Forskning för en hållbar framtid
Omställningen till ett hållbart samhälle kräver innovationer, omprövning av normer och värderingar såväl som förändringar i olika typer av infrastruktur. För detta behövs djup disciplinär kompetens och excellens såväl som tvärvetenskaplig sådan. Forskning i samverkan med samhället är viktigt. Forskare behöver också vara en kritisk och oberoende röst som bidrar med kunskap om villkor, möjligheter och utmaningar i ett globalt såväl som lokalt perspektiv.
Örebro universitets mål 2023-2025 för forskning för en hållbar framtid är:
- Forskarutbildningen och forskarhandledarutbildningen ska tillgodose kunskaper och kompetenser för en hållbar samhällsomställning
- Forskningen för en hållbar framtid ska stärka vetenskapliga samarbeten och samtidigt ta tillvara på ämneskunskap inom olika discipliner
Örebro universitets mål för forskning för en hållbar framtid berör forskarutbildningen och forskarhandledarutbildningen. Genom forskarutbildning formas framtidens forskare. Därför behöver forskarutbildningen innehålla ett särskilt fokus på hållbarhetsarbete. Framtidens forskare behöver kunskap och kompetenser för att bidra till lösningar på komplexa problem.
Dagens forskare kan också uppleva att forskningen styrs, förenklas eller förnekas och det kan anses utmanande att undervisa om hållbar utveckling. Goda former för kommunikation och samverkan med samhället behövs för att forskares kompetens och forskning snabbt ska komma till nytta i omställningen och spridas i samhället. Något som betonas i universitets vision är att genom forskning: ”samarbeta över ämnesgränser och samverka med näringsliv, offentlig sektor, civilsamhälle och medborgare för att identifiera och finna lösningar på samhällsutmaningar”.
Örebro universitet bidrar starkt till forskningen om hållbar utveckling och arbetar med att producera och sprida kunskap inom en mängd olika kunskapsområden. Forskning och undervisning bedrivs på samtliga fakulteter på Örebro universitet utifrån en mängd olika ämnes- och kunskapsområden. Ett gemensamt arbete som innefattar representanter från samtliga fakulteter, och där forskning och utbildning samverkar, är i Plattformen för en hållbar framtid (PSF@ORU) där visionen är ett inkluderande välfärdssamhälle som verkar inom de planetära gränserna för jordens ekosystem.
Exempel på forskning om hållbarhet, klimat och miljö:
- CESSS - Centrum för samhällsvetenskaplig miljö- och hållbarhetsforskning
- Forskningscentrum Människa-Teknik-Miljö (MTM)
- Centrum för Livsvetenskap
- Miljösociologi
- Digitaliserad produkt- och produktionsutveckling
- Transformativt Lärande för Hållbar Utveckling
- Systemekologi
- Sense Lab - framtidens sensoriska upplevelser