”Jag hade inte kunnat göra det jag gör idag utan min utbildning”
Foto: Ulla-Carin Ekblom
Hon klev in på Örebro universitet för att bli kriminaltekniker och lösa brott som i tv-serierna. Tre år senare tog hon examen som miljökemist med ett starkt engagemang för hållbarhet. Johanna Gillberg är entreprenören som drivs av att bygga bolag, se människor trivas på jobbet – och att hjälpa industrin till ett grönare avtryck.
Yrke: Kemist och entreprenör
Utbildning: Analysvetenskapligt program i kemi med inriktning mot forensik, 2019–2022
Johanna Gillberg valde Analysvetenskapligt program i kemi med inriktning mot forensik vid Örebro universitet för att göra verklighet av sin dröm att jobba som kriminaltekniker.
– Jag har alltid gillat kemi och var fascinerad av kriminaltekniker i olika tv-serier. Örebro är det enda lärosäte som har en inriktning mot forensik, så därför hamnade jag här, berättar hon.
Det visade sig vara ett lyckokast. Hon gillade både staden och universitetet. Under utbildningen fick hon upp ögonen för den rena kemin – och miljökemin.
– Vi hade många möjligheter lära oss mer om mycket, till exempel genom att vara amanuens eller delta i forskningsprojekt. Under examensarbetet trillade polletten ned och jag började förstå vad man gör som kemist. Jag upptäckte att det är så jäkla roligt att jobba med miljöforensik och ren analysteknik.
Expert på sitt område – redan som nyutexaminerad
Örebro universitet har stark forskning just inom miljökemi, bland annat om PFAS och andra miljögifter, vilket också präglar undervisningen. När Johanna Gillberg kom ut på arbetsmarknaden märkte hon att hennes färska kunskaper gjorde nytta.
– Det fanns ett glapp mellan lagstiftning, branschkunskap och den forskning som vi lärt oss om på universitetet. Att vara nyutexaminerad och känna att jag är den som har mest kunskaper var en otrolig boost för självförtroendet, säger hon.
Redan under studietiden hade Johanna Gillberg kommit i kontakt med Innovationskontoret vid Örebro universitet. Hon startade företag och fick stipendium för sitt entreprenörskap. Tack vare den uppmärksamheten kom hon i kontakt med sin nuvarande affärspartner, Jonatan Persson.
Hyllas för sin affärsidé
Tillsammans driver de Helios Innovations, ett företag som utvecklat en teknik som renar industriellt avfallsvatten från farliga kemikalier och PFAS. De har vunnit flera priser för sin affärsidé – och finns med på flera listor över intressanta bolag. Ett exempel är magasinet Forbes Europalista över de 30 mest framgångsrika personerna under 30 år.
– Jag hade inte kunnat göra det jag gör idag utan min utbildning. Det är inte många treåriga utbildningar som har en sådan impact. Att vara kemist är en stor del av min personlighet, säger hon.
Nu satsar bolaget på att växa internationellt. Som entreprenör känner Johanna Gillberg att hon får utlopp för sina drivkrafter.
– Det är jäkligt roligt att bygga bolag och vara med och skapa team. Det är häftigt att se när folk tycker det är roligt att gå till jobbet. Men det stora syftet handlar om miljön. Vi vill bidra till ett grönt intryck på en industri som är väldigt skitig fortfarande – och ge industrin ett bättre alternativt än idag.
Hur känns det att bli hyllad med en tavla i Wall of Inspiration på Örebro universitet?
– Jättekul! När jag var student hängde vi vid Wall of Inspiration och tog bilder där efter en kväll på kåren, så jag visste precis vad det handlade om. Det är en riktig ära att få vara med. Av alla priser och utmärkelser jag har fått är det här absolut på topp, säger Johanna Gillberg.