Checklista för slutredigering
Checklistan följer ett antal punkter på sådant du bör kontrollera då det är dags att lämna in materialet.
Avhandlingsmallen
- Börja med att öppna filen så att du ser två sidor samtidigt. Då kan du enkelt kontrollera så att alla sidor ligger i linje med varandra i överkant samt sidfot i nederkant. Om någon sida ”dippar” i överkant har du förmodligen råkat lägga in en radmatning överst på sidan.
- Ser innehållsförteckningen ok ut? Om högermarginalen ser hackig ut, kan du ha råkat skriva över funktionaliteten i mallen. Pröva då att formatera varje rubrik för sig genom att klicka på dem i och välja rätt formatmall (”Innehåll 1” t.o.m. ”Innehåll 5”). Om du har väldigt långa rubriker kan du också behöva lägga in en mjuk radbrytning (Shift + Enter) för att inte texten ska hamna ute vid sidangivelsen.
- Ryms abstract på en sida? (om inte, korta ner texten – annars kommer den inte att få plats på spikbladet!)
- Ser radavståndet likadant ut i hela dokumentet? Om inte, se till att du har formatet ORU Body text på all brödtext. Ser avstavningen konstig ut på något ställe? I så fall kan manuell avstavning behöva göras det sista man gör, men det bör användas med försiktighet eftersom manuell avstavning ligger kvar även då förskjutningar görs i texten. Är texten för gles någonstans i dokumentet? Justera genom att kondensera/expandera under "Startfliken, Tecken-Avancerat, avstånd mellan tecken". Ser texten gles ut i hela dokumentet? Kontrollera så du inte råkat avaktivera den automatiska avstavningsfunktionen (Sidlayout, Avstavning).
- Ser rubrikerna ok ut? De ska vara vänsterställda (ej marginaljusterade) och får inte vara avstavade. Är det lätt att följa rubriknivåerna? Har du råkat lägga in radmatningar före eller efter någon rubrik? Ta i så fall bort dessa.
- Ser tabeller ok ut? Syns all text i cellerna etc.
- Börjar varje nytt kapitel/avsnitt på en ny sida? Skriver du en monografi kan nytt kapitel gärna börja på en höger (udda) sida? Tomma sidor läggs in med hjälp av sidbrytning (”Infoga-Brytning-välj sidbrytning”). Gör inte sidbrytningar genom att trycka upprepat på Enter-tangenten! Då kommer din text att vandra omkring!
- Ser bilder/figurer ok ut? Upplösningen på dina bilder bör var minst 300 dpi.
- Ser bilderna suddiga ut i mallen, men ej i originalet? (Obs att det är pdf-filens kvalitet du ska utgå från). I så fall kan du be tryckeriet montera om bilden (låt den bild du lagt in i mallen ligga kvar). Bifoga originalfilen och ange vilken sida den ska placeras på.
Övrigt att tänka på
Presentationstext
Har du skrivit en kort presentationstext av dig och din avhandling till omslaget? Det som ska finnas med är en kort presentation av dig (utbildnings-/yrkesbakgrund) och av avhandlingen. Det ryms maximalt 2500 tecken, inklusive blanksteg, någon nedre teckengräns finns inte. Presentationstexten ska du lämna som Wordfil.
Foto
Har du ordnat med foto till omslaget? Se annars under Fotografering.
Spikblad
Har du fyllt i spikbladsmallen? Mallen laddar du ner till din dator från samma sida där du laddar ner övriga Avhandlingsmallar. Dubbelklicka på filen och spara som ”spikblad_förnamn_efternamn” Fyll i alla uppgifter och spara. Om du behöver hjälp med att justera texten på spikbladet (t.ex om den inte ryms på en sida) kan tryckeriet hjälpa dig förutsatt att du skickar din fil i Word-format. Tänk på att kontrollera att informationen på spikbladet överensstämmer med informationen i disputationsbeslutet.
Tillstånd
Har du som skriver en sammanläggningsavhandling tillstånd från förlaget att använda deras fil(er)? Bäst är om du kan få tillgång till förlagets tryckfiler i pdf-format. På sidan där du anger ingående delarbeten bör du också skriva en rad om att de publiceras med respektive förlags medgivande.
Beställningsinformation
Har du fyllt i och skickat blanketten Beställningsinformation eller på annat sätt informerat trycksaksredaktör om det uppgifter som efterfrågas.