”Statistiker blir allt viktigare på arbetsmarknaden nu när alla pratar om AI”
Lysande arbetsmarknad och god löneutveckling. Rikard Gard representerar Epiroc på Yrkesmässan, där han informerar om framtidsmöjligheter för bland annat statistiker.
Rikard Gard läste till statistiker på Örebro universitet. Idag leder han ett utvecklingsteam som driver AI-utvecklingen hos det globala företaget Epiroc.
– Här får jag vara kreativ och skapa nya arbetssätt tillsammans med andra, säger han.
Berätta om ditt jobb på Epiroc!
– Jag är Lead Data Scientist och leder ett team på sju personer som har i uppdrag att utveckla vårt sätt att jobba med AI. Vi tillhör IT-avdelningen men jobbar globalt, över hela världen – Epiroc finns i över 150 länder. Vårt mål är att möjliggöra för andra att använda AI. Vi har till exempel designat en plattform som de kan använda och vi utvecklar även egna lösningar, håller i utbildningar och erbjuder support. Det kan vara allt från ingenjörer som behöver en maskininlärningsmodell för att förutspå och förbättra kvaliteten när de producerar borrar till HR-avdelningen som vill ha stöd av en chattbott som kan besvara vanliga frågor.
Hur ser dina dagar ut?
– Det är väldigt varierat och jag har stor frihet att välja vad jag vill fokusera på. Jag lägger mycket tid på att hjälpa andra att komma i gång. Vissa dagar kan jag ta på mig hörlurar, sätta på musik och koda. Andra dagar håller jag föreläsningar och presentationer, driver workshops och har möten med kollegor i länder som Australien, Indien, Chile och USA.
Hur är Epiroc som arbetsgivare?
– Vi fokuserar väldigt mycket på innovation och samarbete, vilket innebär att jag befinner mig i en miljö där jag får tänka nytt och skapa nya lösningar tillsammans med andra. Vi utmanar gamla arbetssätt och jag får vara kreativ. Jag har ett jättebra team och bra chefer som ger mig mandat och möjligheter att driva igenom det jag vill här på Epiroc. Jag trivs jättebra!
Hur ser efterfrågan ut på statistiker?
– Efterfrågan på statistiker växer. Allt fler organisationer och företag inser värdet av att kunna skapa prediktiva modeller som bygger på maskininlärning, dataanalys och AI. Den kunskapen har du som statistiker – särskilt om du också kan koda. Alla pratar om AI nu – det är superhett!
Varför är statistikeryrket roligt?
– Jag älskar automatisering och effektivisering. Att skapa ett skript som gör att du kan ersätta tre veckors arbete med ett klick är otroligt tillfredsställande. Ur ett samhällsperspektiv är statistik viktigt, inte minst som beslutsunderlag. För att kunna fatta rätt beslut behöver man datadriven fakta – både på samhällsnivå och som företag. Beslut ska bygga på fakta, inte känslor.
Vad är dina bästa tips till en blivande statistiker?
– Börja programmera. Skapa ett hobbyprojekt som känns kul och lär dig koda, det är så de flesta blir duktiga. Att kunna programmera är väldigt värdefullt för en statistiker. Och ge inte upp – ibland får man avslag på drömjobbet. Sök igen! Och våga hoppa på nya grejer som kommer, ta lite risker och var alltid nyfiken.
Varför ska jag välja Statistikerprogrammet, Dataanalys och Business Intelligence på Örebro universitet?
– Här vid Statistikerprogrammet på Örebro universitet lär du dig grunderna som behövs; sannolikhetslära, inferens och urval samt statistiska modeller och kunskaper i programmering. Det ger en väldigt bra grund för att jobba inom Data Science, Maskininlärning och AI, men självklart även inom klassiska områden, som att ta fram beslutsunderlag på vetenskaplig grund. Jag jobbade ju på Statistikmyndigheten SCB ett tag och där finns många statistiker. Du kan också välja vad du vill fokusera på, till exempel läsa informatik eller datavetenskap under de valfria terminerna. Sen tycker jag Örebro universitet har ett riktigt bra campus med gym och festligheter som arrangeras av aktiva sektioner. För mig var det viktigt att ha kul medan jag pluggade.
Text: Anna Lorentzon
Foto: Privat