This page in English

Excellent lärare

På den andra nivån i universitetets pedagogiska meriteringsmodell beskrivs läraren som excellent, och den här sidan är tänkt att vara ett stöd för dig som vill lämna in en ansökan om att bli antagen som excellent lärare. Nedan hittar du information om vad en ansökan ska innehålla, och här får du också tips om hur du kan tänka när du formulerar dina resonemang.

För att kunna prövas för att bli antagen som excellent lärare krävs

  • att du är tillsvidareanställd som lärare vid Örebro universitetet
  • att du är antagen som meriterad lärare och
  • att din ansökan om att bli antagen som excellent lärare är tillstyrkt av prefekt och enhetschef gemensamt.

Om du är antagen som meriterad lärare vid ett annat lärosäte än Örebro universitet behöver du bifoga intyg som styrker det. Du behöver också bifoga intyg om genomgången behörighetsgivande högskolepedagogisk utbildning alternativt intyg om genomförd bedömning av motsvarande kompetens.

Om de här kraven är uppfyllda kan du lämna in din ansökan.

I ansökningsformuläret finns tre innehållsfält: Pedagogiskt förhållningssätt, Pedagogiskt ledarskap och Pedagogisk kunskapsutveckling. Det som du skriver i dem bildar tillsammans med dina bilagor grunden för den sakkunniges bedömning. I ett fjärde fält anger du den litteratur och andra referenser som du hänvisar till i ansökningsformuläret, och i ett femte fält förtecknar du de bilagor som du åberopar i ansökan. Skriv gärna kort och koncist.

I fältet Pedagogiskt förhållningssätt redogör du kortfattat för din undervisning, dina pedagogiska utgångspunkter och hur du förhåller dig till universitetets pedagogiska grundsyn och vision för utbildning. Det gör du för att den sakkunnige ska kunna bilda sig en uppfattning om hur du ser på dig själv som meriterad lärare vid Örebro universitet och i ditt ämne. Ha gärna följande frågor i bakhuvudet när du formulerar dina resonemang:

  • Vad undervisar jag om? Vad utmärker mig som meriterad lärare? Vilka är mina pedagogiska utgångspunkter? Har de förändrats sedan jag blev antagen som meriterad lärare?
  • Vilka delar av universitetets pedagogiska grundsyn och vision för utbildning ser jag som särskilt viktiga och angelägna att arbeta med som excellent lärare? Varför?
  • Vilka utmaningar ser jag i att förverkliga grundsynen och visionen? Hur vill jag som excellent lärare hantera de här utmaningarna?

I fältet Pedagogiskt ledarskap för du ett resonemang utifrån nedanstående kriterium:

Läraren tar en ledande pedagogisk roll i kollegiet, organiserar och driver pedagogisk utveckling på ett framgångsrikt sätt och främjar kollegialt utbyte och samverkan mellan lärare.

Förklara i ansökningsformuläret på vilket sätt du tar en ledande pedagogisk roll i kollegiet och framgångsrikt organiserar och driver pedagogisk utveckling och hur du främjar kollegialt utbyte och samverkan mellan lärare. Använd dina bilagor för att styrka ditt pedagogiska ledarskap och belägga att du uppfyller kriteriet. Hänvisa därför till bilagorna i ansökan.

Ha gärna följande frågor i bakhuvudet när du formulerar dina resonemang:

  • Vad är det för pedagogisk verksamhet eller pedagogiskt utvecklingsarbete som jag leder?
  • Hur är jag som pedagogisk ledare? Varför leder jag andra och organiserar och driver pedagogisk utveckling som jag gör?
  • Hur når jag ett gott resultat i mitt pedagogiska ledarskap? På vilket sätt kan det pedagogiska utvecklingsarbete som jag organiserar och driver beskrivas som framgångsrikt?
  • Hur främjar jag kollegialt utbyte och samverkan mellan lärare? Vilka utmaningar ser jag i att få lärare att samarbeta pedagogiskt och hur hanterar jag dem?

Du kan visa att du uppfyller kriteriet genom att exempelvis göra det tydligt att du har pedagogiska lednings- och utvecklingsuppdrag och i dem bidrar till att stärka kollegiets förmåga att främja studenters lärande eller att du initierar, organiserar och driver utvecklingen av kurser eller program. Dina resonemang skulle också kunna handla om att du främjar pedagogisk samverkan och ger stöd till kollegor i deras roll som lärare, kursansvarig eller programansvarig eller att du tar initiativ till pedagogiska diskussioner, seminarier eller konferenser vid lärosätet och utanför. Det finns förstås även andra sätt att visa att du uppfyller kriteriet. Oavsett vad du väljer att lyfta fram är det viktigt att du styrker ditt pedagogiska ledarskap med bilagd dokumentation.

Exempel på underlag som kan belägga att du uppfyller kriteriet är

  • rapporter över pedagogiska utvecklingsprojekt som du har drivit,
  • självvärderingar och handlings- och åtgärdsplaner som du har gjort,
  • dokumentation från kollegiala utbyten och samverkansaktiviteter som du har organiserat och
  • utlåtanden om ditt pedagogiska ledarskap som dina chefer eller kollegor har skrivit.

