This page in English

Riktlinjer och checklista inför sammanställning av vetenskaplig uppsats och genomförande av licentiatseminarium

Gäller för ämnena funktionsnedsättning och samhälle, idrottsvetenskap samt medicinsk vetenskap vid Institutionen för hälsovetenskaper och Institutionen för medicinska vetenskaper.

Regler och riktlinjer

Det är viktigt att ni läser igenom och tar reda på vilka regler som gäller inför och i samband med ett licentiatseminarium. Vi hänvisar till följande dokument:

Så snart ni har enats om önskad dag och tid för licentiatseminarium meddelar handledaren detta till forskarutbildningsadministrationen som bokar lokaler. Enligt ”Riktlinjer gällande lokaler och förtäring i samband med aktiviteter inom utbildning på forskarnivå” (ORU 1.2.1-01334/2017) ska aktiviteter som rör utbildning på forskarnivå hållas i universitetets lokaler.

En komplett anmälan om licentiatseminarium med samtliga bilagor ska vara forskarutbildningsadministrationen vid institutionen tillhanda senast 15 veckor innan planerat datum för licentiatseminarium. Observera att opponent, betygsnämnd inklusive ersättare samt ordförande ska ha tackat ja till förfrågan innan anmälan om licentiatseminarium skickas in. 

  • Sedvanliga jävsregler gäller för opponent, betygsnämndsledamöter och ordförande, det vill säga att jävsförhållanden inte får föreligga gentemot doktorand eller handledare.
  • Ordförande vid disputation skall vara anställd vid Örebro universitet och vara docent eller professor. 
  • Opponenten skall ha minst docentkompetens och besitta expertkunnande inom projektets ämnesområde. 
  • Förslag till tre ordinarie ledamöter i betygsnämnden, varav minst en skall komma från ett annat lärosäte och högst en av ledamöterna får komma från den egna institutionen. Ledamöterna i betygsnämnden skall vara disputerade forskare och minst två ska vara docenter eller ha motsvarande docentkompetens. Båda könen bör vara representerade i betygsnämnden och om inte detta kan uppfyllas behöver en motivering biläggas.
  • Förslag till reserv till betygsnämnden. Jävsförhållanden får inte föreligga gentemot doktorand eller handledare.

Följande bilagor ska bifogas anmälan om licentiatseminarium:

  • Kortfattad sammanfattning av den vetenskapliga uppsatsen, på svenska eller engelska (cirka en A4-sida).
  • Motivering av förslag till opponent, betygsnämnd (inkl. ersättare) och ordförande. Observera att motiveringen ska rymma en tydlig redogörelse för varje betygsnämndsledamots relevanta expertis utifrån förmåga att bedöma den vetenskapliga uppsatsens samtliga aspekter.
  • Jävsupplysning rörande föreslagna personer (opponent, betygsnämnd, ersättare och ordförande) i förhållande till doktorand och handledare.
  • Kortfattad redogörelse av handledaren som beskriver doktorandens arbeten och dennes insats i arbetena samt intyg om att den studerande genomgått erforderliga kunskapsprov inom forskarutbildningsämnet.
  • Resultatintyg ur Ladok.
  • Förteckning över de i licentiatuppsatsen ingående arbetena. Förteckningen ska innehålla uppgift om medförfattare, det ska även framgå om de är insända till någon tidskrift eller fortfarande i manuskript.
  • Samtliga delarbeten som ingår i den vetenskapliga uppsatsen bifogas.
  • Samtliga etikansökningar och beslut som avser den vetenskapliga uppsatsens delarbeten. (Om etikansökan är skriven på annat språk än svenska, norska, danska eller engelska så ska dokumentet översättas av auktoriserad översättare.)
  • Redogörelse från huvudhandledaren rörande etiktillstånds relation till forskningsprojektets genomförande.
  • Redovisning av skälen vid eventuella avvikelser från riktlinjerna.

Forskarutbildningsadministratören skickar anmälan tillsammans med underlagen till ämnesansvarig/inriktningsansvarig som föredrar ärendet för prefekt.

Beslut

Beslut om licentiatseminarium fattas av prefekt och expedieras till doktorand, handledare, ämnesansvarig/inriktningsansvarig och studierektor för forskarutbildning.

Vid utformning av den vetenskapliga uppsatsen bör universitetets mall för avhandling användas (observera att mallen främst är avsedd för framställning av avhandling vid doktorsexamen). Den vetenskapliga uppsatsen bör skrivas på engelska. En vetenskaplig uppsats bör bestå av en kappa baserad på minst två delarbeten varav minst ett är accepterat eller publicerat i en tidskrift med peer review system vid tiden för anmälan om licentiatseminarium. Doktoranden är förstaförfattare på minst ett av delarbetena. Delat förstaförfattarskap kan förekomma, men det som är centralt i betygsnämndens bedömning av uppsatsarbetet är doktorandens insats och hur insatsen svarar mot examensmålen. En systematisk översiktsartikel eller metaanalys kan ingå i den vetenskapliga uppsatsen. En vetenskaplig uppsats vid Örebro universitet kan i vissa fall utgöras av en monografi.

Tidskrift(er) ska kontaktas inför licentiatseminariet för tillåtelse att publicera artikeln och bilder/tabeller i den vetenskapliga uppsatsen (förslagsvis enligt framtagen mall).

I enlighet med fakultetens publiceringspolicy behöver doktorandens delarbeten vara affilierade till Örebro universitet.

Språkgranskning

Kappan bör genomgå språkgranskning.

