”Jag kombinerar min passion för musik med politiska frågor”
Den starka forskningen vid Örebro universitet gör också undervisningen bättre, enligt Sam de-Boise.
Sam de Boise forskar om musik, genus och jämställdhet. Han undervisar studenter som läser Musik, kultur och media, musikalisk gestaltning eller utbildar sig till musiklärare vid Musikhögskolan på Örebro universitet.
Sam de Boise är docent och forskare på Musikhögskolan vid Örebro universitet. Han kommer från Storbritannien.
Berätta om din forskning!
– Mitt huvudämne är sociologi och den röda tråden i min forskning är jämställdhet. Jag har till exempel undersökt vilken roll genus- och könsfrågor har för hur vi konsumerar och bedömer musik, men också forskat om vilken betydelse som genus och kön spelar i musikbranschen. Just nu forskar jag mycket om högerextremismens koppling till musik. Vi vet att musik används som rekryteringsverktyg bland högerextremister.
Varför blev du forskare?
– Jag ville forska för att förändra världen – och bidra med något som spelar roll för andra människor. Jag spelade själv i band och slogs av att jag spelade med killar, musikproducenterna var killar, de som arrangerade konserter var killar – och jag började fundera över osynliga normer i både musikbranschen och musikhistorien. Samtidigt hade jag ett stort engagemang för jämställdhetsfrågor och när jag kom på att jag kunde kombinera mina två intressen ledde det till att jag började forska om musiksociologi.
Vad är det bästa med att undervisa studenter?
– Många av våra studenter är superengagerade och brinner verkligen för musik. Jag försöker att inte tala om för dem hur de ska tänka utan vill i stället erbjuda olika perspektiv och verktyg som förklarar varför vi alla värderar eller förstår musik på ett speciellt sätt. Jag älskar när studenterna kommer med egna perspektiv som jag inte har tänkt på.
Hur ser vardagen ut för en lärare och forskare på Örebro universitet?
– Just nu har jag mer undervisning än forskning trots att min forskning informerar vad jag undervisar om. Utöver själva föreläsningarna och seminarierna tar det också tid att förbereda, gå igenom anteckningar, ordna föreläsningsbilder. När jag har tid ägnar jag mig åt min egen forskning, vilket kan innebära att jag läser forskningsartiklar eller söker medel för framtida forskning. Som forskare har du stor frihet och det är kul att ha det som jobb. Jag får kombinera min passion för musiken med samhällsrelevanta frågor.
Jag tänkte aldrig på det som ung, att det skulle gå att bygga en karriär på att prata och forska om musik.
Varför ska jag välja att plugga på Musikhögskolan?
– I musikbranschen är det oerhört viktigt att ha ett bra nätverk. Här på Musikhögskolan lär våra studenter känna varandra över alla gränser, oavsett om du läser musikvetenskap, kammarmusik, jazz och pop, musikproduktion, komposition eller till musiklärare. Vi träffas över disciplingränserna. Förutom våra fantastiska lokaler har vi också en stark forskningsanknytning som berikar vår undervisning och ger ett unikt perspektiv om musikens betydelse för människan och för samhället i stort.
Vad är ditt bästa tips till mig som student?
– Var nyfiken, ta dina studier på allvar och läs på inför seminarier och föreläsningar – och se till att skapa kontakter med kurskamrater. Det handlar om tre år av ditt liv, ta vara på tiden och passa på att njuta. Och var inte rädd för att be om hjälp! Den akademiska kulturen är inte lika stel här i Örebro som den kan vara vid större universitet eller utomlands. Vi har fantastiska lärare, musiker och internationellt erkända forskare här som finns här för att hjälpa studenterna!
Text och foto: Anna Lorentzon
Läs mer om Sam de Boises forskning
-
Bevis i musikhistorien att kvinnor inte är mer känslosamma än män
Är män mindre känslosamma och mer rationella än kvinnor? I boken Men, masculinity, music and emotions använder Örebroforskaren Sam de Boise musikhistorien för att visa att det inte är fallet.
-
Musikbranschen under lupp
Forskare vid Örebro universitet ska med stöd av Riksbankens jubileumsfond titta närmare på musikbranschen. Skärningspunkten mellan samhälle, genus och musik är i fokus. – Män lyfts fram som tekniskt kompetenta och kreativa. När det gäller kvinnor är det...