This page in English

För dig som är doktorand i Funktionsnedsättning och samhälle

På denna sida hittar du information som är bra att veta för din utbildning på forskarnivå samt länkar till blanketter du behöver.

Alla som är antagna till en utbildning på forskarnivå ska enligt Högskoleförordningen årligen upprätta en individuell studieplan (ISP). Planen ska upprättas tillsammans med din handledare inom 2 månader efter att du blivit antagen. Den individuella studieplanen kan ses som ett avtal mellan dig och universitetet om hur din utbildning ska genomföras. Den är också ett viktigt planeringsinstrument för dig och dina handledare och ett sätt för universitet att följa upp dina studier. Din forskningsplan och den allmänna studieplanen (ASP) utgör grunden för planeringen i ISP. Den individuella studieplanen ska undertecknas av doktorand och handledare. Nedan finner du länkar till ISP-mallen och till en lathund med exempel som hjälper dig att fylla i.

Byte/tillägg av handledare

Om du vill förändra något i din handledarkonstellation (byta, ta bort eller lägga till) ska du fylla i nedanstående ansökan.

Byte av allmän studieplan

Du går på den allmänna studieplan som gäller det datum du blir antagen till utbildning på forskarnivå. Om den allmänna studieplanen förändras under din utbildningstid kan du ansöka om att byta till den nyare allmänna studieplanen genom att fylla i formuläret nedan.

Ändring av studietakt

Med studietakt avses den planerade eller den verkliga aktivitetsgraden, beroende på sammanhanget. Du kan inte ha en studietakt på mindre än 50 procent. Om du vill gå upp eller ned i studietakt måste du ansöka om det via nedanstående formulär.

Förlängning av utbildningstiden

Du har rätt att begära förlängning av din utbildningstid om du till exempel varit föräldraledig eller sjukskriven. Förlängningen görs efter att du varit föräldraledig/sjukskriven och vanligen i samband med revidering av din individuella studieplan. Du som doktorand ansvarar för att dokumentera din föräldraledighet/sjukskrivning i din individuella studieplan. För dig med doktorandanställning vid Örebro universitet inhämtas uppgifter om föräldraledighet/sjukskrivning från HR-avdelningen utifrån vilka datum samt omfattning som rapporterats in i Primula. Doktorander med extern finansiering måste skicka med ett intyg från arbetsgivare eller Försäkringskassan som visar mellan vilka datum och i vilken omfattning du varit föräldraledig/sjukskriven. Utifrån inkommit underlag räknar forskningsadministratören fram ett nytt beräknat slutdatum med hjälp av den universitetsgemensamma beräkningsmallen. Beräkningarna i beräkningsmallen görs utifrån kalenderdagar.

Det går även att fylla i nedanstående blankett och skicka den tillsammans med intyg från arbetsgivare eller Försäkringskassan till forskningsadministrationen.

Avbrott

Om du av någon anledning skulle vilja avbryta din utbildning på forskarnivå så måste du anmäla detta genom att mejla texten nedan till  forskarutbildningsadministrationen.

Ämne: Avbrytande av utbildning på forskarnivå

Jag önskar avbryta min utbildning på forskarnivå inom ämnet funktionsnedsättning och samhälle, vid Institutionen för hälsovetenskaper, Örebro Universitet.

Utbildningen på forskarnivå avslutas ÅÅÅÅ-MM-DD.

Jag är medveten om att universitetets skyldighet att tillhandahålla utbildning därmed upphör. Om jag senare önskar återuppta studierna får jag ansöka på nytt om att bli antagen.

E-post signatur

I din individuella studieplan planerar du tillsammans med dina handledare de kurser du ska gå under din utbildning på forskarnivå. Den allmänna studieplanen som du antagits till klargör hur många högskolepoäng från kurser du behöver för att nå kurskraven. För kurser inom handikappvetenskap, vänligen se ämnessidan Funktionsnedsättning och samhälle.

När du blir godkänd på en forskarutbildningskurs som ges av Örebro universitet kommer dina högskolepoäng att registreras i studiedokumentationssystemet Ladok. Observera dock att om du deltar i och blir godkänd på en kurs som ges av universitetsbiblioteket så måste du ansöka om tillgodoräknande.

Du kan också behöva gå kurser vid andra lärosäten eller institutioner, såväl inom Sverige som utomlands. Tänk på att när du blir godkänd på en sådan kurs måste du ansöka om tillgodoräknande. 

Uppstår det frågetecken kring vilka kurser som kan ingå i din utbildning kontakta ämnesansvarig för diskussion innan du söker kursen. 

