Vägen till examen kan gå via ett utbildningsprogram eller via fristående kurser som du själv har kombinerat. Väljer du ett program läser du förutbestämda kurser i en viss ordning. Vill du själv sätta ihop din utbildning kan du läsa så kallade fristående kurser.
Program – hur fungerar det?
Ett program består av flera i förväg valda kurser som leder fram till en examen. Om du läser ett program har du platsgaranti under hela utbildningstiden. Du har oftast platsgaranti till alla fristående kurser som du uppfyller behörigheten till. Gillar du klasskänslan passar programformen bra eftersom du oftast läser ihop med samma kursare under större delen av studietiden. En del program innehåller kurser eller moment som man inte har tillgång till via fristående kurser, till exempel olika praktikkurser. Detta gäller också kurser inom de så kallade professionsprogrammen, som leder till en yrkesexamen.
Program som startar på grundnivå omfattar 3-5,5 år (kandidatprogram omfattar 3 år och det längsta yrkesprogrammet är 6 år).
Avancerade program ger en möjlighet till påbyggnad efter ett program på grundnivå och omfattar 1 eller 2 år (magister- eller masterprogram).
Fristående kurser – hur fungerar det?
Kurser är utbildningarnas byggstenar. Istället för att följa ett färdigt utbildningsprogram kan du bygga ihop en egen examen genom att läsa flera fristående kurser. Då skapar du din egen unika kombination efter personligt tycke och smak. Du kan läsa kurser på valfritt lärosäte och kurser som ges på heltid, deltid, kvällstid eller distans. Förutom kurser på hösten och våren finns även ett antal sommarkurser.
Som ny student kanske du inte riktigt har bestämt dig för vad du vill läsa. Då kan det kännas bra att prova att läsa några kurser i olika ämnen innan du bestämmer dig för vad du vill fördjupa dig inom. Du börjar med att läsa en grundkurs i ett ämne. För att ta en examen behöver du så småningom välja ett huvudämne för din examen, där du fortsätter att fördjupa dig i ämnet. Du läser därefter kurser på fortsättningsnivå och så småningom kandidatnivå där du också skriver ett självständigt examensarbete.
Beroende på om det är många sökande som konkurrerar om platserna till ett program kan det vara svårt att komma in om det krävs höga antagningspoäng. Ibland kan det vara lättare att bli antagen till fristående kurser. Men det varierar mellan olika utbildningar och även mellan olika terminer. Om du är osäker på om du kommer att bli antagen kan det därför vara en god idé att söka till både program och fristående kurser.