I fältet Pedagogisk kunskapsutveckling för du ett resonemang utifrån nedanstående kriterium:

Läraren undersöker sin pedagogiska praktik utifrån ett vetenskapligt förhållningssätt till undervisning och lärande och bidrar till den högskolepedago­giska eller ämnes­didaktiska kunskapsutvecklingen genom att dokumentera sina slutsatser och dela dem med andra vid konferenser eller i publikationer.

Förklara i ansökningsformuläret hur du undersöker din pedagogiska praktik och utvecklar kunskap om din undervisning och dina studenters lärande och hur du gör dina slutsatser tillgängliga för en bredare grupp lärare. Använd dina bilagor för att styrka hur du har utvecklat pedagogisk kunskap och belägga att du uppfyller kriteriet. Hänvisa därför till bilagorna i ansökan.

Ha gärna följande frågor i bakhuvudet när du formulerar dina resonemang:

  • Hur går jag tillväga för att utveckla kunskap om min undervisning och mina studenters lärande?
  • Vad har jag kommit fram till när jag undersökt min pedagogiska praktik? Hur har resultaten påverkat utformningen av min undervisning?
  • Hur dokumenterar jag kunskapen? Vad gör jag för att den ska nå andra lärare? Vilka spridningskanaler använder jag? Varför just dem?
  • Vilka utmaningar ser jag i att undersöka min pedagogiska praktik och hur hanterar jag dem?

Du kan visa att du uppfyller kriteriet genom att exempelvis göra det tydligt att du undersöker och dokumenterar din pedagogiska praktik och deltar i nationella och internationella nätverk där du delar med dig av nyvunnen kunskap om din undervisning och dina studenters lärande i form av paper och postrar. Dina resonemang skulle också kunna handla om att du producerar rapporter, kapitel och artiklar om din pedagogiska praktik och publicerar dem i rapportserier, böcker eller tidskrifter. Det finns förstås även andra sätt att visa att du uppfyller kriteriet. Oavsett vad du väljer att lyfta fram är det viktigt att du styrker hur du utvecklar pedagogisk kunskap med bilagd dokumentation.

Exempel på underlag som kan belägga att du uppfyller kriteriet är

  • föredrag eller föreläsningar om din pedagogiska praktik som du har skrivit,
  • paper eller postrar om din pedagogiska praktik som du har presenterat och
  • rapporter, kapitel eller artiklar som du har publicerat.

Till din ansökan om att bli antagen som excellent lärare ska du bifoga en pedagogisk meritförteckning med information som den sakkunnige kan behöva för att lätt kunna följa dina resonemang om ditt lärarskap. Meritförteckningen i sig utgör inte ett underlag för bedömning men skapar ett sammanhang för den sakkunnige och kan även fungera som ett slags startpunkt när du ska beskriva ditt pedagogiska förhållningssätt och din lärargärning.

Din pedagogiska meritförteckning kan innehålla kvantitativa uppgifter om din högskolepedagogiska utbildning, din erfarenhet av undervisning på olika nivåer (grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå) och din erfarenhet av pedagogiskt utvecklingsarbete och ledarskap (kursansvarig, programansvarig, enhetschef och andra pedagogiska ledaruppdrag). I meritförteckningen kan du också ange deltagande i pedagogiska konferenser och publicering av pedagogiska texter. Även pedagogiska utmärkelser och priser kan listas i meritförteckningen.

Till din ansökan ska du också bifoga en gemensam tillstyrkan från din enhetschef och din prefekt. Den ska intyga

  • att du fungerar utmärkt i den pedagogiska verksamheten och i relation till studenter, kollegor och administration
  • att kontakt har tagits med Örebro studentkår eller aktuell kårsektion för att få del av studenternas synpunkter på den sökandes skicklighet som lärare, och
  • att enhet och institution gärna ser att du blir antagen som excellent lärare.

Om du är antagen som meriterad lärare vid ett annat lärosäte ska tillstyrkan också intyga:

  • att du har undervisat minst fem år i högre utbildning

  • att du har undervisat minst 3 000 klocktimmar i högre utbildning, och

  • att din undervisningserfarenhet är bred och innefattar olika typer av läraktiviteter och examinationsformer.

Kontaktuppgifter till handläggare

Karin Gustafsson

Karin Gustafsson Befattning: Utredare Organisation: Fakultetskansliet

Profilsida: Karin Gustafsson

E-post: a2FyaW4uZ3VzdGFmc3NvbjtvcnUuc2U=

Telefon: 019 303055

Rum: E3253

Karin Gustafsson

Nathalie Littorin

Nathalie Littorin Befattning: Administrativ samordnare Organisation: Fakultetskansliet

Profilsida: Nathalie Littorin

E-post: bmF0aGFsaWUubGl0dG9yaW47b3J1LnNl

Telefon: 019 302278

Rum: E3218

Nathalie Littorin

Ingela Österberg

Ingela Österberg Befattning: Utredare Organisation: Fakultetskansliet

Profilsida: Ingela Österberg

E-post: aW5nZWxhLm9zdGVyYmVyZztvcnUuc2U=

Telefon: 019 301204

Rum: E3257

Ingela Österberg