Podd: Sustainability Talks

Dektoriativ bild: sustainability Talks

Sustainability Talks är en samtalsserie om hållbarhet i högskoleutbildning. Hannu Larsson, lektor i Informatik vid Örebro universitet, samtalar med lärare från olika ämnen om hur vi kan göra för att förändra arbetssätt och innehåll för att hantera dom stora utmaningarna i nutid och framtid.

Sustainability talks produceras av Örebro universitet och är ett samarbete mellan Platform for Sustainable Future (PSF), Högskolepedagogiskt centrum och Fakulteten för ekonomi, natur- och teknikvetenskap.

Kaptiel 1: Transforamtivt lärande - att våga förändra och förändras som person och universitet.

Dekortativ bild.

Ett samtal om hur 100 studenter från olika program möts i modulen Mötesplats hållbarhet. Vad är transformativt lärande? Varför behöver universiteten ställa om, och hur? Varför ska studenterna ut i naturen? Och vad är egentligen hållbarhetskompetens?  Under samtalet pratar vi också om behovet av tvärvetenskapliga arbetssätt, osäkerhet, handling, känslor och hur den inre utvecklingen hos studenter såväl som hos lärare är viktig i undervisning för hållbarhet.

Gäster: Annika Göran-Rodell och Johanna Björklund från Örebro universitet.

Länk till avsnittet på Spotify


Kaptiel 2: Engagera studenter genom hållbarhetsutmaningar. 

Dekortativ bild.

Ett samtal om hur informatikstudenter inom ramen för kursen Interaktionsdesign arbetar fram lösningar för hållbarhetsproblem. Varför jobbar man med hållbarhet inom ett tekniskt ämne? Hur tävlar man i hållbar innovation? Och vad tycker studenterna? VI pratar om att använda hållbarhet för ett engagera studenter och stärka lärandet i en kurs som inte fokuserar på hållbarhet, och att kontinuerligt utveckla sin pedagogik.

Gäster: Ann-Sofie Hellberg och Jonas Moll, från Örebro universitet

Länk till avsnittet på Spotify


Kaptiel 3: Förklaringar, avvägningar och uträkningar för en hållbar värld. 

Dekorativ bild.

Ett samtal om att undervisa om hållbarhet inom Matematikerprogrammet. Hur är matematik politiskt och socialt relevant? Och hur kan en matematiker påverka sitt carbon footprint? Under samtalet pratar vi bland annat om hur en pratar om hållbarhet på ett sätt som matematikstudenter kan ta till sig, hur uträkningar kan förklaras och tillgängliggöras för ickematematiker och hur kunskapen kan överföras till andra program.

Gäst: Andrii Dmytryshyn från Örebro universitet. 

Länk till avsnittet på Spotify


Kapitel 4: Ifrågasätta framtid och samtid - fiktionens roll i lärande för hållbarhet. 

Dekorativ bild.

Ett samtal som tar avstamp i en kurs om engelskspråkig litteratur och sedan rör sig omkring hur spekulativ fiktion om utopier och dystopier kan användas i undervisning om hållbarhet. Vad innebär det att stanna i en text? Varför är samtal omkring värderingar och känslor viktiga?  Och vad är stark och svag hållbarhet? Vi samtalar omkring ”tänk om det inte var som det är” och hur vi kan rucka på föreställningar om framtid och nutid för att stötta studenterna i att utveckla anticipatorisk och normativ kompetens.

Gäst: Jenny Bonnevier från Örebro Universitet.

Länk till avsnittet på spotify