11 tips för att välja rätt utbildning

En student sitter ensam och läser.

Det är inte lätt att veta vad man ska plugga. Här har vi samlat 11 tips på hur du kan tänka när du ska hitta rätt utbildning.

1. Vad är du intresserad av? 

Utgå alltid från dig själv och vad du är intresserad av. Välj inte en utbildning bara för att någon annan säger att du ska plugga den. Satsa på det som känns rätt för dig.

2. Vad är du bra på?  

Tänk igenom vad du är bra på. Vilket ämne tycker du är roligast och vilket har du lättast för i skolan? Har du svårt att komma på själv vad du är bra på? Fråga dina kompisar och din familj. Det ämnet du är bra på i skolan kan vara det ämnet du vill plugga på universitet eller högskola. 

3. Var kan du tänka dig att bo? 

Det finns högskolor och universitet över hela Sverige. Så fundera på om du vill flytta eller kanske plugga i din hemstad? Vill du bo i en mindre stad där studentlivet påverkar staden mycket eller i en större stad där studentlivet inte är en lika stor del?  
 
Örebro är Sveriges sjunde största stad med många studenter, men också med ett rikt liv utanför studierna.

Läs mer om Örebro universitet och hur det är att bo i Örebro.

4. Är du behörig?  

När du funderar på vad du vill plugga ska du alltid kolla upp om du är behörig att komma in på utbildningen. Du måste till att börja med ha grundläggande behörighet. Det har du om du har fullständiga betyg från gymnasiet, komvux eller folkhögskola. Sedan har många utbildningar även särskilda behörighetskrav, som betyder att du måste ha läst vissa gymnasiekurser för att du ska vara behörig till utbildningen.
 
Här kan du läsa mer om vad som gäller kring behörighet.

5. Räcker dina betyg för att komma in?

Vilka antagningspoäng du behöver för att komma in på en utbildning avgörs av hur många som söker den. En populär utbildning har alltså högre antagningspoäng. Det finns antagningsstatistik från tidigare år för alla utbildningar på UHR. Men kom ihåg att det inte är säker att det är samma antagningspoäng när du söker som det var året innan. Du kan också skriva högskoleprovet och förbättra dina chanser att komma in på den utbildningen du vill.

Här kan se antagningsstatistik från tidigare år.

6. Gå på utbildningsmässor och förbered dig innan. 

Ska du gå på en utbildningsmässa? Se till att förbereda dig innan genom att läsa på om de olika universitet och högskolor du kan tänka dig att plugga på. Kolla upp vilka som har den utbildningen du är intresserad av. På det sättet blir ditt besök mer effektivt och du får ut mer av mässan. 
 
Läs mer om Saco studentmässa som arrangeras i Stockholm och Malmö.
Läs mer om Kunskap & Framtid som arrangeras i Göteborg.
Läs mer om universitetsdagarna och inspirationsdagen på Örebro universitet.

7. Vad vill du inte jobba med?  

Är det svårt att veta vad du vill jobba med? Då kan det vara lättare att veta vad du inte vill arbeta med. Rensa bort de ämnen och program som leder till jobb du vet att du inte är intresserad av. Då har du färre utbildningar att välja på och ditt val blir enklare. 

8. Hur ser arbetsmarknaden ut? 

Innan du väljer utbildning är det bra att se över hur lätt det är att få jobb efter examen. Du ska ändå välja en utbildning du är intresserad av oavsett hur arbetsmarknaden ser ut. Men om du väljer mellan två eller flera utbildningar så kan möjligheten att få jobb vara en faktor att väga in. 

9. Fokusera på vad du vill göra efter utbildningen 

Din utbildning pågår i tre till fem år, men sedan ska du jobba fram till pension. Ett tips är därför att du läser på hur det är att jobba som psykolog, sjuksköterska, ekonom eller vad du vill arbeta med innan du väljer att plugga till det. Välj inte utbildning för att det verkar roligt att plugga, välj utbildning för att det verkar roligt att jobba med det efter examen.  
 
På Framtid.se kan du läsa på om cirka 2 000 olika yrken. 

10. Prata med en studievägledare 

Om du har frågor om utbildning kan du prata med en studievägledare. Om du går på gymnasiet kan du prata med studievägledaren på din skola, eller så pratar du med en studievägledare på universitetet eller högskolan du är intresserad av att plugga på. Du kan fråga om behörighet, antagningspoäng, om specifika program eller annat som har med studierna att göra. 
 
Här kan du kontakta en studievägledare på Örebro universitet

11. Gör ett test 

Det finns flera olika test för att se vad du ska plugga och jobba med. Ta inte ett sådant test som en sanning på vad du ska plugga. Gör ett för att få hjälp med att börja tänka vad som är rätt utbildning för dig. 

En student sitter vid ett mikroskåp.

Plugga eller jobba? Fyra anledningar till att läsa vidare.

Därför ska du läsa vidare efter gymnasiet.

Sex studenter sitter och studerar.

Så väljer du rätt utbildning -studievägledarens bästa tips.

Så tycker studievägledaren att du ska tänka när du väljer utbildning.

Sex studenter går på campus.

Skillnaden mellan universitetet och gymnasiet

De största skillnaderna mellan gymnasiet och universitetet.

En student med sensorer på huvudet.

Urval till universitetet och högskolan

Så går urvalsprocessen till när du söker utbildning.