”Miljön i Grythyttan är fantastisk – jag fick vänner som jag umgås med än idag”
Foto: Ulla-Carin Ekblom
Dyslektiker som älskade att diska – och som fann sin passion och trygghet bland grytor och kastruller i Grythyttan. Idag leder Jens Ericsson det svenska kocklandslaget till framgångar runt om i världen. Han återvänder ofta och gärna till sitt gamla lärosäte som både kock, föreläsare och mentor till nya studenter som ansluter till den stora familjen från Restaurang- och hotellhögskolan.
Yrke: Kock och General Manager för Svenska Kocklandslaget och Juniorkocklandslaget
Utbildning: Programmet för högre restaurangutbildning för kockar och servitörer, 2002–2005
Jens Ericsson läste till kock vid Restaurang- och hotellhögskolan på Örebro universitet och är idag General Manager för det Svenska Kocklandslaget och Juniorkocklandslaget.
Som barn älskade han att hänga med mamma i köket – och diska. När tiden kom för att välja prao i nian föll valet på kockyrket. Efter att ha läst hotell och restaurang på gymnasiet kändes det självklart att plugga vidare, men trots hårt arbete och hög närvaro innebar dyslexin begränsningar. När hans lärare och klassföreståndare rekommenderade honom att söka till Örebro universitet och Grythyttan föll allt på plats.
– Jag ville ha ett praktiskt yrke och kände direkt att det är det här jag vill syssla med. Kan man jobba med att laga mat är det fantastiskt – och inte vara beroende av att räkna och skriva, säger han.
”Grythyttan fick mig att bli mindre blyg”
Åren vid Restaurang- och hotellhögskolan minns han med värme.
– Miljön i Grythyttan är fantastisk. Så många likasinnade som bor och studerar tillsammans på en liten yta. Det har gett vänner som jag umgås med än idag. Tiden i Grythyttan hjälpte mig att bli mindre blyg och tillbakadragen.
Jens Ericsson har många års erfarenhet som köksmästare och kock inom både storkök, catering och fine dining. Han har också varit Key Account Manager för Martin och Servera. Sedan fyra år tillbaka leder han det svenska Kocklandslaget och Juniorkocklandslaget – och har precis skrivit på för ytterligare fyra år.
– Det oerhört utmanade och utvecklande – ingen dag är den andra lik. Ena dagen har jag skjorta och förhandlar om sponsoravtal på hundratusentals kronor och nästa dag stryker jag kockrockar tillsammans med laget och går igenom protokoll för att se till att vi är i fas med de rätter vi ska laga. Sedan åker jag till Gotland och träffar bönder för att välja ut råvaror inför nästa OS.
Återvänder till Örebro universitet – som mentor och föreläsare
Ironiskt nog blir det en hel del räknande och skrivande idag, som egenföretagare och chef för kocklandslagen. Kunskaperna i företagsekonomin hör till det han har mest nytta av i jobbet, tillsammans med det han lärde sig om vikten av gott värdskap.
De starka banden till sitt gamla lärosäte finns kvar än idag. Jens Ericsson återvänder regelbundet till Grythyttan för att hålla gästföreläsningar och har de senaste åren haft ansvaret för maten och köket vid Örebro universitets akademiska högtid. Under flera år har han också deltagit i Örebro universitets mentorskapsprogram Mentor Match som mentor till studenter vid RHS.
– Om det funnits på min tid hade jag definitivt velat ha en mentor, det är en jättebra grej. Det kontaktnät du får i Grythyttan är helt ovärderligt. Hamnar du bredvid en före detta RHS-student på en middag så känns det som att ni känner varandra – det är verkligen superroligt, säger han.
Hur känns det att vara utvald och bli hyllad som en del av utställningen Wall of Inspiration?
– Det är så oerhört hedrande och stort. Jag är jättestolt, säger Jens Ericsson.