Sommelier och måltidskreatör, 180 hp

Starttermin: Hösten 2025 (kommande)

Är du sugen på att jobba med vin, dryck och måltider och kanske plugga till sommelier? Programmet Sommelier och måltidskreatör är din chans att dyka djupt in i gastronomins värld, där du får både bredd och djup inom området genom en omfattande måltids- och restaurang-/sommelierutbildning.

En student doftar i ett glas med vin.
Anmälan öppnar 2025-03-17

Genom att fylla i min e-postadress ovan godkänner jag att ni använder och lagrar min e-postadress i syfte att påminna mig när anmälan öppnar, och att adressen därefter raderas. Om programmet inte kommer att erbjudas godkänner jag även att ni skickar mig information om detta. Skicka e-post till marknadsforing@oru.se om du vill bli borttagen från denna tjänst. Läs hela villkorstexten här

Behörighet

Grundläggande behörighet.

Genom utbildningen får du en mix av teori, praktik och design som låter dig utforska dryckeshantverk, gastronomi och värdskap. Du kommer inte bara lära dig prova vin och andra drycker, med och utan alkohol, utan också att tänka vetenskapligt, analysera och kritiskt granska det som rör mat och dryck och måltider. Under utbildningen finslipar du dina kunskaper och färdigheter för att kunna skapa framtidens hållbara måltidsupplevelser.

En spännande del av utbildningen är den verksamhetsförlagda utbildningen (praktik) där du får chansen att fördjupa dig i ett eget intresseområde. Kanske vill du testa att jobba med vin –¬ på en vingård, som sommelier på restaurang, eller inom dryckesproduktion? Du bestämmer själv inom vilket område och om du vill göra praktiken i Sverige eller utomlands.

I utbildningen ges det kurser inom sommelierhantverk, måltidskultur, kommunikation, gastronomiskt företagande och varumärkesbyggande. Du lär du dig om olika drycker, mat- och dryckeskombinationer, serveringstekniker men även företagsledning och utveckling av måltider – perfekt för dig som vill plugga till sommelier.

Studierna sker på Campus Grythyttan, en unik plats där även forskning inom måltidskunskap bedrivs. Här får du möta lärare och gästföreläsare, många är tidigare studenter och experter inom sina områden. Flera av dessa är välkända profiler med gedigen kunskap, erfarenhet och stora nätverk. Under din tid på utbildningen kommer du också att skapa viktiga kontakter genom att nätverka med andra studenter, vilket kan bli ovärderligt för din framtida yrkeskarriär.

Programmet leder till en kandidatexamen i Måltidskunskap och värdskap, vilket öppnar dörrar till vidare studier på magister-/masternivå. Dessutom blir du kvalificerad som medlem i Svenska Sommelierföreningen. Efter examen har du stora möjligheter att jobba i ledande roller inom det gastronomiska fältet som exempelvis sommelier, restaurangchef, food & beverage manager eller inom dryckeshandel. Du får dessutom med dig verktyg för att kunna starta och driva ditt eget företag.

Redo att ta nästa steg i din gastronomiska resa? Sommelier och måltidskreatör väntar på dig.

Utbildningsplan Sommelier och måltidskreatör, 180 hp

Programöversikt för studenter med programstart hösten 2023:
Programöversikt Sommelier och måltidskreatör.pdf

Programöversikt för studenter med programstart hösten 2022 och tidigare:
Programöversikt Sommelier och måltidskreatör.pdf

Programmet Sommelier och måltidskreatör ingår i huvudområdet måltidskunskap och värdskap. Utbildningen omfattar 180 högskolepoäng (hp) och leder till en kandidatexamen.

År 1 börjar med introduktionskurser till ämnet Måltidskunskap och värdskap, där inslagen är både praktiska och teoretiska. Under höstterminen ges också en introduktion till begreppet Hållbarhet. Under vårterminen följer kurser i estetik, måltidskultur samt en påbyggnadskurs i hantverk

År 2 börjar med kurser som behandlar villkoren för ett hållbart företagande och ett hållbart arbetsliv inom måltidsverksamheter. Under vårterminen fördjupar du dina hantverksmässiga kunskaper och utvecklar din förståelse för betydelsen av perspektiven näring och hälsa. Terminen avslutas med kursen Verksamhetsförlagd utbildning (praktik).

År 3 ges kurser med framtidsperspektiv där du får möjlighet att fördjupa dina yrkeskunskaper samt förbereda dig inför skrivande av ett examensarbete. Under det tredje året ges kurser inom Måltidsutveckling, Varumärke och kommunikation samt inom Kreativitet och innovation. Framtidsperspektivet varvas med kurser som fördjupar och stärker din vetenskapliga och forskningsmässiga förmåga.

Behörighet: Grundläggande behörighet.

Antagningspoäng: Sök antagningsstatistik på uhr.se

Programmet ges: Höstterminen 2025

Studietakt: Heltid

Nivå: Grundnivå

Antal platser: 40

Urval: Betyg 60%, Högskoleprov 40%

Studieort: Hällefors/Grythyttan

Institution: Restaurang- och hotellhögskolan

Examen: Kandidatexamen

Undervisningsspråk: Undervisningen bedrivs normalt på svenska, men undervisning på engelska kan förekomma.

