Institutionen för medicinska vetenskaper

Kvalitetsarbete inom endoskopi

Allt fler endoskopier genomförs på USÖ, både gastroskopier och koloskopier. Det är resurskrävande och dyrt. För att öka effektiviteten är det viktig att vi endoskopiera rätt patient vid rätt indikation.

Vi vill veta vad indikationen är för koloskopier hos äldre patienter (t.ex. > 80), för att i sådana patienter är oftast den endaste fråge om patienten har koloncancer, och en sådan fråge skulle man också kunna besvära med en CT-kolon.

En annan grupp gäller unga patienter (t.ex. <40) som remitteras för en gastroskopi. I allra flesta fall hittar vi inga avvikelser i denna grupp och av denna anledning vill vi gå genom alla remisser + utkomst av gastroskopiundersökningen för att kunna avgöra vilka remisser vi borde acceptera och vilka vi kan avvisa.

I Region Örebro län genomför vi årligen cirka 10 000 endoskopier, främst koloskopier och gastroskopier. Det finns alltså tillgång till en stor mängd data. Under de senaste åren har många T10-studenter arbetat med endoskopidata, och för nästan alla har detta lett till en artikel eller ett abstract.

Även för HT2025 och VT2026 finns det plats för två T10-studenter att fortsätta detta arbete. Det finns ett godkännande från den etiska kommittén (diarienr 2023-03776-02).

För HT 2025 och VT2026 finns även möjlighet att jobba med koloskopidata i Falun, under lokal handledning av Dr. Daniel Sjöberg, gastroenterolog. Det här projektet gäller psykisk ohälsa och risken för polyputveckling i tjocktarmen. Detta projekt är redan på gång i Örebro och vi har redan samlad in data från 800 patienter, men vi vill gärna komplettera med data från en annan Region. Uppskattningsvis tar datainsamling i Falun ungefär 2 månader.

 

Handledare: Michiel van Nieuwenhoven

E-post: michiel.van-nieuwenhoven@regionorebrolan.se

Tfn nr: 019-602 30 38

Diarienummer för etiktillståndet: Dnr: 2023-03776-02

Termin: T10

Typ av arbete: Kliniskt, laborativt

Geografiskt område: Örebro

Ämnesområde: Gastroenterologi
Till projektlistan