MTM bildades 1997 och är en av Örebro Universitets starka forskningsmiljöer med forskare inom kemi och biologi. Centret bedriver tillämpad forskning om miljön och hållbar utveckling tillsammans med regionala, nationella och internationella aktörer inom näringslivet, myndigheter, universitet och forskningsinstitut. MTM består av flera forskargrupper, varav en stor grupp med inriktning mot ”Miljögifter och metaller”, en grupp mot ”Systemekologi”, en annan med inriktning mot ”Naturvetenskapernas och teknikens didaktik” och ytterligare en grupp med forskning inom ”Måltidsekologi”.
Miljögiftsgruppen (ca 50 forskare) studerar kemikaliers och metallers spridning, omvandling, förekomst och risker för människa och miljö. MTM är nationellt framstående inom analys av organiska miljögifter, särskilt per- och polyfluorerade kemikalier (PFAS) och polycykliska aromatiska kemikalier (PAC), effektbaserad och effektstyrd analys, ekotoxikologi, metabolomik och biogeosfärsdynamik. Exempel på områden som studeras är kemikalierisker med förorenade områden och utveckling av effektiva åtgärder i förorenade områden, hälsorisker med 3D-printing, hälsorisker med exponering för kemikalier i inomhusluft, spridning och risker med mikroplast i marina och akvatiska miljöer, spridning, förekomst, omvandling och risker med PFAS för människa och miljö och sökande efter nya gifter i miljön med s.k. non-target analys och effektstyrd analys.
Inom den ekotoxikologiska forskningen studeras effekter av miljögifter på utveckling, nervsystemet, transgenerationella effekter och blandningseffekter av miljögifter. Det görs även studier på förekomst av och risker med miljögifter i avfall och i återvunnet material (tex gummigranulat, slam, aska, slagg). MTM bidrar även till utveckling av tekniker för återställande av förorenade områden, rening av förorenat vatten och vid utveckling av metoder för utvinning av sällsynta metaller från avfall. Gruppen deltar i flera nationella och globala övervakningsprogram avseende PFAS och andra miljögifter och driver forskningsprofilen EnForce tillsammans med ett tiotal företag. Inom den hälsorelaterade forskningen studeras sambanden mellan exponering för miljögifter och sjukdomar såsom diabetes, autoimmuna sjukdomar och leversjukdom samt hur exponering för miljögifter under fosterutvecklingen kan påverka risken att utveckla olika sjukdomar.
Forskargruppen Systemekologi (4 forskare) fokuserar på omsättningen av kol och kväve i skogsekosystem samt effekter på markfunktioner i förorenade områden.
Naturvetenskapernas och teknikens didaktik (5 forskare) bedriver praktiknära forskning som fokuserar på lärares förutsättningar att bedriva naturvetenskapsundervisning för yngre barn och forskning om den pedagogiska potentialen i att skapa och använda bilder och visualiseringar.
Vidare bedrivs forskning inom Måltidsekologi (6 forskare), mot hållbar livsmedelsproduktion i perenna system, skolmåltiden som pedagogiskt verktyg och mot odlingsmetoder som Controlled Traffic Farming och agroforestry.
MTM vill driva utvecklingen av mångvetenskapliga forskningssatsningar inom ORU-PSF, till exempel mot säkerställande av giftfria cirkulära materialflöden, vilket är en central fråga i omställningen till cirkulär ekonomi. MTM vill bidra till ORU-PSF med samtliga sina forskningsinriktningar.
Läs mer om Forskningscentrum människa-teknik-miljö