Programansvarig: Lars Eriksson

Anmälningskod ORU-69501

Som utbildad Sommelier och måltidskreatör kan du arbeta med måltider inom restaurangnäringen såväl som inom detaljhandeln. Tidigare studenter arbetar idag som till exempel hovmästare, restaurangchef, måltidskreatör och Food & Beverage Manager. Andra arbetsgivare som efterfrågar Sommelier och måltidskreatörer är dryckesimportörer, dryckesproducenter, utbildningsanordnare och media.

Med en universitetsutbildning skapar du goda förutsättningar för att arbeta i ledande positioner inom det expansiva dryckes- och måltidsområdet. Behovet av medarbetare med universitetsutbildning är stort och fortsätter att öka.

Under studietiden knyter du kontakter med framtida arbetsgivare genom praktik, projektarbeten, gästföreläsningar och studiebesök.

Programmet förbereder dig dessutom för studier på avancerad nivå, exempelvis inom ämnet Måltidskunskap och värdskap.

Du som har stort intresse för mat och dryck och vill lära dig sommelierens praktiska och teoretiska kunskaper för att kunna jobba med framtidens gastronomiska upplevelser.

Restaurang- och hotellhögskolans campus i Grythyttan ligger mitt i Bergslagens vackra omgivningar och erbjuder unika utbildningar inom restaurang, måltid och dryck med närhet mellan studenter, lärare och branschrepresentanter.

Spännande gästföreläsare från branschen
Dess förankring i branschen med engagerade lärare och framstående gästföreläsare från näringslivet. Madeleine Stenwreth, Master of Wine; John Wurdeman, naturvinsproducent; professor Robert Harrington Wine & Food expert, Washington State University; Fredrik Dalman, parfymör – är några som gästar Campus Grythyttan.

Nationell och internationell praktik
Praktik under studietiden är också en viktig del av utbildningen som ger dig både kunskap och ett professionellt nätverk inför arbetslivet. Vi har studenter som till exempel har praktiserat på The Fat Duck i England och San Diego Winery i USA

En dynamisk och inspirerande utbildningsmiljö
Här i Grythyttan finns en unik studiemiljö med en gastronomisk teater, sensoriskt laboratorium och ett måltidsbibliotek, unikt för Skandinavien med fokus på måltidslitteratur i Måltidens Hus. På campus finner man även en egen idrottshall med gym.

I programmet ingår verksamhetsförlagd utbildning vilket innebär att du får praktisera inom branschen. Tidigare studenter vittnar om att praktikperioden gett både viktiga kunskaper och varit betydelsefull för utvecklingen på det personliga planet.  

Praktisk erfarenhet är inte ett antagningskrav och du söker till utbildningen med grundläggande behörighet. Studenter kommer direkt från gymnasiet men det är också vanligt att man jobbat några år och väljer studier för att ta nästa steg i sin yrkeskarriär och därmed möjlighet till ökad lönenivå.

Till våra studievägledare kan du vända dig med frågor som rör ämnen, kurser, program och arbetsmarknad. Det kan till exempel vara frågor om behörighet, antagningspoäng, programmens och kursernas inriktning och innehåll, hur du lägger upp dina studier, examen med mera. Våra studievägledare kan även informera om tillgodoräknande, studieuppehåll samt studieavbrott. En studievägledare har tystnadsplikt.

Om du har frågor om boende, introduktionen eller vad du måste göra innan din studiestart, gå då in på sidan Välkommen ny student.

Studievägledare: Linda Broman Strohmaier

Telefon: 019 303000 (växel)

E-post: studievagledning.rhs@oru.se

Två studenter provar vin i ett kök.

”En akademisk utbildning gör det lättare att få jobb på högre positioner”

En akademisk utbildning ger trygghet i en tuff bransch och öppnar dörrar för den som vill göra karriär i branschen. Det menar Karl Jonasson och Terese Backström som båda är studenter på programmet Sommelier och måltidskreatör vid Restaurang- och hotellhögskolan på Örebro universitet.

Dominique utanför butiken i Wadköping i Örebro.

”Allt vi läser om i Grythyttan har en koppling till verkligheten”

Som praktikant i en delikatessbutik har sommelierstudenten Dominique Prahl Fernandes nytta av all den teoretiska kunskap hon får vid Restaurang- och hotellhögskolan på Örebro universitet.
– Det är jättehäftigt att få se hur alla de teorier vi lär oss om under utbildningen fungerar i praktiken. Jag använder mina kunskaper från utbildningen varje dag, säger hon.

Martin och Arvid i restaurangmiljö.

”Praktiken är viktig för både arbetsgivaren och studenterna”

Att studenter kommer ut och gör praktik under utbildningen är gynnsamt för båda parter, menar Arvid Lundström, sommelier på restaurangen PM & Vänner.
– Vi får en chans att föra vidare vårt yrkeskunnande och samtidigt ta del av studenternas färska kunskap – och studenten ökar sina chanser att få jobb, säger han.

Två studenter i biblioteket på RHS.

Livet som student

Läs mer om hur det är att studera på Restaurang- och hotellhögskolan.

Bostad i Grythyttan.

Studentbostäder i Grythyttan

Här hittar du mer information om studentbostäder i Grythyttan.