Projektbanken för Läkarprogrammet
Här presenteras studentprojekt för studenterna på Läkarprogrammet. I projektbanken kan du antingen söka på ämnesområden eller genom att skriva in sökord i sökrutan. Du kan också välja en bokstav och får då upp de projekt som börjar på den bokstaven i rubriken.
Projekt inom Primärvård
-
Phenotyping and treatment of primary health care IBS patients: a randomized controlled trial (ROLIBS)
Irritabel tarmsyndrom (IBS) är ett vanligt funktionellt mag-tarmsjukdom som är starkt förknippat med kost och psykosociala faktorer. Behandlingen av IBS är fortfarande en utmaning för sjukvården. Målsättning/hypotes Syftet med projektet är att utföra en omfattande symtomkartläggning (fenotyp) av patienter med IBS inom primärvården i Region Örebro län (RÖL).
Efter denna kartläggning kommer vi att utföra en randomiserad kontrollerad studie och prova två olika behandlingar och jämföra dem mot en kontrollgrupp som beskrivs nedan. Behandlingsresultatet utvärderas därefter för att se om förekomsten av en viss fenotyp kan förutsäga hur effektiv behandlingen är för varje enskild person.
Vi förväntar oss att resultaten av denna studie kommer att implementeras i primärvården i RÖL som rekommendation för allmänläkare som därmed får ett verktyg för symtomkartläggning av en person med IBS samt en enkel behandlingsalgoritm. Vår hypotes är att förekomsten av vissa symptomkriterier hos patienter med IBS kan förutspå hur effektiv internetbaserad kognitiv beteendeterapi (iKBT) och låg FODMAP (fermenterbara mono-, di- och oligosackarider samt polyoler) -dietbehandling kommer att vara för varje patient. Arbetsplan 200 patienter med IBS i åldern 18-65 år kommer att rekryteras från primärvården i RÖL.
-
Validering av den svenska versionen av Världshälsoorganisationens (WHO) instrument WHODAS 2.0 för äldre
Det här vetenskapliga projektet bygger på redan genomförda hembesök hos ett 80 tal äldre personer i Örebro och Kumla. Syftet med studien är att undersöka och validera giltigheten av den svenskspråkiga versionen av den intervjuadministrerade versionen av WHODHAS 2.0 för äldre som bor kvar hemma.
Insamlade data består av numeriska svar på WHODHAS-enkäten, Mini Mental State Examination (MMSE), Timed Up & Go-gångtestet, greppstyrka mätt med JAMAR-dynamometer och Euroqol-5D-5L (EQ-5D-5L) hälsorelaterad kvalitet av livsmått.
Vill du veta mer? Hör i så fall av dig till Liselotte Hermansson eller Mikko Hellgren
Liselotte Hermansson, Professor och leg. Arbetsterapeut
Liselotte.hermansson@regionorebrolan.se
Mikko Hellgren, Universitetslektor och specialist i allmänmedicin