Kliniskt resonemang och beslutsfattande i hemsjukvården. Mot en kunskapsbaserad utbildning och kommunal hälso- och sjukvård
Om projektet
Projektuppgifter
Projektet genomförs som ett doktorandprojekt med målet att stärka kunskapen om hur sjuksköterskors kliniska resonemang och beslutsfattande sker i hemsjukvården samt att utveckla utbildningen baserat på den kunskapen. Det genomförs i ett långsiktigt projekt med fyra delstudier som publiceras efterhand i vetenskapliga tidskrifter:
I: Characteristics of nurses’ clinical reasoning towards decision-making in home care settings: a systematic review with thematic analysis.
Internationell systematisk litteraturöversikt om sjuksköterskors kliniska resonemang i hemsjukvård.
Läs mer här i studiens forskningsprotokoll.
II: Characteristics of complex situations and nurses’ clinical reasoning in home health care
Observations- och intervjustudie av sjuksköterskors kliniska resonemang i praktiken i två svenska kommuner. Situationer med kliniskt resonemang och beslutsfattande syntetiseras och deras karaktäristik beskrivs i relation till modeller för kliniskt resonemang.
III: Campus-based home health care: students’ clinical reasoning and decision-making in simulated environments.
Utveckling av simuleringsbaserat lärande baserat på teori om kliniskt resonemang och autentiska situationer från hemsjukvård för utbildning av studenters professionella kompetens.
IV: Knowledge support for clinical reasoning and decision-making in home health care. Utveckling av kunskapsunderlag och fortbildning till praktisk verksamma sjuksköterskor i hemsjukvård.
Projektet genomförs med såväl kvantitativ som kvalitativ metod med en övergripande designbaserad forskningsansats. Designbaserad forskning genomförs i samverkan mellan forskare och intressenter kring ett gemensamt problem. I detta projekt samverkar doktorand och forskare med kommunala aktörer i hemsjukvård samt universitetets sjuksköterskeutbildning.
Projektet finansieras genom en unik satsning på forskning inom äldreomsorg i samverkan mellan Region Örebro län, länets kommuner och Örebro universitet.
Forskargrupper
Samarbetspartners
- Forum 2.0, Region Örebro Län
- Linda Östlundh, Örebro universitetsbibliotek
- Lise-Lott Gerdsdorff, Kumla kommun
- Åsa Borneskog, Kumla kommun