Styrdokument gällande utbildning och forskning

Här finner du bland annat handlingar om antagning och examination inom grund-, avancerad och forskarnivå.

Utbildning

Riktlinjer för allmänna studieplaner för utbildning på forskarnivå vid Örebro universitet.

Allmänna studieplaner för utbildning på forskarnivå, riktlinjer.pdf

Antagningsordningen innehåller de föreskrifter som universitetet tillämpar i fråga om ansökan, behörighet, urval och antagning och om hur beslut fattas och kan överklagas. Antagningsordningen innehåller därför, förutom styrelsens föreskrifter, information om aktuella regler i högskoleförordningen och i universitetets föreskrifter i övrigt.

Antagningsordning för utbildning på forskarnivå.pdf

Med antagningsordning avses de föreskrifter som högskolan tillämpar i fråga om ansökan, behörighet, urval och antagning och om hur beslut fattas och kan överklagas. Antagningsordningen beslutas av styrelsen.

Antagningsordning för utbildning på grundnivå och avancerad nivå.pdf

Detta dokument innehåller föreskrifter om betygssystem för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Örebro universitet.

Betygssystem för utbildning på grundnivå och avancerad nivå, föreskrifter.pdf

Dokumentet innehåller föreskrifter om examen från utbildning på forskarnivå vid Örebro universitet.

Examensföreskrifter för utbildning på forskarnivå vid Örebro universitet.pdf

I följande dokument anges nationella och lokala regler för planering och genomförande av examination.

Examination för utbildning på grundnivå och avancerad nivå.pdf

Förteckning över forskarutbildningsämnen vid Örebro universitet.

Forskarutbildningsämnen vid Örebro universitet ORU.pdf

Dokumentet innehåller information om kursvärdering och kursanalys.

Kursvärdering och kursanalys, riktlinjer.pdf

I dokumentet framgår nationella krav för generella examina enligt bilaga 2 till högskoleförordningen (1993:100, HF) samt lokala krav.

Lokala krav för generella examina.pdf

Dokumentet innehåller universitetets pedagogiska grundsyn.

Pedagogisk grundsyn vid Örebro universitet.pdf

Detta vägledande dokument syftar till att skapa en universitetsgemensam syn på studentinflytande, med tanke att fungera som en central strategi för att höja kvaliteten på verksamheten.

Policy för studentinflytande vid Örebro universitet.pdf

I enlighet med Örebro universitets kvalitetssystem och med avstamp i universitetets vision och strategiska mål ska all utbildning genomgå intern utbildningsutvärdering vart sjätte år. Syftet är att bidra till utbildning med hög kvalitet genom en kontinuerlig kvalitetsutvecklingsprocess.

Ramverk för intern utbildningsutvärdering på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå vid Örebro.pdf

Syftet med programutveckling och programuppföljning är enligt Kvalitetssystemet (ORU 2022/05810) att, via studenters, lärares och arbetslivsrepresentanters medverkan, utveckla och säkra kvaliteten av varje utbildningsprogram på Örebro universitet.

Ramverk för programuppföljning på grundnivå och avancerad nivå vid Örebro universitet (pdf)

Detta dokument innehåller riktlinjer för registrering av studenter på grundnivå och avancerad nivå. 

Registrering av studenter på grundnivå och avancerad nivå

Dokumentet innehåller riktlinjer för fastställande av studieavgift samt hur vi hanterar återbetalning av studieavgifter.

Studieavgiftsskyldiga studenter - Riktlinjer.pdf

Dokumentet innehåller riktlinjer gällande behörighet och urval vid antagning av studenter till kompletterande lärar- och förskollärarutbildning; Utländska lärares vidareutbildning (ULV) vid Örebro universitet.

Utlandsutbildade lärares vidareutbildning (ULV); behörighet och urval vid antagning av studenter till kompletterande lärar- och förskollärarutbildning.pdf

Syftet med Örebro universitets kvalitetssystem för utbildning och forskning är att bidra till studenters och doktoranders lärande och skapa förutsättningar för bildning, utveckling och forskning inom ett brett spektrum av samhällets områden. Dokumentet innehåller information om detta.

Övergripande kvalitetssystem för utbildning och forskning vid Örebro universitet (pdf)

Forskning

Med denna riktlinje vill Örebro universitet förtydliga vem som ansvarar för vad inom ett forkningsprojekt. Riktlinjerna innehåller grundprinciper och kompletteras med specifika delegationer in universitetets delegationsordning.

 

Ansvar inom forskning

Örebro universitet stödjer nationella och internationella strävanden att öppet tillgängliggöra forskningsresultat och forskningsdata som produceras vid lärosätet. I enlighet med forskningspropositionen från 2020 är målet att forskningsdata från forskning som bedrivs vid Örebro universitet med offentliga medel ska vara fullt tillgängliga från 2026.

Forskningsdatapolicy för Örebro universitet.pdf

Oredlighet i forskning skadar förtroendet för forskningen och den vetenskapliga verksamheten och kan leda till att beslut i olika samhällsfrågor fattas på felaktiga grunder eller att människor kommer till skada vid medicinsk behandling. Dokumentet innehåller universitetets riktlinjer för hantering av misstankar avseende oredlighet i forskning och annan avvikelse från god forskningssed.

Misstanke om oredlighet i forskning och annan avvikelse från god forskningssed.pdf

Örebro universitet vill verka för att alla publicerade forskningsresultat ska göras fritt tillgängliga i tidskrifter eller i öppna arkiv.

Universitetet rekommenderar därför sina forskare att i största möjliga utsträckning, med hänsyn tagen till gällande förlagsvillkor och krav från forskningsfinansiärer och myndigheter, fritt tillgängliggöra sina forskningspubliceringar.

Publicering med öppen tillgång vid Örebro universitet.pdf

Dokumentet innehåller riktlinjer för affiliering och hur universitetet kan arbeta för att öka det vetenskapliga utbytet. Genom affiliering kan universitetet utan att anställa t.ex. knyta forskare från andra universitet och organisationer/företag till sig.

Riktlinjer för affiliering vid Örebro universitet.pdf

Syftet med Örebro universitets kvalitetssystem för utbildning och forskning är att bidra till studenters och doktoranders lärande och skapa förutsättningar för bildning, utveckling och forskning inom ett brett spektrum av samhällets områden. Dokumentet innehåller information om detta.

Övergripande kvalitetssystem för utbildning och forskning vid Örebro universitet (pdf)