Hälsa och välmående
Vi står inför en rad utmaningar som påverkar vår hälsa och vårt välmående. Vid sidan av fattigdom och smittsamma sjukdomar ökar kardiovaskulär sjukdom, diabetes och cancer. Sjukdomar kopplade till livsstilsfaktorer som alkohol, tobak och för lite motion har ökat kraftigt, liksom psykisk ohälsa. Nya smittämnen som snabbt kan spridas över världen och antibiotikaresistens är andra utmaningar. Luftföroreningar, klimatförändringar och exponering för miljögifter har också en påtaglig inverkan på vår hälsa. Dessutom är hälsa ojämlikt - inte enbart mellan fattiga och rika länder, utan också mellan olika grupper inom länder.
Att leva hållbart har många dimensioner och många av dem ryms inom universitetets tvärvetenskapliga satsning på forskning inom Mat och Hälsa. Området för samman forskare inom medicin, måltidsvetenskap och värdskap, idrotts - och vårdvetenskaper, biomedicin, medie- och kommunikationsvetenskap, datavetenskap, psykologi, ekonomi, sociologi, statskunskap, toxikologi, biologi, teknik, bioinformatik med mera. Fokus är på att förebygga – om vi äter rätt från start kan vi undvika problem som vi senare i livet försöker motverka med medicin.
Samtidigt arbetar forskare med att lägga grunden för exaktare diagnoser. Med hjälp av dessa kommer läkare kunna skräddarsy behandlingar och ta fram bättre prognoser.
Många av våra folksjukdomar har en underliggande inflammation. Den strategiska profilen X-HiDE – Exploring Inflammation in Health and Disease kartlägger vad som karakteriserar olika inflammatoriska tillstånd. Det långsiktiga målet är att förstå hur inflammationsförloppet verkar hos individuella patienter under livets skeenden och på vilket sätt en ändrad livsstil kan påverka inflammationen innan den blir till sjukdom. Detta ger möjligheter till precisionsmedicin och individanpassad hälsa.
Forskning inom temat Hälsa och välmående handlar om att både förebygga och att ta fram bättre verktyg för diagnos, prognos och behandling:
- Konsortiet SIMPLER - the Swedish Infrastructure for Medical Population-based Life-course and Environmental Research studerar påverkan mellan diet- och livsstilsfaktorer och genetik.
- Forskare inom diabetes, endokrinologi och metabolism studerar samspelet hälsa-fysisk aktivitet-övervikt-kost-glukoskontroll-metabolism-diabetes-endokrinologi-epidemiologi och prevention.
- Örebro universitet är del av det nationella nätverket Genomic Medicine Sweden (GMS) och Clinical Genomics som arbetar med att utveckla och implementera precisionsmedicin framförallt inom genomikområdet.
- Kliniskt epidemiologiskt center, KEP: Epidemiologiska studier är en viktig pusselbit för att förstå kunna följa hur förändringar påverkar hälsa.
- Inom kardiovaskulär forskning bedrivs grundforskning och klinisk forskning om hjärtkärlsjukdomar och stroke.
- Detsamma gäller forskning inom mag- och tarmsjukdomar och vissa cancersjukdomar.
- Det finns omfattande forskning om neuropsykiatriska tillstånd och om hur omgivningen påverkar detta.
- Vissa vektorburna infektioner har ändrat sin geografiska utbredning, vilket gör att vaccinforskning om den fästingburna infektionen TBE allt viktigare.
- Optimerad återhämtning efter kirurgi studeras inom ERAS (Enhanced recovery after surgery). Detta påverkar inte bara individen utan har även hållbarhetsaspekter då optimering av medicinska ingrepp kan minska behov av ytterligare ingrepp.
- Hur omhändertagandet i samband med patientens operation kan optimeras är också föremål för studier.
- Forskning för att främja ökad aktivitet och delaktighet i samhälle och arbetsliv för personer med funktionsnedsättning bedrivs inom forskningsämnet Funktionsnedsättning och samhälle.
- Developvaccines@oru utvecklar nya vaccin med fokus på immunisering via slemhinnan.