Ytterligare 40 miljoner till forskning om växtbaserade protein

Mer vegetariskt och mindre kött på tallrikarna är en förutsättning för att uppnå hållbarhetsmålen i Agenda 2030 – men det saknas mycket kunskap om växtbaserade protein, inte minst från ett hälsoperspektiv.
Därför har det nationella forskningscentret Plant-based Proteins for Health and Wellbeing, PAN Sweden, som Örebro universitet koordinerar, fått ytterligare 40 miljoner kronor från Formas.

Robert Brummer.

Robert Brummer

– Vi följer proteinet hela vägen – från råvara till människors tarmar och hur det påverkar vår hälsa, säger Robert Brummer, professor i gastroenterologi och klinisk nutrition vid Örebro universitet, som leder centret.
 
PAN Sweden studerar hur växtbaserade protein påverkas när råvaran bearbetas till färdigt livsmedel. Forskarna undersöker varför människor väljer att äta växtbaserat och vad som gör att det smakar gott. De studerar hur olika människor bryter ner växtbaserat protein i tarmen – och hur detta påverkas av kostfiber och vilka hälsoeffekter det ger.

– Och sist men inte minst hur kan vi bidra till att samhället ställer om till mer växtbaserad mat, säger Robert Brummer.

Anders Högberg.

Anders Högberg

Tvärvetenskaplig forskning 

Forskningscentret fick 48 miljoner kronor hösten 2020 för att starta upp verksamheten. Forskningen är tvärvetenskaplig och flera lärosäten - Sveriges lantbruksuniversitet, Chalmers tekniska högskola, Uppsala universitet - ingår i samverkan med näringsliv och offentlig sektor. Det betyder att forskning om mat, nutrition, teknik, medicin och samhällsvetenskap finns under samma paraply.

En samarbetspartner är Orkla Foods Sverige, ett av Sveriges största livsmedelsföretag med varumärken som Felix, Anamma och Paulúns.

– Det finns stora möjligheter att öka svensk livsmedelsförsörjning, förbättra folkhälsan och kraftigt minska påverkan på vår planet till följd av den mat vi äter genom en ökad växtbaserad kosthållning. Men vi ser att det behövs mer forskning på området för att vi ska få till en förflyttning och välkomnar fortsatta satsningar, säger Anders Högberg, Research & Strategic Partnership Manager på Orkla Foods.

Johan Schnürer.

Johan Schnürer

– Fortsättningsanslaget är ett kvitto på den höga vetenskapliga kvaliteten i universitetets Mat och hälsa profil och på dess goda förmåga att samverka med andra aktörer. Forskningen har också stor betydelse för svensk livsmedelsberedskap, säger Johan Schnürer, rektor vid Örebro universitet och ordförande i styrgruppen för Campus totalförsvar.
 

Forskningscentret Plant-based Proteins for Health and Wellbeing, PAN Sweden, studerar hela kedjan från livsmedelsproduktion till människors hälsa och välmående kopplat till växtbaserade protein och är ett samarbete mellan flera svenska universitet och partners från både offentlig och privat sektor: Örebro universitet, Sveriges lantbruksuniversitet, Chalmers tekniska högskola, Uppsala universitet, RISE, Lantmännen, Orkla Foods, The Green Dairy, GE Healthcare, Biogaia, Coor, Proteinish, ARWA FoodTech, Carbiotix, Many Ways, Livsmedelsföretagen, Li, Örebro kommun och Region Örebro län.
 
Centret koordineras av Örebro universitet. Samarbetet gör det möjligt att följa hela kedjan och inte minst testa till exempel konsumentbeteende i olika miljöer.
 
Centret vidareutvecklar sin verktygslåda av metoder och modeller som gör det möjligt att utveckla nya växtbaserade produkter – som vi vet är bra för hälsa och välmående. Denna verktygslåda kommer vara tillgänglig för centrets partners och intressenter men även för andra företag. Det långsiktiga målet är att bidra till att Sverige blir internationellt konkurrenskraftigt med hållbara och bevisat hälsosamma produkter som konsumenter vill ha.