6 tips till dig som är förälder till någon som ska välja högre utbildning

En tjej ligger i en soffa med en laptop i knät.

De här tipsen riktar sig till dig som är förälder, närstående eller en som ska vägleda någon som ska välja högre utbildning på högskola eller universitet. Den som ska välja utbildning är vuxen och gör sina egna val, men du kan vara ett stöd när det ska tas ett viktigt beslut. Därför ger vi dig sex tips på hur du kan hjälpa till att stötta den som ska söka högre utbildning.

1. Berätta om din studiebakgrund och karriär

Utgå från dig själv och berätta om hur du nått dit du är idag i din karriär oavsett om du läst på universitet eller inte. Vilka utbildningar har du gått och vilka jobb har du haft genom åren? Reflektera också varför du gjort de val du gjort. På så sätt kan den unga vuxna du hjälper reflektera över vad hen vill eller inte vill göra.

2. Var öppen för vad personen vill studera

Det är den du hjälper som ska välja studier, så var öppen för vad hen är intresserad av. Kanske ser personen inte på karriären på samma sätt som du gör. Hen kanske söker efter en karriär inom något som inte ens var ett alternativ när du valde utbildning. Så var lyhörd och hjälp till att guida i valet.

3. Gör ett intressetest

Det är alltid bra att göra ett test för den som inte vet vad man vill studera. Det finns flera olika på internet som visar inom vilket område personen möjligen vill studera. Efter att den du hjälper har gjort testet kan ni prata om resultatet och vad hen tänker om svaret. Se inte testet som en sanning, utan mer som ett sätt att få i gång ett samtal.

Gör Arbetsförmedlingens intressetest här.

4. Gå på utbildningsmässor

Det finns flera olika utbildningsmässor där många universitet och högskolor finns på plats för att informera om sina utbildningar. Mässorna kan erbjuda att man som närstående får följa med, så att ni tillsammans kan bilda er en uppfattning om de olika universiteten och högskolorna.

Kom ihåg att det inte är du som ska leda samtalet, det är den som ska söka utbildning som gör det. När ni sedan kommer hem med ett antal utbildningskataloger kan ni tillsammans titta igenom och prata om för- och nackdelar med de olika alternativen.

5. Läs på så mycket som möjligt

Att välja utbildning är inte lätt, men om man läser på ordentligt så blir valet enklare. Läs därför på om olika utbildningar på universitet och högskolors hemsidor. Det går även att läsa mer om själva valet på studera.nu till exempel. För fler tips och mer inspiration till att välja högre studier kan ni läsa mer här på Örebro universitets websida "vad ska jag plugga?".

Fler tips och råd till den som funderar på att börja plugga.

6. Prata med en studievägledare

Att prata med en studievägledare är ett bra sätt att få svar på specifika frågor. Den du hjälper kan till att börja med prata med sin studievägledare på gymnasiet eller Komvux. Men har hen mer specifika frågor om en högre utbildning är det bara att höra av sig till en studievägledare på universitetet. De kan svara på frågor om behörighet, antagningspoäng, kurser med mera.

Kontakta studievägledare på Örebro universitet.