Annalena Kamm
Annalena Kamm Befattning: Doktorand Organisation: Institutionen för medicinska vetenskaperE-post: YW5uYWxlbmEua2FtbTtvcnUuc2U=
Telefon: 019 303702
Rum: X2309

Om Annalena Kamm
Utbildningsbakgrund
Annalena har en kandidatexamen och en masterexamen i näringsvetenskap från Justus-Liebig-Universitetet i Giessen, Tyskland.
År 2020 tog Annalenas utbildningsresa henne till Sverige, där hon skrev sin masteruppsats vid forskningscentret för Nutrition-Gut-Brain Interactions vid Örebro universitet, med stöd av DAAD Promos Stipendiet, följt av en forskningsassistentpraktik i samma grupp inom Erasmus+ Traineeship programmet.
Forskning
Sedan 2021 är hon doktorand i medicin inom det Formas-finanserade PAN Sweden Research Centre.
Hennes forskning fokuserar på "Effekterna av Växtbaserade Proteiner på Tarm och Metabol Hälsa" och drivs av hennes starka passion för mikrobiotaforskning och dess betydelse för människors hälsa.
Genom kostinterventionsstudier och samarbeten med andra universitet, forskningscentra och industripartners, syftar Annalenas forskning till att bidra till den växande förståelsen för (tarm)hälsa och nutrition. Detta kommer att bygga en bro mellan vetenskap och tillämpning för en hälsosammare och mer hållbar framtid.
Undervisning
Annalena är engagerad i akademisk undervisning och studenthandledning, vilket inkluderar:
- Internationella masterprogrammet i experimentell medicin (2024): Föreläsning om tarmmikrobiotans och kostens roll i inflammation
- Läkarprogrammet (sedan 2023): Handledare för basgruppsarbete (problembaserat lärande)
- Bi-handledning av (internationella) kandidat- och masterstudenter
Övrigt
För att vidareutveckla sin expertis deltar/deltog Annalena i flera forsknings- och professionella utvecklingsprogram, inklusive Bengt Ihre Forskarskola med fokus på gastroenterologi (2021–2023), organiserad av Linköpings universitet och Lift Graduate School med fokus på livsmedelsindustrin (sedan 2021), organiserad av Food Science Sweden.
Hon har också deltagit i Junior Faculty och DokSek Mentorship Programme vid Örebro universitet (juni 2024 - januari 2025) samt NEOLAiA ESR Mentorship Programme (sedan 2025).
Forskningsprojekt
Pågående projekt
- PAN Prodig - True Ileal Digestibility of Different Plant-Based Proteins in a Human Ileostomy Model
- PAN Promet - The Effect of Oral Ingestion of Animal and Plant-Based Proteins on the Somatotropic Axis
- PAN Protein - plant-based proteins contributing to a healthy and sustainable diet
Avslutade projekt
Publikationer
Artiklar i tidskrifter
- Forsgård, R. A. , Rode, J. , Lobenius Palmér, K. , Kamm, A. , Patil, S. , Tacken, M. G. J. , Lentjes, M. A. H. , Axelsson, J. & et al. (2023). Limosilactobacillus reuteri DSM 17938 supplementation and SARS-CoV-2 specific antibody response in healthy adults: a randomized, triple-blinded, placebo-controlled trial. Gut microbes, 15 (1). [BibTeX]