällsnivå studeras utifrån olika teoretiska och metodologiska perspektiv, såväl utifrån ett nationellt som internationellt sammanhang. Forskargruppen är inspirerad av ett tvärvetenskapligt perspektiv i studier av socialt stöd för människor i utsatta situationer där målsättningen är tillgänglighet, delaktighet och jämlika levnadsvillkor i samhället för de målgrupper som studeras.
Sammanställning av aktiviteter 2023 (pdf)
Externa forskare
Jürgen Degner, e-post: jurgen.degner@orebro.se
Charles Kiiza Wamara, e-post: ckwamara@kab.ac.ug
Forskningsprojekt
Pågående projekt
- Implementering av IPS inom psykosvården
- Newbreed
- Samordnad psykosocial rehabilitering för vuxna som drabbats av stroke (SamRe)
- Specialiserad vattendansintervention (SVAN) för personer med flerfunktionsnedsättning
- Strokeprojektet i Kumla
- Supported employment och genus - hur påverkar kön och genus en arbetslivsinriktad rehabiliteringsprocess för män och kvinnor med psykiska och intellektuella funktionsnedsättningar?
- Utvärdering av metod för föräldraskapsstöd - Parenting Young Children - i hemmiljö för föräldrar med kognitiva svårigheter där det finns risk för försummelse
- Äldre personers sexualitet inom äldreomsorgen