Gender equality plan
Kravet på en gender equality plan (GEP) blev aktuellt från och med 1 januari 2022 och är ett kriterium för att universitet ska kunna söka och erhålla bidrag via Horizon Europe. Samtliga universitet och högskolor (higher education institutes) ska ha en GEP. Örebro universitets GEP ingår i universitetets Inriktning och handlingsplan för arbetet med jämställdhetsintegrering och lika villkor på Örebro universitet för 2023–2025.
Obligatoriska GEP krav:
- Dokument beslutat av högsta ledningen
- Resurser med jämställdhetskompetens
- Könsuppdelad statistik
- Utbildning om könsbias
Rekommenderat innehåll:
- Balans mellan arbets- och privatliv
- Könsbalans i ledarskap
- Könsbalans i karriärmöjligheter
- Jämställdhet och genus i utbildning och forskning
- Åtgärder mot våld och sexuella trakasserier
Örebro universitet möter samtliga obligatoriska krav som ställs på en GEP utifrån hur arbetet med lika villkor och jämställdhet är organiserat och integrerat. Universitetet möter också rekommendationerna på innehåll genom de övergripande målsättningarna för arbetet med lika villkor och jämställdhet som beskrivs i universitetets Inriktning och handlingsplan för arbetet med jämställdhetsintegrering och lika villkor på Örebro universitet för 2023–2025.
Perspektivtrivsel och integrering av universitetets GEP
Örebro universitet arbetar för att undvika så kallad negativ perspektivträngsel och för att uppmuntra perspektivtrivsel, det vill säga en god samordning av de perspektiv som universitetet är ålagda att integrera i alla delar av arbetet. Inriktning och handlingsplan för arbetet med jämställdhetsintegrering och lika villkor på Örebro universitet för 2023–2025 är därför ett samlingsdokument. Dokumentet, som är universitetets GEP, berör arbetet med lika villkor och jämställdhetsintegrering men också relaterade områden så som arbetet med tillgänglighet och breddad rekrytering.