Plagiatkontroll av kappa

Plagiatkontroll ska genomföras av kappan för den vetenskapliga uppsatsen. Doktoranden ansvarar för att texten skickas till forskarutbildningsadministrationen som sedan ser till att texten skickas till Ouriginal (före detta Urkund) för kontroll.

Enligt ”Riktlinjer för plagiatkontroll av kappa inför disputation och licentiatseminarium för ämnet medicinsk vetenskap, handikappvetenskap” (ORU 1.2.1-06334/2017) ansvarar doktoranden för att skicka kappan exklusive referenslista till forskarutbildningsadministratören.

Inriktningsansvarig/ämnesansvarig meddelar forskarutbildningsadministratören resultatet av granskningen. Forskarutbildningsadministratören meddelar tryckeriet att tryckningen kan påbörjas samt meddelar doktorand och huvudhandledare detta.

I den händelse att möjligt plagiat identifieras så kontaktar inriktningsansvarig/ämnesansvarig huvudhandledaren och doktoranden omgående. Tryckeriet kontaktas för att stoppa tryckningen av avhandlingen/vetenskaplig uppsats.

Tryck av vetenskaplig uppsats

Tryck av uppsatsen sker efter licentiatseminariet och efter att uppsatsen är godkänd. Institutionen bekostar två exemplar, ett för arkivering och ett till skåpet för display av avhandlingar och vetenskapliga uppsatser. Doktoranden (eller handledaren) bekostar ev. övrigt tryck. Doktoranden kontaktar ORUs tryckeri (Repro) angående tryckning av den vetenskapliga uppsatsen och lämnar samtidigt uppgifter om fakturering och leveransadress. Dessa uppgifter erhålls av forskarutbildningsadministratören.

Forskarutbildningsadministrationen skickar e-post till opponent, betygsnämnd inklusive ersättare samt ordföranden (med en kopia till huvudhandledaren) med praktisk information inför och i samband med licentiatseminariet.

Förhandsgranskning

Förhandsgranskning av den vetenskapliga uppsatsens delarbeten inför licentiatseminariet görs av betygsnämndens ledamöter. Nämnden har i uppgift att bedöma att kvaliteten och kvantiteten i den vetenskapliga uppsatsens delarbeten motsvarar nivån för licentiatexamen. Forskarutbildningsadministrationen ansvarar för att skicka relevant underlag. Ledamöternas individuella bedömningar meddelas skriftligen till institutionen om huruvida licentiatseminarium rekommenderas eller avråds. Vid licentiatseminariet gör nämnden en förnyad och kollektiv bedömning av den vetenskapliga uppsatsen i sin helhet. Betygsnämnden gör även en granskning av etikansökningar och beslut.

Distribution av vetenskaplig uppsats

Forskarutbildningsadministratören skickar den vetenskapliga uppsatsen som pdf via e-post till opponent, betygsnämnd inklusive ersättare och ordförande cirka 3 veckor före licentiatseminariet.

Doktoranden distribuerar den vetenskapliga uppsatsen till eventuella andra berörda personer.

Doktoranden inleder med att presentera sitt arbete.

Opponentens uppgift är att kritiskt granska den vetenskapliga uppsatsen samt föra en diskussion om innehållet med respondenten.

Efter seminariet ställer betygsnämnden frågor i relation till den vetenskapliga uppsatsens innehåll med syfte att bedöma om målen för licentiatexamen uppnåtts. Även övriga åhörare ges tillfälle att ställa frågor.

Betygsnämndens sammanträde

Betygsnämnden sammanträder omedelbart efter den offentliga delen av seminariet. Nämnden utser ordförande inom sig och betygsätter den vetenskapliga uppsatsen med något av betygen godkänd eller underkänd. 

Ordförande, huvudhandledare och biträdande handledare kan närvara vid betygsnämndens sammanträde och delta i överläggningarna men får inte delta i beslutet. Ett särskilt protokoll upprättas som ska undertecknas av betygsnämndens ordförande.

Enligt  ”Riktlinjer gällande lokaler och förtäring i samband med aktiviteter inom utbildning på forskarnivå” (ORU 1.2.1-01334/2017) bekostar institutionen kaffe, smörgås/fika samt lunch för de personer som har en officiell roll vid licentiatseminariet. Hålls seminariet på förmiddagen och beslut har meddelats före lunch kan även doktorand delta vid lunch.

Doktoranden ansvarar själv för och bekostar eventuell förtäring efter seminariet (exempelvis mingel).

Kurskrav

De obligatoriska kurserna måste vara godkända för att licentiatseminarium ska kunna hållas.

Alla kurser klara inför ansökan om examen

För att du ska kunna få ut ditt examensbevis efter licentiatseminariet måste du även möta de kursfordringar som framgår av din allmänna studieplan. För mer information se sidan för disputation och examen. Fyll i blankett för alla kurser klara för utbildning på forskarnivå och mejla den till forskarutbildningsadministrationen.

Examensbevis

Efter godkänt licentiatseminarium kan doktoranden ansöka om examen. För mer information se sidan att ansöka om examensbevis. Notera att examen inte kan utfärdas förrän doktoranden även har fått beslut om alla kurser klara för utbildning på forskarnivå. Vid frågor kontakta examen@oru.se.

Kontakt forskarutbildningsadministration

Medicinsk vetenskap inriktning biomedicin, kirurgi och medicin: fouadm.MV@oru.se

Funktionsnedsättning och samhälle, Idrottsvetenskap och Medicinsk vetenskap inriktning hälso- och vårdvetenskap: fouadm.HV@oru.se