This page in English

För dig som är doktorand

På denna sida hittar du information som är bra att veta för din utbildning på forskarnivå samt länkar till blanketter du behöver.

Alla som är antagna till en utbildning på forskarnivå ska enligt Högskoleförordningen årligen upprätta en individuell studieplan (ISP). Planen ska upprättas tillsammans med din handledare inom 2 månader efter att du blivit antagen. Den individuella studieplanen kan ses som ett avtal mellan dig och universitetet om hur din utbildning ska genomföras. Den är också ett viktigt planeringsinstrument för dig och dina handledare och ett sätt för universitet att följa upp dina studier. Din forskningsplan och den allmänna studieplanen (ASP) utgör grunden för planeringen i ISP. Den individuella studieplanen ska undertecknas av doktorand och handledare. Nedan finner du länkar till ISP-mallen och till en lathund med exempel som hjälper dig att fylla i.

Byte/tillägg av handledare

Om du vill förändra något i din handledarkonstellation (byta, ta bort eller lägga till) ska du fylla i nedanstående ansökan.

Ansökan om byte/tillägg av handledare

Byte av allmän studieplan

Du går på den allmänna studieplan som gäller det datum du blir antagen till utbildning på forskarnivå. Om den allmänna studieplanen förändras under din utbildningstid kan du ansöka om att byta till den nyare allmänna studieplanen genom att fylla i formuläret nedan.

Ansökan om byte av allmän studieplan

Ändring av studietakt

Med studietakt avses den planerade eller den verkliga aktivitetsgraden, beroende på sammanhanget. Du kan inte ha en studietakt på mindre än 50 procent. Om du vill gå upp eller ned i studietakt måste du ansöka om det via nedanstående formulär.

Ansökan om ändring av studietakt

Förlängning av utbildningstiden

Du har rätt att begära förlängning av din utbildningstid om du till exempel varit föräldraledig eller sjukskriven. Om du vill förlänga din utbildningstid så ska du fylla i nedanstående blankett och skicka den till forskarutbildningsadministrationen. Observera att du också måste skicka med intyg från arbetsgivare eller Försäkringskassan (detta gäller dock ej dig med doktorandanställning vid Örebro universitet).

Begäran om förlängning av utbildningstiden

Avbrott

Om du av någon anledning skulle vilja avbryta din utbildning på forskarnivå så måste du anmäla detta skriftligt. Kontakta forskningsadministrationen för mer information.

I din individuella studieplan planerar du tillsammans med dina handledare de kurser du ska gå under din utbildning på forskarnivå. Den allmänna studieplanen som du antagits till klargör hur många högskolepoäng från kurser du behöver för att nå kurskraven. För kurser inom måltidskunskap, vänligen se ämnessidan.

När du blir godkänd på en forskarutbildningskurs som ges av Örebro universitet kommer dina högskolepoäng att registreras i studiedokumentationssystemet Ladok. Observera dock att om du deltar i och blir godkänd på en kurs som ges av universitetsbiblioteket så måste du ansöka om tillgodoräknande.

Du kan också behöva gå kurser vid andra lärosäten eller institutioner, såväl inom Sverige som utomlands. Tänk på att när du blir godkänd på en sådan kurs måste du ansöka om tillgodoräknande. 

Uppstår det frågetecken kring vilka kurser som kan ingå i din utbildning kontakta ämnesansvarig för diskussion innan du söker kursen. 

Om du deltar i kurser vid andra lärosäten så måste du efter godkänd kurs ansöka om tillgodoräknande för att kunna använda högskolepoängen i din examen. Tillsammans med en komplett ifylld ansökningsblankett måste du också lämna in kursintyg, samt kursplan eller motsvarande. Observera att det alltid görs en individuell bedömning huruvida din ansökan om tillgodoräknande godkänns (helt eller delvis).

Forskarutbildningsadministratören skickar ansökan till ämnesansvarig som granskar och fattar beslut. Om ämnesansvarig anser att ansökt kurs ej faller inom ramen för utbildning på forskarnivå så ska ansökan avslås. Vid avslag ska en motivering skrivas.

Att delta i olika seminarier är en viktig del av din forskarutbildning. De högre seminarierna är obligatoriska för doktorander i måltidskunskap och består av välkomstseminarium, planeringsseminarium, halvtidsseminarium och slutseminarium.

En licentiatexamen om minst 120 högskolepoäng (2 års heltidsstudier) kan vara en självständig examen eller en etapp på vägen mot en doktorsexamen. Licentiatavhandlingen ska försvaras vid ett offentligt seminarium.

På universitetets centrala sidor finns mer information om avhandlingsframställning. För licentiateuppsats finns en egen mall för framsidan.

En doktorsexamen om 240 högskolepoäng (4 års heltidsstudier) avslutas med att avhandlingen försvaras vid en offentlig disputation. Tänk på att vara ute i mycket god tid när du planerar din disputation, det är mycket som ska hinnas med.

Doktorand och/eller huvudhandledare meddelar institutionens forskarutbildningsadministration att man vill anmäla till disputation varpå administrationen skickar en länk till ett webbformulär som doktorand respektive huvudhandledaren ska fylla i.

Prefekt fattar sedan ett digitalt beslut om ingivandet av förslaget om disputation. Därefter ska Fakultetskansliets utredare meddelas av forskarutbildningsadministratör, senast två månader innan planerat disputationsdatum, att ett digitalt förslag om disputation är redo för vidare handläggning. För disputationer som planeras i september ska förslag om disputation inkomma till fakultetskansliet senast första veckan i juni. 

En spikningsceremoni hålls i institutionens regi. Då offentliggörs tid och plats för disputationen och avhandlingen görs tillgänglig för allmänheten. Spikningsceremonin ska hållas senast tre veckor innan disputationen.

På universitetets centrala sidorna för doktorander hittar du mer information om:

Disciplinregler

Det är inte tillåtet att vilseleda vid prov eller när annan studieprestation ska bedömas, d.v.s. det är inte tillåtet att fuska. Här finns mer information om disciplinregler.

Inaktiv doktorand

I dessa riktlinjer beskrivs ett administrativt förfarande för att följa upp inaktiva doktorander, utreda skälen till att de inte studerar aktivt och vidta de åtgärder som är lämpliga i det enskilda fallet. Ansvarig för detta är prefekten.

Riktlinjer inaktiva doktorander.