Behörighet
Grundläggande behörighet.
Genom utbildningen får du en mix av teori, praktik och design som låter dig utforska dryckeshantverk, gastronomi och värdskap. Du kommer inte bara lära dig prova vin och andra drycker, med och utan alkohol, utan också att tänka vetenskapligt, analysera och kritiskt granska det som rör mat och dryck och måltider. Under utbildningen finslipar du dina kunskaper och färdigheter för att kunna skapa framtidens hållbara måltidsupplevelser.
En spännande del av utbildningen är den verksamhetsförlagda utbildningen (praktik) där du får chansen att fördjupa dig i ett eget intresseområde. Kanske vill du testa att jobba med vin –¬ på en vingård, som sommelier på restaurang, eller inom dryckesproduktion? Du bestämmer själv inom vilket område och om du vill göra praktiken i Sverige eller utomlands.
I utbildningen ges det kurser inom sommelierhantverk, måltidskultur, kommunikation, gastronomiskt företagande och varumärkesbyggande. Du lär du dig om olika drycker, mat- och dryckeskombinationer, serveringstekniker men även företagsledning och utveckling av måltider – perfekt för dig som vill plugga till sommelier.
Studierna sker på Campus Grythyttan, en unik plats där även forskning inom måltidskunskap bedrivs. Här får du möta lärare och gästföreläsare, många är tidigare studenter och experter inom sina områden. Flera av dessa är välkända profiler med gedigen kunskap, erfarenhet och stora nätverk. Under din tid på utbildningen kommer du också att skapa viktiga kontakter genom att nätverka med andra studenter, vilket kan bli ovärderligt för din framtida yrkeskarriär.
Programmet leder till en kandidatexamen i Måltidskunskap och värdskap, vilket öppnar dörrar till vidare studier på magister-/masternivå. Dessutom blir du kvalificerad som medlem i Svenska Sommelierföreningen. Efter examen har du stora möjligheter att jobba i ledande roller inom det gastronomiska fältet som exempelvis sommelier, restaurangchef, food & beverage manager eller inom dryckeshandel. Du får dessutom med dig verktyg för att kunna starta och driva ditt eget företag.
Redo att ta nästa steg i din gastronomiska resa? Sommelier och måltidskreatör väntar på dig.
Utbildningsplan Sommelier och måltidskreatör, 180 hp