Om du deltar i kurser vid andra lärosäten så måste du efter godkänd kurs ansöka om tillgodoräknande för att kunna använda högskolepoängen i din examen. Tillsammans med en komplett ifylld ansökningsblankett måste du också lämna in kursintyg, samt kursplan eller motsvarande. Observera att det alltid görs en individuell bedömning huruvida din ansökan om tillgodoräknande godkänns (helt eller delvis).

Enligt "Riktlinjer för tillgodoräknande för ämnena medicinsk vetenskap, handikappvetenskap och idrottsvetenskap" (ORU 1.2.1-06176/2017) ska ansökan om tillgodoräknande för kurser/avhandlingsarbete som är gjorda innan antagning ske i samband med fastställande av första ISP:n. För kurser som lästs under forskarutbildningstiden bör ansökan ske senast vid nästkommande ISP-revidering.

Forskarutbildningsadministratören skickar ansökan till ämnesansvarig som granskar och fattar beslut. Om ämnesansvarig anser att ansökt kurs ej faller inom ramen för utbildning på forskarnivå så ska ansökan avslås. Vid avslag ska en motivering skrivas.

Det är viktigt att påbörja arbetet med kappan i god tid. Nedan finns Ingemar Engströms presentation från doktoranddagen våren 2023 med tips kring hur du lyckas med ditt kappaskrivande

Alla forskarstuderande inom Funktionsnedsättning och samhälle (både de som ämnar avsluta med en licentiatexamen och de som ämnar avsluta med en doktorsexamen) ska hålla ett 60%-seminarium då ungefär 60% av doktorandarbetet genomförts. Det planeras av huvudhandledare i samråd med doktorand, ämnesansvarig och övriga handledare.

Huvudhandledare, samt i normalfallet även övriga handledare, ska delta vid 60%-seminariet.

Seminariet syftar dels till att ge en grundlig respons på dina studier och dels till att pröva kvaliteten i det arbete som genomförts. 

En licentiatexamen om 120 högskolepoäng (motsvarande två års studier på heltid) kan ses som en självständig examen, eller som ett steg på vägen mot en doktorsexamen. Den vetenskapliga uppsatsen ska försvaras vid ett offentligt seminarium.

På Örebro universitets centrala sidor hittar du mer information om avhandlingsframställning.

Utbildning på forskarnivå om 240 högskolepoäng (fyra års heltidsstudier) avslutas med att du försvarar din avhandling vid en offentlig disputation.

Det är din huvudhandledares ansvar att tillsammans med dig planera för din disputation. Tänk på att vara ute i mycket god tid med förberedelser och planering, det är mycket som ska göras. Med fördel kontaktar ni forskarutbildningsadministrationen så snart ni har ett önskat datum, så tillgängligheten kan kontrolleras. Det är också viktigt att du kontaktar Repro så snart som möjligt för att upprätta en tidsplan för avhandlingsframställningen.

Förslag om disputation, komplett med samtliga bilagor, ska inlämnas i original till forskarutbildningsadministrationen senast 15 veckor innan föreslaget disputationsdatum. Bilagor som ska medfölja framgår av blanketten för förslag och beslut om disputation. Samtliga underlag ska vara enkelsidigt utskrivna.

Doktorandstöd

Doktorandstöd

Mer information om doktorandstödet finns på Inforum (kräver ORU-inlogg).

Lunchseminarier

Lunchseminarier

Doktorandsektionens seminarieserie Doktorandintroduktion

Forskning

Forskning

Här kan du läsa mer om forskningen vid Institutionen för hälsovetenskaper.

Kontakt

Ämnesansvarig för Funktionsnedsättning och samhälle, Elina Mäki-Torkko, arbetar för ämnets kvalitet och utveckling, både vad gäller forskning, utbildning och samverkan. Henne kan du kontakta angående bland annat frågor kring validering av externa forskarutbildningskurser (tillgodoräknanden) samt vid synpunkter kring våra egna kurser.

Studierektor för utbildning på forskarnivå i Funktionsnedsättning och samhälle, Stephen Widen, ansvarar bland annat för att bistå doktorander med övergripande forskarutbildningsfrågor samt för uppföljning av kursvärderingar i forskarutbildningen. Honom kan du kontakta om du har frågor angående exempelvis den individuella studieplanen, handledning eller om det uppstår problem inom utbildningen. 

Är du osäker på vem du ska vända dig till? Du kan alltid vända dig till utbildnings- och forskningsadministratör Lisa Elliot med dina frågor kring utbildning på forskarnivå så svarar hon eller hjälper dig hitta rätt.