This page in English

Meriterad lärare

På den första nivån i universitetets pedagogiska meriteringsmodell beskrivs läraren som meriterad, och den här sidan är tänkt att vara ett stöd för dig som vill lämna in en ansökan om att bli antagen som meriterad lärare. Nedan hittar du information om vad en ansökan ska innehålla, och här får du också tips om hur du kan tänka när du formulerar dina resonemang.

För att kunna prövas för att bli antagen som meriterad lärare krävs

  • att du är tillsvidareanställd som lärare vid Örebro universitetet
  • att du har undervisat minst fem år i högre utbildning
  • att du har undervisat minst 3 000 klocktimmar i högre utbildning
  • att din undervisningserfarenhet är bred och innefattar olika typer av läraktiviteter och examinationsformer
  • att du har genomgått tio veckors behörighetsgivande högskolepedagogisk utbildning eller att din pedagogiska kompetens har bedömts motsvara tio veckors behörighetsgivande högskolepedagogisk utbildning och
  • att din ansökan om att bli antagen som meriterad lärare är tillstyrkt av enhetschef och prefekt gemensamt.

Om du har genomgått hela eller delar av den behörighetsgivande högskolepedagogiska utbildningen eller fått en motsvarandebedömning av din pedagogiska kompetens vid ett annat lärosäte än Örebro universitet behöver du bifoga intyg som styrker det.

I begreppet undervisning innefattas olika typer av läraktiviteter (till exempel föreläsningar, seminarier, laborationer och handledning) och annan undervisningsrelaterad verksamhet (till exempel planering, och bedömning och kursansvar) på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå. Om särskild tid för pedagogiskt för- och efterarbete avsatts genom att tilldelade klocktimmar för olika läraktiviteter multiplicerats med en omräkningsfaktor, bör samtliga timmar räknas som undervisningstid.

Om kraven ovan är uppfyllda kan du lämna in din ansökan.

I ansökningsformuläret finns tre innehållsfält: Pedagogiskt förhållningssätt, Undervisningsskicklighet och Pedagogisk reflektionsförmåga. Det som du skriver i dem bildar tillsammans med dina bilagor grunden för den sakkunniges bedömning. I ett fjärde fält anger du den litteratur eller andra referenser som du hänvisar till i ansökningsformuläret, och i ett femte fält förtecknar du de bilagor som du åberopar i ansökan. Skriv gärna kort och koncist.

I fältet Pedagogiskt förhållningssätt redogör du kortfattat för din undervisning, dina pedagogiska utgångspunkter och hur du förhåller dig till universitetets pedagogiska grundsyn och vision för utbildning. Det gör du för att den sakkunnige ska kunna bilda sig en uppfattning om hur du ser på dig själv som lärare vid Örebro universitet och i ditt ämne.

Ha gärna följande frågor i bakhuvudet när du formulerar dina resonemang:

  • Vad undervisar jag om? Vad utmärker mig som lärare? Vilka är mina pedagogiska utgångspunkter?
  • Vilka delar av universitetets pedagogiska grundsyn och vision för utbildning ser jag som särskilt viktiga och angelägna att arbeta med som meriterad lärare? Varför?
  • Vilka utmaningar ser jag i att förverkliga grundsynen och visionen? Hur vill jag som meriterad lärare hantera de här utmaningarna?

I fältet Undervisningsskicklighet för du ett resonemang utifrån nedanstående kriterium:

Läraren fungerar utmärkt i relationen till sina studenter och är mycket skicklig i att omsätta sitt pedagogiska förhållningssätt i läraktiviteter och examinationer, stödja studenters lärande och anpassa undervisningen efter olika förutsättningar.

Förklara i ansökningsformuläret hur du omsätter ditt pedagogiska förhållningssätt i läraktiviteter och examinationer, hur du stödjer studenters lärande och anpassar din undervisning efter olika förutsättningar och vilket resultatet blir. Använd dina bilagor för att styrka din undervisningsskicklighet och belägga att du uppfyller kriteriet. Hänvisa därför till bilagorna i ansökan.

Ha gärna följande frågor i bakhuvudet när du formulerar dina resonemang:

  • Hur undervisar jag? Varför utformar jag undervisningen som jag gör?
  • Hur får mitt pedagogiska förhållningssätt genomslag i läraktiviteter och examinationer? Vilket blir resultatet?
  • Hur stödjer jag studenters lärande och anpassar undervisningen efter olika förutsättningar? Vilka utmaningar upplever jag och hur hanterar jag dem?

Du kan visa att du uppfyller kriteriet genom att exempelvis göra det tydligt att du använder en bred repertoar av läraktiviteter och examinationsformer som utvecklar studenternas kunskaper och förmågor eller att du stödjer studenters lärande med konstruktiv och kontinuerlig återkoppling. Dina resonemang skulle också kunna handla om att du skapar och anpassar läraktiviteter och examinationsformer för olika studentgrupper och utifrån givna ramar eller att du utformar undervisningsmaterial och läromedel som stimulerar studenters lärande. Det finns förstås även andra sätt att visa att du uppfyller kriteriet. Oavsett vad du väljer att lyfta fram är det viktigt att du styrker din undervisningsskicklighet med bilagd dokumentation.

