”Det är få förunnat att jobba med sin livslånga passion”
För Rickard Engström ledde studierna på Tränarprogrammet vid Örebro universitet till en karriär inom fotbollen, nu senast som fystränare i det allsvenska laget Helsingborgs IF.
– Jag hade aldrig kunnat jobba inom fotbollen utan det kontaktnät som jag byggde i Örebro, säger han.
Berätta om ditt arbete!
– Just nu är jag föräldraledig, men under 2020 jobbade jag som assisterande tränare med ansvar för fotbollsfys i Helsingborgs IF i fotbollsallsvenskan. Mina arbetsuppgifter innefattade att planera, genomföra och utvärdera den dagliga fotbollsverksamheten tillsammans med de taktiska och medicinska teamen. En stor del av mitt jobb var även att övervaka belastning, bland annat genom GPS, i syfte att se till att varje individ fick tillräcklig träningsdos.
Vad är det bästa med ditt jobb?
– Det är få förunnat att kunna jobba med sin livslånga passion. Utöver det så är det – oftast – en fantastisk miljö att vara en del av, där alla strävar efter att lyckas och har liknande intressen i en väldigt rolig och händelserik vardag. Det finns även oändliga resurser inom branschen att förkovra sig i. Det innebär att det alltid finns sätt att utveckla sig på, vilket jag tycker är väldigt stimulerande.
Vad är det viktigaste du fick med dig från studierna på Örebro universitet?
– Först och främst gav Tränarprogrammet en väldigt bra kunskapsgrund att bygga vidare på. Vidare hade jag nog aldrig kunnat jobba inom fotbollen utan det kontaktnät jag byggde i Örebro.
Vad det något du saknade under utbildningen?
– Jag har ingen insyn i hur dagens upplägg ser ut, men när jag läste Tränarprogrammet önskade jag fler praktiska moment. En möjlighet att sätta teoretisk kunskap i verket och träna på att vara tränare. (Sedan höstterminen 2018 ingår 10 veckors VFU, vilket motsvarar 15 högskolepoäng)
Varför ska man söka till Tränarprogrammet?
– Självklart är det spännande för dem som generellt är intresserade av träning eller ledarskap. Jag skulle även rekommendera programmet till aktiva idrottare. Jag reflekterade ofta kring att saker jag lärde mig inom psykologi och fysiologi hade hjälpt mig enormt mycket i mitt eget idrottande. Att komplettera erfarenhet och ett fantastiskt kontaktnät med teoretisk kunskap är ett, enligt mig, vinnande koncept som ger enorma fördelar både under en aktiv karriär och senare i livet.
Text: Anna Lorentzon
Foto: Charlotte Troberg, SvFF