"Att plugga är en otrolig möjlighet att få göra något som man tycker är roligt på heltid – i tre år"

Åsa Öström

"Visst går det att mäta hur en morot smakar", säger Åsa Öström. Förutom att lära studenterna om de vetenskapliga metoder som mäter sinnesupplevelser vill hon också att alla ska inse potentialen i den egna sensoriska förmågan.

Sensorikprofessor Åsa Öström forskar om smak och doftupplevelser – och om hur vi ska kunna säkerställa att framtidens hållbara mat inte bara är hälsosam utan också smakar gott. Hon möter alla studenter som utbildar sig till kock och måltidskreatör eller sommelier och måltidskreatör vid Restaurang- och hotellhögskolan på Örebro universitet.

Åsa Öström är professor i måltidskunskap vid Restaurang- och hotellhögskolan på Örebro universitet. Här kan du läsa mer om hennes forskning.

Berätta om din forskning!

– Jag forskar om sensorik, alltså vetenskapen om sinnesupplevelser. Det handlar om vad vi upplever med våra fem sinnen: syn, hörsel, känsel, smak och lukt. Sensoriken är viktig när det till exempel handlar om att säkerställa kvaliteten på råvaror och tar fram nya grödor. Jag är en av flera forskare i forskningsplattformen PAN-Sweden vid Örebro universitet, och där vi forskar för att hitta framtidens hållbara proteiner. Medan forskarna inom bland annat medicin säkrar att proteinerna är hälsosamma ansvarar vi inom sensoriken för den gastronomiska delen. Vi använder vetenskapliga metoder för att mäta hur produkter som är baserade på olika växtproteiner smakar. Sedan utvecklar vi produkterna till måltidsupplevelser som smakar gott.

– Ett annat projekt jag jobbar med handlar om mat för äldre. Den sensoriska förmågan försämras när vi åldras. Vi kan kompensera för dålig syn med glasögon och dålig hörsel med hörapparat – men hur kompenserar vi för nedsatt smak och lukt? Sensoriken är en förutsättning för gastronomin och ger viktiga verktyg för att säkerställa hållbara och hälsosamma måltider för olika målgrupper.

Hur ser din vardag ut som lärare och forskare vid Örebro universitet?

– Jag delar min tid mellan undervisning, forskning och ett chefsuppdrag här på Restaurang- och hotellhögskolan på Örebro universitet. Vi finns på campus Grythyttan som ligger ungefär sju mil norr om Örebro. I undervisningen möter jag studenter från både Kulinarisk kock och måltidskreatör och Sommelier och måltidskreatör under första och sista året – sensoriken går som en strimma genom hela utbildningen. Jag handleder också examensarbeten och doktorander, alltså studenter som läser vidare på en forskarutbildning. Även om jag har jobbat länge och undervisar i samma kurser år efter år behöver jag hela tiden utveckla min undervisning och se till att den är uppdaterad med det senaste inom forskningen.

Vad är det bästa med att undervisa studenter?

– Studenterna är ju det roliga med att vara på ett universitet – allt vi gör har ett studentperspektiv! Sedan är det fantastiskt roligt och utmanande att få undervisa om just mitt ämnesområde. Mina kurser innebär många laborationer och mycket praktiskt arbete som studenterna brukar gå in i med stor entusiasm. Alla kan relatera till sina sinnen – men när det börjar handla om att mäta upplevelser blir det lite mer abstrakt. Det är jätteroligt att få lotsa studenterna genom bedömningar och olika tester i vårt sensoriska laboratorium, Sense Lab.

Senselab

Smaktest pågår i Sense Lab. Foto: Lavinia Gunnarsson

Varför tycker du att jag ska välja att plugga på RHS i Grythyttan?

– Att plugga innebär en otrolig möjlighet att få göra något som man tycker är roligt på heltid, i tre år. Många ser restaurang och hotellbranschen som ett genomgångsyrke, något man gör under ett par år när man är ung. Men om du har ett intresse för mat, måltid och dryck ska du definitivt söka hit. En utbildning öppnar dörrar och ger möjlighet till utveckling och karriär. Branschen behöver fler utbildade medarbetare för att fortsätta utvecklas, vara innovativ och i framkant.

Med en utbildning kan du vara med och utveckla framtidens hållbara gastronomi. Du ökar chanserna att få ett spännande jobb, kanske till och med drömjobbet.

Vad är ditt bästa tips till mig som student?

– Engagera dig, var social och ta vara på allt som erbjuds under din studietid. Vid ett universitet finns ett fantastiskt utbud av både kurser och möjligheter att lära sig nytt. Du måste själv vara aktiv, ta initiativ och vara med på det som erbjuds, inte bara i form av kurser utan också andra aktiviteter på campus. Studierna innebär ju 40 timmars plugg i veckan. Är du beredd att lägga ned den tiden och engagera dig så blir det roligt – och du får vänner för livet!

Text: Anna Lorentzon
Foto: Jesper Mattsson