Daniel Östergren
Daniel Östergren Befattning: Doktorand Organisation: Restaurang- och hotellhögskolanE-post: ZGFuaWVsLm9zdGVyZ3JlbjtvcnUuc2U=
Telefon: 019 302031
Rum: K1108
Om Daniel Östergren
Daniel Östergren arbetar som doktorand vid Restaurang- och Hotellhögskolan (RHS). I sitt doktorandprojekt studerar han samverkan mellan teori, praktik och konst i måltiden, med bildningstanken som utgångspunkt. Projektet tar ett hermeneutiskt bildningsperspektiv på måltiden, och undersöker hur gastronomin används av människor för att påverka deras samhälle. Utbildningstiden som doktorand är 2018-2025.
Daniel har en filosofie magisterexamen i måltidskunskap från Örebro universitet och Diploma in Wines and Spirits från Wine & Spirit Education Trust (WSET).
Daniel undervisar om dryckeskunskap, provningsmetodik, bildningsperspektiv och sinnesupplevelser.
Forskningsprojekt
Pågående projekt
Forskargrupper
Publikationer
Artiklar i tidskrifter
- Östergren, D. , Walter, U. & Gustavsson, B. (2024). Unfolding humanistic wine tasting, based on wine professionals’ biographical expressions. International Journal of Gastronomy and Food Science, 38. [BibTeX]
- Östergren, D. , Walter, U. , Gustavsson, B. & Jonsson, I. M. (2023). Gastronomy: An Overlooked Arena for the Cultivation of Sustainable Meaning?. Challenges, 14 (4), 1-20. [BibTeX]
- Östergren, D. , Eriksson, L. & Jonsson, I. M. (2021). Using dialogue to express memories from a meal designer’s gastronomic professional practice. FORMakademisk, 14 (2), 1-19. [BibTeX]
Kapitel i böcker, del av antologier
- Östergren, D. (2024). Gastronomic Knowledge Exchange between Academia and Industry Supported by Hermeneutic Analysis. I: Lotte Wellton; Lars Eriksson; Åsa Öström; Ute Walter; Jonatan Leer, Revealing Meals (ss. 122-147). Örebro: Örebro universitet. [BibTeX]
- Jonsson, I. M. , Östergren, D. , Wellton, L. & Leer, J. (2024). How to Study Meals: Presenting Culinary Arts and Meal Science Research. I: Lotte Wellton; Lars Eriksson; Åsa Öström; Ute Walter; Jonatan Leer, Revealing Meals (ss. 9-29). Örebro: Örebro universitet. [BibTeX]
- Östergren, D. (2021). Gastronomisk bildning förenar vetenskap och konst i måltiden. I: Charlotte Birnbaum; Martin Lind; Christina Möller; Niklas Rådström; Stephan Rössner; Karsten Thurfjell, Måltiden som konstart: Gastronomisk kalender 2022 (ss. 124-129). . Carlsson Bokförlag. [BibTeX]
Konferensbidrag
- Östergren, D. (2023). Footprints of Gastronomy: Intertwinement of Higher Education and Practical Experiences Viewed from a Bildung Perspective. Konferensbidrag vid Stockholm Gastronomy Conference, Stockholm, Sweden, November 23-25, 2023. [BibTeX]
- Östergren, D. , Walter, U. , Jonsson, I. M. & Gustavsson, B. (2023). Gastronomic Sustainability: Communication, Cultivation, and Commitment. I: Food & Communication: Communicating "good" foods Book of abstracts. Konferensbidrag vid 3rd Conference on Food & Communication, Örebro, Sweden, September 13-15, 2023. (ss. 109-110). Örebro University: [BibTeX]
- Östergren, D. (2020). Students' Development of Phronesis in Culinary Arts Higher Education in Sweden. Konferensbidrag vid NERA 2020, Rethinking the futures of education in the Nordic countries, Turku, Finland, March 4-6, 2020. [BibTeX]
- Östergren, D. & Jonsson, I. M. (2019). Knowing Together in Correspondence: The Meal as a Stage for Bildung. I: Nithikul Nimkulrat, Kristi Kuusk, Julia Valle Noronha, Camilla Groth and Oscar Tomico, EKSIG 2019 Knowing Together — experiential knowledge and collaboration Conference Proceedings of International Conference 2019 of the DRS Special Interest Group on Experiential Knowledge. Konferensbidrag vid International Conference of the DRS Special Interest Group on Experiential Knowledge (EKSIG 2019), Tallinn, Estonia, September 23-24, 2019. (ss. 226-236). Tallinn: Estonian Academy of Arts. [BibTeX]