Exempel på underlag som kan belägga att du uppfyller kriteriet är

  • pedagogiska planeringar, examinationsuppgifter och kursguider som du har utarbetat,
  • undervisningsmaterial och läromedel som du har producerat,
    sammanställningar av kursvärderingar som dina studenter har lämnat in,
  • nomineringar till pedagogiska pris som dina studenter har gjort och
    utlåtanden om din undervisningsskicklighet som dina chefer eller kollegor har skrivit.

I fältet Pedagogisk reflektionsförmåga för du ett resonemang utifrån nedanstående kriterium:

Läraren reflekterar över sin undervisning och sina studenters lärande på ett systematiskt sätt, förankrar sin reflektion i högskolepedagogisk eller ämnesdidaktisk forskning och utvecklar sina läraktiviteter och examinationer på grundval av sina insikter.

Förklara i ansökningsformuläret hur du använder högskolepedagogisk eller ämnesdidaktisk forskning när du på ett systematiskt sätt reflekterar över din undervisning och hur du på grundval av dina insikter utvecklar läraktiviteter och examinationer. Använd dina bilagor för att styrka din pedagogiska reflektionsförmåga och belägga att du uppfyller kriteriet. Hänvisa därför till bilagorna i ansökan.

Ha gärna följande frågor i bakhuvudet när du formulerar dina resonemang:

  • Hur ser jag till att reflektionen över min undervisning och studenternas lärande blir systematisk?
  • Hur använder jag högskolepedagogisk eller ämnesdidaktisk forskning i min reflektion över undervisningen och lärandet?
  • Hur lägger jag mina insikter till grund för nya eller vidareutvecklade läraktiviteter och examinationer?

Du kan visa att du uppfyller kriteriet genom att exempelvis göra det tydligt att du analyserar, utvärderar och utvecklar kursinnehåll, läraktiviteter och examinationer i dialog med kollegor och studenter eller identifierar problem och utmaningar i din undervisning och vidtar åtgärder för att lösa och hantera dem. Dina resonemang skulle också kunna handla om att du kontinuerligt kompetensutvecklar och vidareutbildar dig pedagogiskt och hämtar inspiration från högskolepedagogisk eller ämnesdidaktisk forskning med målet att förändra, förnya och förbättra din undervisning. Det finns förstås även andra sätt att visa att du uppfyller kriteriet. Oavsett vad du väljer att lyfta fram är det viktigt att du styrker din pedagogiska reflektionsförmåga med bilagd dokumentation.

Exempel på underlag som kan belägga att du uppfyller kriteriet är

  • rapporter över pedagogiska utvecklingsprojekt som du har drivit eller medverkat i,
  • pedagogiska portföljer eller andra reflekterande pedagogiska texter som du har skrivit,
  • analyser av kursvärderingar som dina studenter har lämnat in,
    pedagogiska planeringar och examinationsuppgifter som du har utarbetat och
  • utlåtanden om din pedagogiska reflektionsförmåga som dina chefer eller kollegor har skrivit.

Till din ansökan om att bli antagen som meriterad lärare ska du bifoga en pedagogisk meritförteckning med information som den sakkunnige kan behöva för att lätt kunna följa dina resonemang om ditt lärarskap. Meritförteckningen i sig utgör inte ett underlag för bedömning men skapar ett sammanhang för den sakkunnige och kan även fungera som ett slags startpunkt när du ska beskriva ditt pedagogiska förhållningssätt och din lärargärning.

Din pedagogiska meritförteckning kan innehålla kvantitativa uppgifter om din högskolepedagogiska utbildning, din erfarenhet av undervisning på olika nivåer (grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå) och din erfarenhet av pedagogiskt utvecklingsarbete och ledarskap (kursansvarig, programansvarig, enhetschef och andra pedagogiska ledaruppdrag). I meritförteckningen kan du också ange deltagande i pedagogiska konferenser och publicering av pedagogiska texter. Även pedagogiska utmärkelser och priser kan listas i meritförteckningen.

Till din ansökan ska du också bifoga en gemensam tillstyrkan från din enhetschef och din prefekt. Den ska intyga

  • att du har undervisat minst fem år i högre utbildning
  • att du har undervisat minst 3 000 klocktimmar i högre utbildning
  • att din undervisningserfarenhet är bred och innefattar olika typer av läraktiviteter och examinationsformer
  • att du fungerar utmärkt i den pedagogiska verksamheten och i relation till studenter, kollegor och administration
  • att kontakt har tagits med Örebro studentkår eller aktuell kårsektion för att få del av studenternas synpunkter på din skicklighet som lärare, och
  • att enhet och institution gärna ser att du blir antagen som meriterad lärare.

Kontaktuppgifter till handläggare

Karin Gustafsson

Karin Gustafsson Befattning: Utredare Organisation: Fakultetskansliet

Profilsida: Karin Gustafsson

E-post: a2FyaW4uZ3VzdGFmc3NvbjtvcnUuc2U=

Telefon: 019 303055

Rum: E3253

Karin Gustafsson

Nathalie Littorin

Nathalie Littorin Befattning: Administrativ samordnare Organisation: Fakultetskansliet

Profilsida: Nathalie Littorin

E-post: bmF0aGFsaWUubGl0dG9yaW47b3J1LnNl

Telefon: 019 302278

Rum: E3218

Nathalie Littorin

Ingela Österberg

Ingela Österberg Befattning: Utredare Organisation: Fakultetskansliet

Profilsida: Ingela Österberg

E-post: aW5nZWxhLm9zdGVyYmVyZztvcnUuc2U=

Telefon: 019 301204

Rum: E3257

Ingela Österberg