Samordnad psykosocial rehabilitering för vuxna som drabbats av stroke (SamRe)
Om projektet
Projektuppgifter
Varje år drabbas drygt 25 000 personer av stroke i Sverige. Dessa har ofta levt ett liv utan funktionsnedsättning innan de insjuknat och omställningen kan därför vara omvälvande för den drabbade och dennes närstående.
I studier om stroke benämns sällan de psykosociala insatser och den behandling som erbjuds och tidigare forskning har visat att närstående till personer med stroke har högre känsla av oro än närstående till personer med andra neurologiska funktionsnedsättningar. Att leva med stroke ökar risken för att såväl närstående som den strokedrabbade utsätts för olika påfrestningar. En nyligt genomförd kunskapsöversikt påvisar att personer med komplexa funktionsnedsättningar efter stroke ofta är exkluderade från psykosocialt stöd trots att den gruppen kan ha det största behovet av just stödinsatser.
Det psykosociala stödet och behandlingen ges vanligtvis av hälso- och sjukvårdskurator i form av information, motiverande samtal, krisinterventioner, systematiskt stödjande samtal, samordning och samverkan samt stöd till närstående såsom gruppbehandling, rådgivning och information. Det råder dock bristande kunskap i vilken omfattning personer med stroke och deras närstående erbjuds psykosocialt stöd och behandling, liksom hur kontakten med hälso- och sjukvårdskurator ser ut över tid.
Forskningsprojektet syftar till att studera de individanpassade och samordnade psykosociala stödet i rehabiliteringen för personer som drabbats av stroke och deras närstående.