”Roligt och lärorikt – jag är supernöjd med mitt val av utbildning”
I framtiden vill Isa Jansson jobba med något där resultaten av hennes arbete känns viktiga att förmedla: "Det är det som är så härligt med statistik, att ens arbete leder till faktiska slutsatser", säger hon.
Fler borde överväga att studera till statistiker, tycker Isa Jansson som valde Statistikerprogrammet, Dataanalys och Business Intelligence vid Örebro universitet.
– Många har en snäv syn på vad statistik är, säger hon.
Här kan du läsa mer om Statistikerprogrammet, Dataanalys och Business Intelligence.
Hur är det att studera på Statistikerprogrammet vid Örebro universitet?
– Jag tycker att det har varit väldigt roligt och lärorikt, och jag har trivts väldigt bra på både programmet och Örebro universitet! Att studera på Statistikerprogrammet innebär mycket eget ansvar och frihet i hur du lägger upp dina studier. Du har dessutom stor tillgång till bra kursmaterial att arbeta med och mycket engagerade lärare!
– Lite utmärkande för Statistikerprogrammet är att klasserna generellt är mindre jämfört med andra program. Vi har varit ganska få i min klass vilket har gjort att man fått en närmre kontakt med lärarna. Alla lärare vi har haft har dessutom varit otroligt kompetenta och tillmötesgående mot oss studenter, så vi har verkligen fått chansen att ta till sig av deras kunskap.
Vad är roligast – och mest utmanande – med att studera statistik?
– För mig har nog det som varit mest utmanande också varit det som har varit det roligaste med att plugga: att klara av saker man inte trodde att man kunde. Jag tror många studenter känner igen sig i det, oavsett program, att studietiden innebär mycket självtvivel och oro över att inte klara av studierna. Men sedan när du fixar det är allt jobb du lagt ned verkligen värt det!
Hur kom det sig att du valde Statistikerprogrammet vid Örebro universitet?
– Jag kom i kontakt med statistikrapportering på mitt tidigare jobb och tyckte det var väldigt tillfredsställande hur man kan beskriva verkligheten med siffror. Jag hade dock en väldigt naiv och förenklad bild av vad en utbildning i statistik faktiskt innebar och på många sätt har det inte alls varit så som jag förväntade mig – men det har bara varit positivt! Jag är supernöjd med mitt val av utbildning!
Vem tycker du ska läsa till statistiker – och varför?
– Jag tror att Statistikerprogrammet är för många fler än vad som faktiskt söker. Precis som jag själv hade innan jag började så upplever jag att många har en snäv syn på vad statistik är. Den vanligaste fördomen är nog att du måste vara jätteduktig på matematik för att plugga statistik. Det är såklart en fördel om du är duktig på matte, men så länge du tycker det är roligt att räkna så klarar du det om du är beredd att lägga ned jobbet som krävs. Om du inte är lika intresserad av den tekniska och matematiska delen kan du välja att gå mer åt analyshållet och arbeta med att presentera och sätta ord på resultaten. Det är ju minst lika viktigt för att man ska kunna dra nytta av de resultat man kommit fram till.
– Sammanfattningsvis tycker jag att om man överväger en utbildning i exempelvis ekonomi, matematik, systemvetenskap eller datateknik borde statistik också vara en utbildning att överväga.
Vad har du för framtidsdrömmar?
– Jag känner mig inte riktigt klar med studierna ännu, så jag har sökt in till masterprogrammet i statistik på Örebro universitet till hösten. Arbetslivet känns fortfarande som att det är en bit bort. Men mina förhoppningar för framtiden är att jag kommer jobba med något där resultaten av mitt arbete känns viktiga att förmedla. Det är det som är så härligt med statistik, att oavsett vad man väljer att arbeta med så leder ens arbete till faktiska slutsatser. Jag hoppas kunna få jobba på ett ställe där mitt arbete leder till förbättringar på något sätt och som också känns viktigt för mig personligen.
Vad har du för tips till den som är intresserad av att söka?
– Våga testa och ge det en ärlig chans! Precis som jag själv upplevde många att det inte var som de förväntat sig, men om man bara låter det sjunka in lite och kämpar sig igenom de första kurserna så får man en klarare bild av vad utbildningen kommer att leda till för möjligheter.
Text och foto: Anna Lorentzon