"Statistiker har lätt att få jobb efter utbildningen"
Lärarna var suveräna och visade stort engagemang, säger Anders Lönnquist som läste Statistikerprogrammet vid Örebro universitet.
Som statistiker kan du jobba både åt ett privat företag eller på en myndighet.
– Det är lätt att få jobb, jag känner ingen som inte fått jobb på en gång, säger Anders Lönnquist som är metodstatistiker på Statistiska Centralbyrån, SCB.
Anders Lönnquist läste vid Örebro universitet mellan 2012 och 2019 och har både gått Statistikerprogrammet och tagit en master i statistik och nationalekonomi.
– Det finns många beröringspunkter mellan statistik och ekonomi, det är ämnen som kompletterar varandra väl och det kändes naturligt att fortsätta plugga.
Vad gör en statistiker på jobbet?
– Jag jobbar som metodstatistiker på Statistiska Centralbyrån, SCB, i Stockholm. Kort och gott går mitt jobb ut på att implementera och applicera statistiska metoder för att ta fram statistik. Jag jobbar framför allt med statistik som har med näringslivet att göra, däribland Produktionsvärdeindex, Detaljshandelsindex och Industrins kapacitetsutnyttjande.
Hur är det att jobba som statistiker?
– Det är superkul! Om man jämför med hur det var att plugga så handlar det här mer om en praktisk applicering, men det är ändå snarlikt plugget i den mån att jag jobbar med statistiska metoder och programmering och till slut kommer fram till rätt svar. Det är jättekul!
Hur ser arbetsmarknaden ut för statistiker?
– Arbetsmarknaden är fantastisk! Jag känner ingen som läst en master i statistik och inte fått jobb omgående. Många fick jobb redan innan de tog examen, som jag själv. SCB:s huvudkontor ligger i Örebro, så både Örebro och Stockholm är fantastiska städer för statistiker.
Vad tycker du om Statistikerprogrammet vid Örebro universitet?
– Örebro universitet är toppenbra på alla sätt och vis och Statistikerprogrammet var mycket bra. Lärarna var suveräna och visade stort engagemang. Jag gillade att det var ett ganska litet program, man fick en väldigt nära kontakt med lärarna och det kändes aldrig som att man kom och störde när man kom med frågor. Under A-kursen hade vi dessutom amanuenser som man kunde ta hjälp av. Det var lätt att få hjälp jämfört med om man läser på ett program med många studenter, då man kommer ganska långt ifrån lärarna.
Varför ska man plugga till statistiker?
– Den generella bilden av statistiker är kanske inte jätteparty, men statistik är inte alls lika tråkigt som man kan tro. Är man lite analytiskt lagt och tycker om matte så är statistik helt rätt. Börja med att läsa en kurs, och om du gillar det kan du fortsätta – om inte är det alltid en värdefull erfarenhet, inte minst för att man får med sig sunt förnuft och kritiskt tänkande. Står man och väljer mellan att läsa statistik, ekonomi och matematik så tror jag att arbetsmarknaden är bättre för den som är lite mer nischad, som en matematiker eller statistiker.
Text: Anna Lorentzon
Foto: Privat
Så mycket tjänar en statistiker
Läs mer om vad det innebär att jobba som statistiker på Sacos hemsida. Du kan också söka på lönestatistik och läsa mer om hur arbetsmarknaden ser ut.